MAGAZIN: Povesti nemuritoare la Vatican(Autor: PAUL IOAN)
Unul dintre numeroasele capitole ale teoriei conspiratiei il reprezinta cel care face referire la documentele secrete ale Vaticanului. Ar fi vorba despre arhivele ingropate adanc in containere speciale, din cauza pericolului invaziei naziste. Si, daca ceva este bine ascuns, atunci poate contine orice.

Iisus si regele Abgar

Un secret absolut ar ascunde documente legate direct de Iisus Hristos, si anume scrisoarea trimisa de regele Abgar al V-lea lui Iisus si raspunsul acestuia. Legenda spune ca regele siriac l-ar fi rugat in scris pe Iisus sa-l vindece de o boala cumplita, iar Iisus i-a raspuns ca il va vindeca dupa Inaltare la Cer, printr-un trimis personal pe nume Thaddeus. Faptele s-ar fi petrecut in anul 32, iar documentele ar fi fost ascunse la Edessa. Dar un alt document arata ca Iisus ar fi dat un raspuns oral si si-ar fi imprimat chipul pe un prosop umed. Acel portret viu” ar fi fost pus intr-un altar al lui Abgar, primul rege crestinat conform legendei. Aceasta corespondenta a fost infirmata chiar de papa Gelasius I (492-496) la sinodul roman din 495.

Castitate, dar s-o stim si noi!

Privitor la nerespectarea juramantului de castitate, ar exista liste cu papi activi sexual dupa incoronare. Unul din cazuri ar fi cel al papei Sergiu al III-lea (904-911), care ar fi fost amantul atat al senatoarei Teodora (870-916), cat si al fiicei acesteia, Marozia. Iar Marozia l-a nascut pe Johannes, viitorul papa Ioan al XI-lea (931-935). Aceasta perioada a fost numita pornocratie, dar sursele romano-catolice atrag atentia asupra izvorului acestor alegatii, si anume Liuzio, episcop de Cremona, un adversar al unor papi si cronicar tendentios. In Oxford Dictionary of Popes, un alt papa, si anume Ioan al XII-lea (955-963) este etichetat drept un Caligula crestin care a fost omorat de un sot gelos chiar in timp ce papa facea amor cu sotia lui. Despre tulburatorul papa Alexander al VI-lea (1492-1503) vom scrie separat.

Un papa cu fusta?

Unul dintre secrete ar fi existenta unui papa-femeie, pe nume Ioana (Jeanne), conform unui document dominican din anul 1250. Dovada, zice-se cunoscuta si raspandita de calugari, ar fi situat papesa in secolul IX (855-858). Dar lucrurile se complica atunci cand un document numit Cronica din Metz, de la mijlocul secolului al XIII-lea, arata ca povestea cu pricina era un fel de satira antipapala a unui anume Jean Pierrier de Mailly, strecurata intr-un document oficial despre istoria papilor. Conform lui Mailly, femeia-papa ar fi trait prin anul 1099 si s-ar fi dat de gol dupa ce a ramas gravida. Papesa Ioana, pe cand era spre sfarsitul sarcinii, ar fi cazut de pe cal si ar fi avut un avort spontan. Satenii care au fost martori au omorat-o cu pietre (si pe copil, considerat un fel de diavol). In consecinta, nu s-a mai aflat cum a ajuns Ioana cardinal si apoi episcop de Roma - pasi obligatorii in ascensiunea spre Sfantul Scaun.