Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Psoriazisului, Societatea Romana de Dermatologie atrage atentia cu privire la consecintele severe ale psoriazisului - o boala cronica, sistemica, care afecteaza nu doar pielea, ci si alte organe, ducand frecvent la complicatii.Spikerii conferintei au fost doi specialisti reputati in domeniu: prof. Dr. Calin Giurcaneanu, Presedintele Societatii Romane de Dermatologie si Presedinte al Comisiei de experti in terapie biologica in psoriazis a CNAS, si dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie, Presedinte al Comisiei consultative de dermatovenerologie a Ministerului Sanatatii.
In continuarea demersului de constientizare din cadrul campaniei PSO, dincolo de piele Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te!, Societatea Romana de Dermatologie transmite mesajul ca psoriazisul nu este o boala contagioasa si subliniaza necesitatea unui management adecvat al afectiunii, in vederea cresterii calitatii vietii pacientului.
Sunt peste 400.000 de persoane cu psoriazis in Romania (aproximativ 2% din populatie) si 125 de milioane de persoane in intreaga lume - psoriazisul a fost declarat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a 5-a cea mai importanta boala cronica netransmisibila, impreuna cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.Ca urmare a stigmei asociate, boala are implicatii severe la nivel psihosocial si profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate si izolate.

Cifre ingrijoratoare:
- 43% dintre bolnavi considera ca psoriazisul este o rusine sociala
- 60% dintre pacienti sufera de episoade depresive
- 1 din 3 bolnavi a avut un gand suicidal intr-un anumit moment
- ocul de munca
- 62% dintre pacienti se confrunta cu probleme financiare din cauza bolii

La conferinta de presa, jurnalistii au putut viziona un film de prezentare a bolii psoriazis, in care protagonista a fost bloggerita Ana Morodan. Aceasta a facut un experiment intr-o cafenea dintr-un mall bucurestean: mainile ei au fost machiate pentru a parea ca are psoriazis, pentru a vedea reactia oamenilor care trec pe acolo. Majoritatea celor care au cunoscut-o au avut o reactie negativa vizavi de aceasta boala: multi s-au ingrozit. Putini au fost insa cei care au inteles ca psoriazisul nu este o boala contagioasa.
- Cred ca nimeni nu ar trebui sa fie discriminat pentru o boala care nu este contagioasa, a spus bloggerita Ana Morodan, supranumita contesa blogurilor de fashion din Romania.
- In viitor vom putea avea echipa formata din: dermatolog, cardiolog, specialist in boli de nutritie si gastroenterolog. Peste 10% au stigmate de psoriazis. Procentul de psoriazis e mult mai mare decat se crede. Am ajuns la 6.000 - 7.000 de pacienti!, a spus Prof. dr. Calin Giurcaneanu.
- Dezvoltam un proiect de calcul a prevalentei bolii care va dura 12 luni. Este un proiect extrem de ambitios. Pacientul trebuie sa se prezinte la medic. Si dermatologul sa fie cu o psihologie buna. Ultimele terapii biologice sunt la noi in tara. Cei care au psoriazis sunt afectati articular, cardiovascular si pot face boli inflamatorii. Stresul este principalul factor declansator, a precizat Dr. Alin Nicolescu la conferinta de presa.
Rozalina Lepadatu, Presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune si pacienti cu psoriazi, ea insasi bolnava de psoriazis vulgar, a vorbit despre impactul resimtit, in calitate de persoana cu psoriazis. Acest impact este puternic nu doar fizic, ci si la nivel emotional, pentru ca boala te afecteaza pe toate planurile. Ea a marturisit ca nu este usor sa traiesti cu asemenea boala, iar oamenii te judeca. Psoriazisul afecteaza de la modul in care te percepi tu pe tine insuti, pana la alegerea si practicarea unei meserii, de la modul in care relationezi cu persoanele apropiate, la modul in care iti petreci timpul liber. Inevitabil te gandesti cum vor reactiona membrii familiei, prietenii dar si colegii de la locul de munca, asa ca boala poate sa iti controleze alegerile in viata, iar episoadele de depresie te pot impiedica sa iti desfasori activitati care pentru altii pot parea banale. Un pacient cu psoriazis isi foloseste mainile de sute de ori pe zi. Doar seara iti poti da cu aceste creme pentru psoriazis. Oamenii inteleg ca psoriazisul nu este o boala contagioasa.