MAGAZIN: Invazie extraterestra in luna mai? (Autor: DAN D. FARCAS)
Din ianuarie 2018, in media romaneasca a inceput sa circule o stire infioratoare: La sfarsitul lunii mai, extraterestrii vor ateriza, cu OZN-urile lor, pe Pamant si ne vor lua in stapanire. Si vai ce va mai fi in continuare. Iar de data aceasta, cei despre care se afirma ca au prezis aceasta grozavie nu sunt niste clarvazatori plecati cu pluta, ci insusi Michio Kaku, unul dintre cei mai mediatizati mari fizicieni din lume, dar si Paul Hellyer, fost ministru al apararii din Canada. Citim, de pilda in jurnalul.ro/stiinta, pe 8 ianuarie 2018:
- Fizicianul american Michio Kaku stie cand ne vor ataca OZN-urile!
Intr-un interviu acordat, luna trecuta Michio Kaku a calculat inclusiv data aproximativa la care noi, pamantenii, vom fi atacati de o rasa venita din Univers: sfarsitul lunii mai. Atunci o supercivilizatie va pune stapanire pe Pamant.
- De aceeasi parere este si fostul ministru canadian al apararii, parlamentarul Paul Hellyer. Cucerirea Pamantului va incepe in 2018, afirma el.

Vizite mult asteptate

Stirea a fost preluata si de altii. Doar ca un exemplu, in Opinii a aparut, pe 22 ianuarie 2018, un articol intitulat:
- Fizicianul american Michio Kaku: La sfarsitul lunii mai 2018, vom fi vizitati de extraterestrii. Pamantenii s-ar putea trezi un trib inapoiat, ale carui pamanturi vor fi cucerite de o supercivilizatie. De aceeasi parere este si Paul Hellyer.
Asa o fi? O cautare a unei asemenea declaratii pe internet (o treaba devenita - din fericire - relativ simpla) nu identifica niciun interviu sau articol in care Michio Kaku sa fi spus asa ceva. Dimpotriva, exista nenumarate interviuri, in care spune contrarul.
- E adevarat, el spune ca ne asteapta vremuri grele. Exista multe amenintari la adresa vietii. 99,9% din toate formele de viata de pe Pamant au disparut in decursul timpului. Intr-o zi Mama Natura va distruge si Pamantul. Exista dezastre naturale: impactul asteroizilor, supervulcanii, erele glaciare etc.; dar exista si dezastre autoprovocate, cum ar fi: poluarea, incalzirea globala, proliferarea nucleara, razboiul bacteriologic etc. O solutie ar fi inceperea colonizarii unor planete, precum Marte, pentru ca macar o parte din omenire sa scape. Dar, bineinteles, este imposibil sa mutam intreaga populatie a Pamantului pe Marte.
Pentru ca Marte sa devina locuibila vor trebui efecuate activitati de terraforming. Vor trebui create sau modificate genetic plante si alge care sa prospere in atmosfera martiana. Va mai fi nevoie sa ne asiguram ca suntem singuri pe Marte, mai exact ca nu exista acolo o viata (desigur, doar microbiana), deoarece ADN-ul nostru ar putea interactiona cu un ADN nepamantean, cu consecinte imprevizibile.
- Dar Marte nu este ultima frontiera. Pana la ora actuala - spune Kaku - au fost catalogate si verificate patru mii de planete care se rotesc in jurul altor stele. Intre ele, vreo 20 de planete sunt asemanatoare Pamantului. Aceasta cautare s-a facut insa doar in imediata noastra apropiere. Daca ne-am extinde mai mult, credem ca ar putea exista miliarde de planete asemanatoare Pamantului, aici, in curtea noastra.
Prima nava catre cea mai apropiata stea - Proxima Centauri - ar putea avea marimea unui timbru postal si ar fi, de fapt, un computer plin de senzori si camere, agatata de o parasuta, care ar fi umflata, in vid, de un fascicul laser de pe Pamant, poate cu o putere de 800 de megawati. Accelerat continuu, ansamblul ar putea atinge pana la 20% din viteza luminii. In felul acesta ar fi posibil, sa se ajunga la cea mai apropiata stea, in doar 20 de ani. Dar exista si alte astfel de proiecte. Stelele sunt extrem de departe, dar intr-o zi - spune Kaku - speram sa folosim fizica avansata pentru a depasi viteza luminii. Pana atunci, suntem obligati sa folosim rachete care merg sub viteza luminii, cu care avem nevoie de sute de ani pentru a ajunge la planetele pe care le-am descoperit ca sunt asemanatoare Pamantului. O solutie ar fi sa gasim secretul extinderii duratei vietii umane sau sa ne congelam corpul pe perioada calatoriei.
Kaku a vorbit si despre civilizatiile extraterestre. De pilda, intr-un interviu din 3 martie 2018, pentru National Geographic, sau intr-unul, dat cu o zi inainte, pentru NBC News, el spunea:
- Pana in anul 2100 vom gasi, prin proiectele SETI, un semnal radio de la o civilizatie de pe o alta planeta. Dar, desigur, aceasta se va gasi la sute de ani lumina, asa ca nu se va pune problema unei conversatii.
Vorbind de posibila sosire a unor extraterestri, Kaku spunea ca nu o vede ca aterizarea unei nave pe peluza din fata Casei Albe:
- Extraterestrii ar putea fi cu mii de ani mai avansati decat noi. Oricum, venirea lor pe Pamant nu ar fi motivata de nevoia de resurse minerale, intrucat exista nenumarate planete solide, nelocuite, unde mineritul poate fi facut fara probleme. Pe de alta parte, Kaku nu crede ca vizitatorii ar avea nevoie de OZN-uri sau de alte tipuri de nave, tehnologia lor fiind probabil atat de avansata incat ar putea, pur si simplu, sa se transpuna, cand vor, pe Pamant.
Intr-un articol din 6 martie 2018, din Express, Matt Drake il citeaza pe Kaku spunand:
- Ar putea fi cu mii, poate cu milioane de ani inaintea noastra in tehnologie si sa nu aiba nici un interes sa interactioneze cu noi, in acelasi mod in care nici noi nu dorim sa ne ocupam de veverite si de cerbi, intr-o padure. Poate o faci pentru o vreme, dar te plictisesti, pentru ca nu vorbesc, pentru ca nu au nimic interesant sa-ti spuna. Ei nu se pot raporta la valorile si la ideile noastre.
Intrebat ce parere are despre sansele unui contact cu extraterestrii si, in particular, despre faptul ca am putea intalni specii malefice, care ne vor anihila, asa cum se temea fizicianul Stephen Hawking, Kaku a spus ca nu neaga faptul ca extraterestrii ar putea fi o amenintare pentru umanitate, dar cel mai probabil, cred ca vor fi pasnice, pentru ca sunt cu mii de ani inaintea noastra.
In aceste interviuri, ca si in altele mai vechi, din decembrie, sau din anii trecuti, Kaku vorbeste, intr-adevar, si de posibile dezastre, dar de natura ecologica, de tipul poluarii sau al incalzirii globale. Cat despre prezenta extraterestra, el face comentarii pe marginea recentelor dezvaluiri privind proiectul OZN al Pentagonului, ca si despre cum ar trebui sa arate un extraterestru, despre diversele niveluri de civilizatii in Cosmos s.a.m.d., dar nimic despre o posibila aterizare. De unde a aparut atunci stirea?

