www.libertatea.ro informeaza: Ai auzit, probabil, vorbindu-se de narcolepsie: este o boala ciudata care provoaca crize de somn necontrolabile. Adesea, oamenii afectati adorm din pricina unei emotii foarte puternice. De unde vine aceasta tulburare? Exista tratamente? Iata cele mai recente informatii.
Narcolepsia atinge o persoana din 2.000, la fel de mult ca si scleroza in placi. Dar numarul cazurilor se pare ca este subevaluat. Tulburarea poate fi grava, antrenand in acelasi timp si pierderi de locuri de munca sau riscuri de accidente.

Paralizat de somn

Aceasta afectiune apare de obicei in adolescenta. Persoanele atinse ajung extrem de rapid intr-o stare de somn profund. Iar un aceasta faza a somnului corpul nostru este pe moment paralizat. Poate ti s-a intamplat si tie sa te trezesti si pentru un minut sa nu poti sa te misti. Printre alte simptome ale narcolepsiei se numara cataplexia, adica pierderea sporadica a tonusului muscular. Victimele trebuie sa se aseze cateva secunde sau cad adesea fara a avea timp sa reactioneze. De obicei reactia apare in urma unei emotii asociate (bucurie sau maine). Pot aparea si halucinatii vizuale.