doc.ro informeaza: Antiinflamatoare - Ce sunt, tipuri, administrare si efecte adverse.
Informatii generale despre antiinflamatoare
Antiinflamatoarele sunt medicamente recomandate in multe afectiuni, rolul lor este unul complex, asa ca e bine sa le luam doar la recomandarea medicului specialist, chiar daca unele dintre acestea se elibereaza si fara prescriptie medicala.

Ce sunt antiinflamatoarele

Un agent antiinflamator este un medicament sau o substanta care reduce inflamatia (roseata, umflatura si durerea) din corp. Agentii antiinflamatori blocheaza anumite substante din corp, care provoaca inflamatia. Aceste medicamente antiinflamatoare sunt folosite pentru a trata diverse afectiuni, iar anumiti agenti antiinflamatori sunt studiati inclusiv in relatie cu prevenirea si tratamentul cancerului. Inflamatia este raspunsul complex patofiziologic al tesutului vascularizat la o leziune (rana, lovitura etc.). Leziunea poate sa rezulte din cauza a numerosi stimuli, cum ar fi factori termici, chimici sau o deteriorare fizica; din cauza ischemiei; din cauza agentilor infectiosi; din cauza interactiunilor dintre antigeni si anticorpi; sau din cauza altor procese biologice. Cuvantul antiinflamator se refera la proprietatea unei substante sau a unui tratament care reduce inflamatia sau umflatura. Medicamentele antiinflamatoare reprezinta aproape jumatate dintre analgezice, remediind durerea prin faptul ca reduc inflamatia, comparativ cu opioidele, care afecteaza sistemul nervos central pentru a bloca semnalul durerii, impiedicandu-l sa ajunga la creier. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt medicamente care reduc inflamatia, lucru care adeseori ajuta la calmarea durerii. Cu alte cuvinte, ele sunt medicamente antiinflamatoare.

Tipuri de antiinflamatoare

Exista multe tipuri diferite de medicamente antiinflamatoare si medicamente pentru durere disponibile in farmacii, asa ca pacientii au foarte multe optiuni in acest sens. E bine sa discuti inainte cu medicul tau, pentru a gasi cele mai bune antiinflamatoare care functioneaza in cazul afectiunii de care suferi.
Astfel, exista:
- antiinflamatoare de sinteza (antiinflamatoare steroidiene si antiinflamatoare nesteroidiene);
- si antiinflamatoare naturale.
A nu se confunda cu analgezicele! Analgezicele sunt medicamente pentru durere. Ele reduc durerea, dar nu trateaza inflamatia, asa cum se intampla in cazul medicamentelor din clasa antiinflamatoarelor. Analgezicele sunt o alta clasa de medicamente, care functioneaza prin blocarea semnalelor din corpul pacientului care produc durerea. La fel ca analgezicele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) trateaza durerea, insa acestea din urma ajuta la prevenirea inflamatiei dureroase in anumite afectiuni. Pe langa acestea, exista si antiinflamatoare steroidiene. Corticosteroizii sunt medicamente cunoscute si sub numele de steroizi. Acestea sunt uneori folosite pe termen scurt pentru a trata, de exemplu, episoadele severe de artroza (osteoartrita). Cu toate acestea, corticosteroiziii au multe riscuri daca sunt folositi in tratamentele pe termen lung. La fel ca in cazul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), corticosteroizii reduc inflamatia, dar afecteaza foarte mult stomacul si au multe efecte secundare. Pe de alta parte, antiinflamatoarele steroidiene sunt o optiune mai sigura pentru pacientii cu afectiuni renale. Exemple de medicamente din clasa corticosteroizilor: prednison, cortizon, hidrocortizon.

Afectiuni ce necesita antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare, numite si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS, includ medicamente cunoscute, care se elibereaza fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul, si medicamente care se elibereaza pe baza de reteta, cum ar fi celecoxibul. De fapt, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot fi de ajutor in reducerea multor tipuri de disconfort, cum ar fi:
- durerea de cap; durerea de spate; durerile musculare; inflamatia si rigiditatea cauzate de artrita si de alte boli inflamatorii; dureri si crampe menstruale; durere dupa o interventie chirurgicala minora; entorse sau alte accidentari/lovituri.
Daca ai un risc mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, medicul tau iti poate recomanda o doza zilnica mica de aspirina, pentru a te ajuta sa reduci riscul acesta. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt folosite pentru a trata durerea acuta (pe termen scurt), cat si durerea cronica de spate, din zona gatului si durerea musculara. Intrebuintarile comune ale antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) includ tratamentul urmatoarelor tipuri de dureri:
- durere usoara sau moderata de spate, sensibilitate la durere, inflamatie si rigiditate la nivelul spatelui; durere sau disconfort ce are legatura cu activitatea fizica (durere care apare dupa un sport sau dupa activitati precum cele casnice, efort fizic, etc.); durere legata de intinderea musculara in zona lombara sau in alta parte a spatelui; rigiditatea gatului ce are legatura cu intinderea muschilor, ligamentelor sau tendoanelor ori cu afectarea acestora; durerea articulara din osteoartrita; durerea din poliartrita reumatoida; durerea din spondilita anchilozanta; un numar mare de alte forme de durere din artrita.

