La o recenta conferinta de presa, unde a fost prezentat un plan de preventie personalizat pentru femeile din Romania care prezinta risc pentru a dezvolta cancer ovarian, un reputat medic specialist a declarat: cancerul ovarian face parte dintre cancerele care, depistate la timp, sunt vindecabile. Este vorba despre Dr. Dragos Median, medic specialist oncolog. Acesta a declarat:
- Daca se pune diagnosticul corect, se aplica tratamentul potrivit si daca interventiile sunt realizate corect si la timp, in stadii incipiente, atunci putem spune ca aceasta boala este vindecabila. Din pacate, insa, femeile din Romania nu numai ca nu stiu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educatie corecta din punctul de vedere al preventiei bolii
Femeile din Romania care prezinta factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de preventie personalizat, realizat cu ajutorul Coalitiei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Organizatia a lansat un proiect de cercetare a problemelor-cheie cu care se confrunta femeile cu cancer ovarian. Cercetarea se va finaliza la finalul acestui an cu recomandari specifice de actiune pentru fiecare tara, cu scopul de a remedia problemele semnalate.
- Una dintre prioritatile noastre a fost ca tarile participante sa fie cat mai variate si ne-am bucurat mult atunci cand FABC a acceptat sa se implice. In acelasi timp, ne bucura faptul ca Dr. Dragos Median a acceptat sa fie unul dintre cei 10 medici clinicieni din lume alesi pentru a se implica in acest proiect. Cu ajutorul acestei expertize avem informatii despre sistemul de sanatate din Romania pe baza carora sa putem propune un plan de actiuni cu adevarat eficient pentru romancele cu care sufera de aceasta afectiune, spune Frances Reid, reprezentant WOCD.
- Suntem recunoscatori pentru colaborarea pe care o avem cu World Ovarian Cancer Coaliton si asteptam cu nerabdare sa aflam care sunt rezultatele studiului si sa implementam, pentru prima data in Romania, un plan de actiune cu adevarat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian, spune Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bonlnavilor de Cancer din Romania.
Cel mai important lucru pe care il pot face femeile care prezinta factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian consta intr-o atentie sporita asupra preventiei. Nu numai ca trebuie sa aiba un stil de viata sanatos, ci si sa mearga la medic periodic, astfel incat sa depisteze eventualele probleme in stadii incipiente.