CELE 10 REGATE EUROPENE: MAREA BRITANIE, SPANIA, BELGIA, OLANDA, NORVEGIA, SUEDIA, MONACO, LIECHTENSTEIN, DANEMARCA SI LUXEMBURG

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Actualitate / International
CELE 10 REGATE EUROPENE: MAREA BRITANIE, SPANIA, BELGIA, OLANDA, NORVEGIA, SUEDIA, MONACO, LIECHTENSTEIN, DANEMARCA SI LUXEMBURG
CELE 10 REGATE EUROPENE: MAREA BRITANIE, SPANIA, BELGIA, OLANDA, NORVEGIA, SUEDIA, MONACO, LIECHTENSTEIN, DANEMARCA SI LUXEMBURG
Foto: Stema regala a Romaniei
MOMENTEISTORICE.RO INFORMEAYA: CE TARI DIN EUROPA SUNT CONDUSE DE FAMILIILE REGALE (Autoare: OLTEANU ANA MARIA)
20 DE STATE DIN EUROPA ERAU CONDUSE DE FAMILIILE REGALE IN ANUL 1916. IN PREZENT MAI SUNT 10 REGATE IN EUROPA, CASTIGA TOT MAI MULT TEREN FORMA DE GUVERNAMANT REPUBLICA. IN STATELE CONDUSE DE MONARHI, PUTEREA ACESTORA ESTE DESEORI LIMITATA, EXECUTIVUL SI LEGISLATIVUL APARTINAND GUVERNULUI, PARLAMENTULUI SAU PRIM-MINISTRULUI. REGALITATEA RAMANE IN SCHIMB, O PAGINA IMPORTANTA DIN ISTORIE SI UN SEMN AL NOBLETII.

MAREA BRITANIE

COROANA MARII BRITANII APARTINE CASEI DE WINDSOR. UN FAPT CURIOS, ACEASTA TARA NU ARE CONSTITUTIE SCRISA. PUTEREA EXECUTIVA O ARE GUVERNUL, IAR SEFUL SAU ESTE PRIM-MINISTRUL THERESA MAY. PARLAMENTUL BRITANIC ESTE COMPUS DIN CAMERA COMUNELOR-UNDE MEMBRII SUNT ALESI SI CAMERA LORZILOR- MEMBRII SAI SUNT NUMITI. SISTEMUL DE GUVERNARE AL REGATULUI ESTE CUNOSCUT DREPT DEMOCRATIE PARLAMENTARA. SUVERANUL REGATULUI UNIT ESTE REGINA ELISABETA A II-A, ALATURI DE CARE STA PRINTUL CONSORT FILIP, DUCE DE EDINBURGH. ACEASTA A URCAT PE TRON IN ANUL 1952 SI CONDUCE 16 STATE SUVERANE, NUMITE COMMONWEALTH. IN ISTORIA MONARHIEI BRITANICE, DOMNIA REGINEI ELISABETA A II-A ESTE CEA MAI LUNGA, 65 DE ANI.

SPANIA

IN ANUL 2014, REGELE SPANIEI JUAN CARLOS I ABDICA IN FAVOAREA FIULUI SAU, FELIPE. ASTFEL, FELIPE AL VI-LEA DE BOURBON SI GRECIA A DEVENIT CEL MAI TANAR MONARH DE PE BATRANUL CONTINENT. ESTE CASATORIT CU O FOSTA JURNALISTA, PE NUMELE DE FAMILIE ORTIZ, CARE IN URMA CASATORIEI A PRIMIT TITLUL DE REGINA LETIZIA A SPANIEI. PARLAMENTUL ESTE BICAMERAL, IAR PRESEDINTELE GUVERNULUI ESTE PROPUS DE MONARH SI ALES DE CORTES GENERALES. PUTEREA LEGISLATIVA APARTINE CONGRESULUI DEPUTATILOR, CARE SUNT ALESI PRIN VOT POPULAR, PE O PERIOADA DE 4 ANI. SISTEMUL DE GUVERNARE IN SPANIA ESTE DOAR FORMAL UNITAR, FIIND FORMAT DIN COMUNITATI AUTONOME, PRECUM CATALONIA, TARA BASCILOR, ANDALUZIA, INSULELE CANARE, REGIUNEA MURCIA, COMUNITATEA MADRILENA ETC.

BELGIA

SI BELGIA ESTE O MONARHIE CONSTITUTIONALA, DAR SI DEMOCRATIE PARLAMENTARA. SEFUL STATULUI IN BELGIA ESTE FILIP, CARE ARE PREROGATIVE LIMITATE SI A MOSTENIT TRONUL IN ANUL 2013. ACESTA POATE NUMI MINISTRII, NUMAI DACA AU PRIMIT VOTUL CAMEREI REPREZENTANTILOR. PARLAMENTUL BELGIAN ESTE FORMAT DIN SENAT SI CAMERA REPREZENTANTILOR. IN ACEASTA TARA VOTUL ESTE OBLIGATORIU.