Cum actioneaza antiinflamatoarele asupra organismului

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) functioneaza prin blocarea prostaglandinelor. Prostaglandina este o substanta care sensibilizeaza terminatiile nervoase si care sporeste durerea in timpul inflamatiei. Prostaglandinele, totodata, joaca un rol in controlul temperaturii corpului pacientului. Prin faptul ca blocheaza aceste efecte, antiinflamatoareloe nesteroidiene (AINS) ajuta la calmarea durerii si scad febra pacientului. Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc durerea si inflamatia care au legatura cu artrita, crampele menstruale, durerile de cap si durerile musculare, creand un scut impotriva enzimelor COX-1 si COX-2, care provoaca inflamatia.

Cum se utilizeaza antiinflamatoarele

Antiinflamatoarele pot fi de ajutor in reducerea multor tipuri de dureri si disconforturi, asa ca este bine sa le iei la recomandarea medicului tau. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot fi foarte eficiente, ele tind sa actioneze rapid si, in general, au mai putine efecte adverse decat antiinflamatoarele steroidiene (corticosteroizii), care, de asemenea, ajuta in cazul inflamatiei din corp.

Alegerea antiinflamatoarelor in functie de afectiuni

La fel ca analgezicele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) trateaza durerea, insa mai au o trasatura pe care analgezicele nu o pot avea: ajuta si in cazul inflamatiei. In functie de afectiunea sau afectiunile de care suferi, medicul tau poate alege sa iti recomande anumite tipuri de antiinflamatoare. Pentru ce afectiuni sunt folosite antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)? Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt folosite, in principal, pentru a trata inflamatia, durerea usoara pana la moderata si febra. Intrebuintarile specifice includ tratamentul durerilor de cap, artritei, spondilitei anchilozante, accidentarilor si loviturilor din cauza activitatilor sportive, crampelor menstruale.
Aspirina (tot un medicament antiinflamator nesteroidian) este folosita pentru a inhiba formarea cheagurilor de sange si pentru a preveni accidentul vascular cerebral (AVC) si atacul de cord in cazul indivizilor cu risc crescut de a avea astfel de evenimente cardiovasculare. Celecoxibul este folosit pentru a trata polipoza adenomatoasa familiala (PAF), pentru a preveni formarea si cresterea polipilor in colon. Pentru ce afectiuni sunt folosite antiinflamatoarele steroidiene (sau corticosteroizii sistemici)? Corticoizii influenteaza sistemul organismului nostru in mai multe moduri. Aceste medicamente sunt folosite, in mare parte, pentru puternicele lor efecte antiinflamatorii si in tratamentul afectiunilor care au legatura cu functia sistemului imunitar, cum ar fi:
- artrita (de exemplu, poliartrita reumatoida), colita (colita ulcerativa si boala Crohn), astmul, bronsita, unele situatii care implica eruptii pe piele, afectiuni alergice si de natura inflamatorie, care implica nasul si ochii.
Anumite tipuri de corticosteroizi sunt folositi pentru a trata lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjogren, guta, leucemia, limfoamele, anemia hemolitica autoimuna.
Modalitati de achizitie a antiinflamatoarelor
Medicamentele fara prescriptie sunt acele substante pe care le poti cumpara de la farmacie fara sa fie nevoie de reteta unui medic. Exista doua modalitati de achizitie a antiinflamatoarelor: le poti cumpara fara prescriptie medicala sau poti cumpara antiinflamatoare cu prescriptie medicala. Unele dintre cele mai comune antiinflamatoare nesteroidiene eliberate fara prescriptie medicala sunt aspirina, ibuprofenul si naproxenul. Doar pentru ca poti cumpara anumite antiinflamatoare fara reteta unui medic, asta nu inseamna ca aceste medicamente sunt sigure. Exista unele efecte secundare si riscuri care insotesc antiinflamatoarele, tocmai de aceea e bine sa ceri sfatul medicului sau farmacistului inainte de a lua aceste medicamente.
Modalitati de administrare a antiinflamatoarelor
Antiinflamatoarele au mai multe moduri de administrare, iar daca nu esti sigur in privinta acestui aspect, intreaba medicul sau farmacistul. In functie de afectiunea de care suferi si de ceea ce ti-a prescris medicul tau specialist, antiinflamatoarele pot fi administrate pe cale subcutanata, pe cale orala, pot fi aplicate extern (sub forma de unguente sau creme). Mare atentie la administrarea medicamentelor antiinflamatoare fara prescriptie. Administrarea pe termen lung a antiinflamatoarelor poate avea uneori efecte adverse, asa ca spune-i medicului tau cu ce te confrunti si respecta recomandarile specialistului daca acesta iti recomanda sa intrerupi tratamentul.