Vom fi capturati?

Se pare ca ea isi are originea intr-un articol cu titlul:
- Capturarea extraterestra a Pamantului va incepe in 2018? Cunosc oare guvernele unor tari acest lucru?, aparut pe 6 ianuarie 2018, in limba engleza, pe un site numit beforeitsnews. Articolul nu este semnat, lasand sa se inteleaga ca datele sunt preluate de pe site-ul abovetopsecret. Acolo insa nu am gasit un asemenea text.
Articolul afirma ca se bazeaza pe trei surse. Prima este Paul Hellyer. Nascut in 1923, fost ministru canadian al apararii, apoi al transporturilor (1963-1969), el s-a afiliat, dupa 2005, miscarii ufologice Exopolitica (politica fata de extraterestri). Intr-un interviu dat agentiei RT (fostul Rusia Today), in 2014, interviu caracterizat de Yahoo News ca din pacate greu de luat serios, Hellyer a spus ca cel putin patru specii de extraterestri viziteaza Pamantul de mii de ani, veniti din alte sisteme de stele, desi exista unii care traiesc pe Venus, Marte si satelitii lui Saturn. El ar mai fi spus - zice articolul - (dar nu am gasit unde) ca invazia Pamantului va incepe in 2018.
A doua sursa (reala) este Neil Blomkamp, regizor si scenarist de filme de groaza cu extraterestri. La sfarsitul lunii iulie 2017 -se pare ca in incercarea de a-si promova un film - el a proorocit ca pe 21 august, in timpul eclipsei totale de Soare, va incepe o invazie extraterestra.
- Flota lor spatiala a intrat deja in sistemul nostru solar, iar pana pe 20 august a ajuns deja la Luna si este grupata pe partea sa intunecata. Ei vor incepe o invazie a Americii atunci cand ea va fi aruncata in intuneric total, pe 21 august, cand va fi o eclipsa totala. Iar a doua zi, va incepe ocuparea tuturor tarilor. A intregii planete.
In octombrie, Blomkamp a revenit, spunand ca invazia s-a amanat pe 2018.
A treia sursa ar fi Michio Kaku. Articolul pune in gura lui urmatoarea fraza: - Pamantenii s-ar putea gasi in rolul unor triburi inapoiate, ale caror teritorii vrea sa le captureze o supercivilizatie. Si ne putem confrunta cu aceasta problema in 2018, undeva la sfarsitul lunii mai, potrivit calculelor, la modul in care se apropie, cu viteza pe care o au acum.
Dar am vazut ca el nu a spus niciodata asa ceva. Senzationalism? Dezinformare? Un experiment sociologic (evident, platit de cineva interesat)? Oricum e un avertisment ca cititorul nu trebuie sa creada tot ce i se ofera si ca un jurnalist serios ar trebui sa-si verifice mai atent sursele.