MAGAZIN: Cine crede in OZN-uri? (Autor: DAN D. FARCAS)
Revista New York Magazine, din 20 martie 2018 a publicat un amplu grupaj de materiale intitulat MOTIVE CA SA CREDEM, cu referire la recentele dezvaluiri privind interesul militarilor in fenomenul OZN. Un prim motiv pentru a crede in OZN-uri - spune grupajul - este acela ca guvernul american insusi a recunoscut de fapt, indirect, ca le ia in serios. In acest sens, articolul recapituleaza cateva repere istorice. In 1952, un grup din CIA a conchis ca, atunci cand vine vorba de OZN-uri, publicul american este periculos de credul si predispus la un comportament de isterie in masa. In consecinta, CIA a recomandat campanii de demitizare pentru a atenua interesul publicului fata de fenomenele inexplicabile. Dar se pare ca nu numai publicul ci si guvernul a fost interesat de OZN-uri, judecand recentul PROGRAM DE IDENTIFICARE A AMENINTARILOR AEROSPATIALE AVANSATE, derulat de Pentagon. Creat in 2007 de senatorii Ted Stevens (care a declarat ca, pilot fiind, a fost urmarit de un obiect misterios), de Daniel Inouye si apoi de liderul majoritar democrat Harry Reid si finantat cu 22 de milioane de dolari de la bugetul Departamentului Apararii, programul a investigat si a evaluat rapoartele privind observatii OZN, dintre care multe proveneau de la angajatii unor servicii americane.

Aparitii misterioase

S-a desecretizat foarte putin din acest program, dar si acest putin este extrem de nelinistitor. Observatiile disponibile arata manifestari ale unor aparitii misterioase, capabile de lucruri pe care oamenii nu pot inca sa le faca: obiecte care accelereaza cu fortele G prea puternice pentru ca un corp uman sa reziste, sau ating viteze hipersonice fara urme de caldura sau boom sonic, ori anuleaza efectele gravitatiei Pamantului fara a avea structuri care sa le ofere forta, ori mijloace de ascensiune. - Nimeni nu a reusit sa-si dea seama ce sunt acestea, spunea intr-un interviu Luis Elizondo, cel care a condus programul pana in octombrie anul trecut. Dar interesul fata de OZN-uri a fost atestat si de personalitati proeminente din guvern sau armata. Articolul aminteste cateva cazuri notorii. Primul este al senatorului republican, generalul Barry Goldwater, cel care a pierdut, in 1964, alegerile pentru Casa Alba in fata lui Lyndon Johnson. Una dintre promisiunile sale electorale a fost desecretizarea tuturor dosarelor OZN controversate. Toata viata sa a fost fascinat sa afle adevarul despre prezenta extraterestra pe Pamant. Intre altele, el a dorit sa afle ce era in misteriosul Hangar 18 de la Baza Fortelor Aeriene Wright-Patterson, unde se gasea si sediul Proiectului OZN Blue Book al Fortelor Aeriene. In anii '80, a devenit cunoscut ca -decenii de-a randul - el a corespondat cu anchetatorii OZN si a hartuit militarii pentru a i se permite accesul la asa-numita camera albastra a hangarului, unde conspirationistii cred ca sunt pastrate trupurile extraterestrilor cazuti la Roswell. El l-a rugat in acest sens si pe prietenul sau, generalul Curtis LeMay, seful statului major al aviatiei militare. Acesta i-a raspuns:
- La naiba, nu! Eu nu pot sa intru, tu nu poti sa intri si sa nu-mi mai ceri asta niciodata, amenintandu-l cu curtea martiala daca ar mai insista.
Goldwater a descris in mai multe scrisori, azi publice, neplacutul incident. Dupa ce s-a pensionat, in 1987, senatorul i-a spus lui Larry King, intr-una dintre faimoasele emisiuni ale acestuia:
- Pamantul este una dintre cele cateva miliarde de planete din acest Univers. Nu pot sa cred ca Dumnezeu, sau cine este responsabil, ar fi asezat fiinte ganditoare doar pe o singura planeta.
O alta personalitate de varf la care articolul face aluzie este amiralul Roscoe Hillenkoetter, primul director al CIA (1947-1950), revenit apoi la marina militara, de unde a trecut in retragere in 1957. Dupa aceasta data, el a devenit membru al unui grup privat de cercetare OZN, numit COMITETUL NATIONAL DE INVESTIGATII PRIVIND FENOMENELE AERIENE (NICAP). Rolul sau principal era sa exercite presiuni asupra guvernului, pentru ca acesta sa dezvaluie ceea ce stia despre OZN-uri, intre altele prin proiecte precum Blue Book. Hillenkoetter si-a folosit contactele din comunitatea de informatii, scriind scrisori furioase care spuneau lucruri precum:
- Este timpul ca adevarul sa fie adus in audiente deschise in Congres.
Cand a subliniat, in 1960, ca Fortele Aeriene investigasera 6312 rapoarte OZN pana in acel moment, dar se pare ca incearca sa ascunda faptele, militarii au raspuns ca nu a fost gasita, niciodata, nicio dovada fizica, nici macar un fragment minuscul dintr-o asa-numita farfurie zburatoare.
Interesant este ca, in anii '80, a aparut o alta teorie, anume ca Hillenkoetter a fost, de fapt, initiatorul unui comitet secret, format din politicieni, ofiteri militari si oameni de stiinta, numit Majestic 12, singura structura care ar detine adevarul ultim privitor la dovezile prezentei extraterestre pe Pamant. Unii ufologi au sustinut ca aceasta cabala a fost infiintata in 1947, cand presedintele Truman a inceput sa se panicheze cu privire la aparitiile de nave spatiale nepamantene raportate organismelor guvernamentale. Existenta grupului se bazeaza pe documente guvernamentale care au iesit la iveala in 1984, cand toti cei 12 membri fondatori erau decedati. FBI a negat autenticitatea acestor documente, dar ele, ca si legenda Majestic 12, raman extrem de populare printre amatorii de teorii ale conspiratiei. O alta persoana evocata de Redfern este congresmanul Dennis Kucinich. Acesta a intrat in 2004 si 2008 in campania de nominalizare pentru candidatura democratica la presedintia SUA. In timpul unei dezbateri televizate in direct, in acest scop, el a declarat ca, in 1982, a vazut un OZN, la domiciliul din statul Washington al prietenei sale actrita Shirley MacLaine. Ridiculizat, a fost acuzat ca vrea astfel sa obtina votul omuletilor verzi”. Echipa sa de campanie era deja pe cale sa nege realitatea acestei observatii, cand reporterii au devenit curiosi cu privire la un pasaj din cartea Sage-ing While Age-ing scrisa de MacLaine, care dezvaluia ca Kucinich nu doar ca a vazut un OZN, ci a si simtit o conexiune in inima sa si a auzit indicatii in mintea sa. La observatie au fost de fata si o garda de corp a lui MacLaine, ca si prietena lui. Cu totii au declarat ca au vazut o formatie stransa de trei nave, in forma de triunghi. Casa actritei era la 50 de mile de Mt. Rainier, un punct focal pentru fanii OZN.