Efectele adverse ale antiinflamatoarelor

Unele dintre cele mai raportate efecte adverse ale antiinflamatoarelor nesteroidiene includ: stomacul deranjat, diareea si gazele intestinale. Poti sa minimalizezi aceste efecte secundare daca iti iei medicamentele cu mancare, cu lapte. Mai putin intalnite sunt situatiile in care antiinflamatoarele nesteroidiene au efecte precum ameteala (vertijul) si dureri usoare de cap.
Efectele adverse grave, care necesita ingrijire medicala imediata, sunt:
- tiuit in urechi, vedere incetosata, eruptie cutanata, urticarie si mancarime, retentie de lichide, sange in urina si sange in scaune, varsaturi si sange prezent in voma, durere severa de stomac, dureri in piept, batai rapide ale inimii, icter (ingalbenirea pielii si a ochilor).
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt destinate utilizarii ocazionale si pe termen scurt. Riscul efectelor adverse creste cu cat le folosesti mai mult.
Care sunt efectele adverse ale corticosteroizilor sistemici?
Si antiinflamatoarele steroidiene (corticosteroizii) pot avea multe efecte secundare, care pot fi usoare sau mai grave. Aceste reactii adverse sunt mai vizibile atunci cand corticosteroizii sunt folositi in doze mai mari sau pentru perioade mai lungi de timp. Unele dintre aceste efecte adeverse ale antiinflamatoarelor steroidiene sunt enumerate mai jos. Astfel, corticosteroizii pot cauza:
- retentia de sodiu (sare) si de lichide in corp si pot cauza cresterea in greutate sau umflarea picioarelor (edemul), hipertensiune arteriala, pierderea potasiului, dureri de cap, slabiciune musculara, umflarea fetei, cresterea parului facial, subtierea pielii si invinetirea cu usurinta a pielii, vindecarea lenta a ranilor, glaucom, cataracta, ulcer in stomac si duoden, pierderea controlului diabetului, menstruatii neregulate.
Solutii antiinflamatoare naturiste
Impotriva durerilor de orice fel si a inflamatiei exista si unele solutii naturiste (le putem numi antiinflamatoare naturiste), insa e bine, inainte de toate, sa ceri sfatul unui specialist (de exemplu, un medic fitoterapeut care cunoaste foarte bine efectele benefice ale plantelor si produselor din plante).
Alimente cu efect antiinflamator
Include cat mai multe dintre aceste alimente cu efect antiinflamator in dieta ta:
- rosiile, uleiul de masline, frunzoasele: spanacul, varza kale si alte legume din familia verzei (broccoli), nucile de tot felul, precum migdalele si nucile romanesti, pestele gras, precum somonul, macroul, tonul si sardinele, fructele (capsunile, afinele, ciresele si portocalele).
Iata o lista mai lunga de alimente care sunt cele mai bune antiinflamatoare:
- afinele, fulgii de ovaz cruzi, ghimbirul, ceaiul verde, ciocolata neagra, somonul crescut in salbaticie, ardeii grasi rosii, turmericul, sfecla rosie, broccoli, fasolea neagra, uleiul de masline extravirgin, rosiile, semintele de chia, ananasul, spanacul, cerealele integrale (orezul brun, quinoa, amaranthul, meiul), ouale, usturoiul, stridiile, iaurtul, merele, nucile (migdale, alune de padure), tonul alb de la conserva, rozmarinul, supa (fiertura de oase), uleiul de cocos, mierea.
Plante cu efect antiinflamator
In medicina ayurvedica si chinezeasca, oamenii au folosit diverse plante si condimente pentru a trata multe afectiuni si le-au folosit in mare parte pentru ca aveau proprietati antiinflamatoare. Iata mai jos o lista cu cele mai bune plante cu efect antiinflamator:
- curcuma (turmericul), piperul cayenne, ghimbirul, scortisoara, cuisoarele, salvia, rozmarinul, usturoiul, piperul negru, busuiocul, cardamomul (semintele), musetelul, semintele de telina, coriandrul, semintele de fenicul, patrunjelul, nucsoara.
Alte plante cu actiune antiinflamatoare pe care ti le poate recomanda medicul fitoterapeut:
- arnica, brandusa de toamna, castanul salbatic, coacazul negru, coada-soricelului, musetelul, nalba mare.

Procedee si tehnici cu efect antiinflamator

Exista cateva tehnici si procedee care pot avea un efect antiinflamator, insa inainte de a le incerca, e bine sa ceri sfatul medicului tau. Tratamentul cu gheata este unul dintre acestea. Aplicarea compreselor sau pachetelor cu gheata, chiar si a apei reci, pe o lovitura sau zona afectata poate avea un efect antiinflamator. Metoda este adeseori sugerata ca un tratament pentru lovituri sau accidentari sau ca o tehnica prin care se poate calma durerea, in cazul sportivilor. O abordare comuna este odihna (repausul) si aplicarea compresiilor cu gheata. Temperaturile mici inhiba circulatia sangelui pe plan local (pe o zona mica), lucru care reduce umflatura in tesuturile afectate de o lovitura, de exemplu.

Sursa: doc.ro