CULINAR.BZI.RO: O gospodina din Ardeal Ne-a dezvaluit reteta celei mai bune ciorbe de perisoare!
Ingrediente:
- 600 g carne macinata
- 3 morcovi
- 2 cepe
- 1 ardei
- 200 g de smantana (cel putin 20% grasime)
- un fir de pastarnac
- o radacina de patrunjel
- o telina mica
- o gulie mica
- 6 linguri de orez
- 2 oua
- o rosie mare
- o lingurita de paprika dulce
- verdeata (patrunjel, marar, leustean)
- sare
- piper
- otet
- zeama de lamaie sau bors

Mod de preparare:

- Morcovii, ardeiul, pastarnacul, gulia, patrunjelul, ceapa se curata, se spala si se taie cubulete mici.
- Se pun legumele taiate cubulete mici intr-o oala, se toarna 4 l de apa si se dau la fiert.
- Separat, se pun la fiert 500 ml de apa.
- Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez si se oparesc doua minute.
- Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.
- Carnea macinata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou, a doua ceapa tocata foarte marunt, o mana de patrunjel verde tocat foarte fin, o lingurita de paprika dulce, sare si piper se adauga si se framanta pentru a obtine compozitia pentru perisoare.
- Se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici.
- Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele 3 linguri de orez ramase, dupa care se pun perisoarele.
- Se potriveste gustul zemei cu sare.
- Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, dupa care se pune si rosia decojita si taiata cuburi foarte mici.
- Se mai da in clocot cateva minute, dupa care se opreste focul si se adauga verdeata. Se acopera cu capacul.
- Dupa ce s-a mai racit, se adauga smantana, amestecata cu cele doua galbenusuri ramase si doua linguri de apa rece.
- La final, se potriveste gustul cu sare, piper si acru.

(Sursa: culinar.bzi.ro)