Energii psihotronice?

Kucinich a beneficiat de sprijin public. La aceasta a contribuit faptul ca in Congres a facut lucruri cum ar fi incercarea de a interzice armele stationate in spatiu. Un proiect de lege din 2001, pe care l-a creat el insusi, a interzis Americii sa foloseasca radiatii, sau energii electromagnetice, psihotronice, sonice, laser sau altele, in scopul razboiului informational, al gestionarii starii de spirit, sau al controlului mintii unor populatii. El a evidentiat termenul de chemtrails, pentru traseele de condensare a jetului unor avioane, despre care conspirationistii cred ca sunt folosite in razboiul biologic. In 2008, el a confirmat din nou ca a vazut un OZN, apoi a subliniat, cu fermitate, moderatorului TV Tim Russert:
- In aceasta tara sunt mai multi oameni care au vazut OZN-uri decat cei care aproba presedintia lui George Bush.
O alta personalitate evocata in acelasi grupaj este si John Podesta, fost sef de cabinet al presedintelui Bill Clinton si fost consilier al lui Barack Obama. Cand WikiLeaks a publicat e-mailurile lui Hillary Clinton, un numar neobisnuit de mare dintre cele de la Podesta vorbeau de extraterestri si de contacte cu personalitati implicate in problematica OZN. La Casa Alba el era cunoscut ca un fanatic al Dosarelor X, care a sunat la Fortele Aeriene, ca sa-i intrebe ce se petrece in aria 51. In 2015, dupa ce a fost, timp de 13 luni consilierul presedintelui Obama, declara ca cel mai mare esec al sau a fost ca nu a reusit declasificarea dosarelor guvernamentale privind incidentul presupusului OZN prabusit in 1965, la Kecksburg, Pennsylvania. Podesta nu a facut niciodata declaratii privind propriile opinii asupra prezentei extraterestre pe Pamant, dar a prefatat bestseller-ul din 2010: UFOs: Generals, Pilots, and Government Officials Go on the Record (publicat si in romaneste) de jurnalista Leslie Kean, persoana care se afla si in spatele dezvaluirii proiectului OZN al Pentagonului, in New York Times. In prefata mentionata, Podesta scrie:
- Este timpul sa aflam adevarul adevarat. Poporul american - si oamenii din intreaga lume - vor sa stie, si ei pot accepta acest adevar.
Din grupajul din NY Magazine, mai merita sa mentionam si ca un faimos studiu, privind credintele religioase, realizat in 2005 de Universitatea Baylor, a constatat ca 25% dintre americani sunt de acord cu afirmatia:
- Unele OZN-uri sunt, probabil, nave spatiale din alte lumi.