Papa Francisc, apel la pace si dialog pentru Tara Sfanta si Peninsula Coreeana in mesajul Urbi et Orbi
Siria, Tara Sfanta, Peninsula Coreeana si Venezuela au fost mentionate de papa Francisc duminica mesajul sau traditional de Paste, inainte de binecuvantarea traditionala Urbi et Orbi. Miile de catolici care au umplut piata San Pietro de la Vatican au celebrat sarbatoarea Invierii intr-o atmosfera pioasa. Cu totii s-au rugat pentru mantuirea sufletelor si pentru iertarea pacatelor. Piata Sf. Petru, in care papa a sustinut slujba, alaturi de zeci de cardinali, episcopi si preoti, a fost decorata cu 50.000 de flori aduse din Olanda, intre care 20.000 de lalele si 3.500 de trandafiri. Papa a folosit aceasta sfanta sarbatoare pentru a transmite un apel la pace, in lumea intreaga. Suveranul Pontif a cerut incetarea carnagiuluidin Siria. Seful Bisericii Catolice s-a rugat la Dumnezeu pentru a vindeca ranile din zonele macinate de conflicte din Africa si pentru reconciliere in Tara Sfanta. A evocat si situatia din Peninsula Coreeana, in plina perioada de dezghetare a relatiilor dupa ani de escaladare din pricina testelor nucleare si balistice ale Phenianului.
- Fie ca cei care au responsabilitati directe sa actioneze cu intelepciune si cu discernamant pentru a promova binele poporului coreean si pentru a construi relatii de incredere in sanul comunitatii internationale. Un Paste Fericit tuturor!
Ceremoniile religioase s-au desfasurat pe fondul unor masuri stricte de securitate. 10.000 de politisti au fost detasati la Roma pentru festivitatile pascale, dupa ce autoritatile au facut o serie de arestari in campania de lupta impotriva terorismului. Vorbind din loggia bazilicii Sf. Petru, Suveranul Pontif a evocat roadele pacii pentru intreaga lume, incepand cu Siria iubita si chinuita, a carei populatie este epuizata de un razboi care nu vede sfarsit, relateaza AFP.
Liderul catolic a lansat, de asemenea, un apel la reconciliere in Tara Sfanta, unde sunt loviti oameni fara aparare.
- Sa invocam roadele reconcilierii pentru Tara Sfanta, ranita inca in aceste zile de conflicte deschise, de care nu scapa oameni fara aparare, a pledat papa Francisc, in timp ce vineri au avut loc ciocniri intre protestatari palestinieni din Gaza si Armata israeliana soldate cu 16 morti, cel mai grav bilant de dupa razboiul din 2014.
Pe de alta parte, in mesajul sau de Pasti, Francisc a incurajat dialogul in curs de desfasurare in Peninsula Coreeana, in plina perioada de relaxare dupa doi ani de escaladare din cauza testelor nucleare si balistice ale Phenianului.
- Fie ca cei care au responsabilitati directe sa actioneze cu intelepciune si cu discernamant pentru a promova binele poporului coreean si pentru a construi relatii de incredere in sanul comunitatii internationale, a spus el.
Papa a cerut poporului din Venezuela sa gaseasca cat mai repede posibil o cale dreapta, pasnica si umana, pentru a iesi din criza politica si umanitara care il oprima, consemneaza si EFE.

Sursa: stirileprotv.ro