OLANDA

IN ANUL 2013 A URCAT PE TRON WILLEM ALEXANDER, FIUL CEL MARE AL REGINEI BEATRIX A OLANDEI DUPA CE ACEASTA A ABDICAT. COROANA APARTINE CASEI DE AMSBERG. TARILE DE JOS SUNT CONDUSE DE SEFUL CASEI DE AMSBERG. ELE SUNT IMPARTITE IN 12 PROVINCII CU PROPRIILE PARLAMENTE SI GUVERNE. ALATURI DE CELE 5 COLONII DE PESTE MARI: BONAIRE, CURACAO, SABA, SINT EUSTATIUS SI SINT MAARTEN, FORMEAZA REGATUL TARILOR DE JOS. ASTFEL, NUMELE DE OLANDA ESTE CUNOSCUT NEOFICIAL.

NORVEGIA

NORVEGIA IL ARE CA REGE, DIN ANUL 1991, PE HARALD AL V-LEA DIN CASA DE GLUCKSBURG. NORVEGIA ESTE MONARHIE CONSTITUTIONALA. REGELE ARE SI PUTEREA EXECUTIVA, PRIN CONSTITUTIE, DAR ATRIBUTIILE SUNT PRELUATE SI DE PRIM-MINISTRU, PARLAMENTUL AVAND PUTEREA LEGISLATIVA. SUVERANUL NORVEGIEI ESTE UN SIMBOL AL TARII SALE, FIIND PRIMUL REGE, DUPA SECOLUL AL XIV- LEA, NASCUT IN TARA. REGELE NORVEGIEI SE AFLA SI PE LISTA SUCCESIUNII LA TRONUL MARII BRITANII, FIIND STRANEPOT AL REGELUI EDUARD AL V-LEA.

SUEDIA

IN SUEDIA, REGELE CARL AL XVI-LEA GUSTAF A URCAT PE TRON IN ANUL 1973. COROANA APARTINE CASEI DE BERNADOTTE. CUNOSCUT PENTRU PASIUNILE SALE DELOC FLATANTE PENTRU UN CONDUCATOR, A FOST PORECLIT ALTETA SA CASANOVA. ESTE CASATORIT CU O TRADUCATOARE, SILVIA SOMMERLATH CU CARE ARE 3 COPII: PRINTESA VICTORIA, MOSTENITOARE A TRONULUI, PRINTUL CARL PHILIP SI PRINTESA MADELEINE. CONFORM ACTULUI DE SUCCESIUNE AL CASEI REGALE A SUEDIEI DOAR DESCENDENTII LUI CAROL AL XVI-LEA POT MOSTENI TRONUL. PANA IN ANUL 1970, CAND CONSTITUTIA A FOST MODIFICATA, PARLAMENTUL PUTEA ALEGE O NOUA CASA REGALA.

MONACO

ORASUL-STAT, DE DOAR 2 KILOMETRI, DIN RIVIERA FRANCEZA, ESTE CONDUS DE PRINTUL ALBERT AL II-LEA, DIN CASA GRIMALDI, CARE DOMINA DIN 1297. PRINTUL DETINE SI PUTEREA POLITICA. ACESTA ESTE CASATORIT CU FOSTA INOTATOARE SUD AFRICANA, CHARLENE WITTSTOCK. CHIAR DACA MONACO NU FACE PARTE DIN UE, ACEASTA FOLOSESTE CA MONEDA NATIONALA EURO. DIN ANUL 1993 ESTE MEMBRU ONU. LOCUL DE JOACA AL CELOR BOGATI SI CELEBRI NU IMPOZITEAZA VENITURILE, FIIND CONSIDERAT ADEVARAT PARADIS FISCAL.

LIECHTENSTEIN

ALOIS PHILIPP MARIA, PRINT EREDITAR AL LIECHTENSTEINULUI GUVERNEAZA PROVIZORIU MONARHIA, DIN 2004, IN LOCUL TATALUI SAU PRINTUL HANS ADAM AL II-LEA. ACESTA DIN URMA ESTE CASATORIT CU MARIE KINSKY VON WCHINITZ UND TETTAU. PRINTUL REGENT ESTE CASATORIT CU DUCESA SOPHIE DE BAVARIA, DESCENDENTA ULTIMULUI REGE AL BAVARIEI, LUDWIG AL III-LEA. IN PRINCIPATUL LIECHTENSTEIN PUTEREA LEGISLATIVA APARTINE PARLAMENTULUI CARE ESTE ALES. CHIAR DACA ESTE MONARHIE CONSTITUTIONALA ESTE SI DEMOCRATIE, UNDE ALEGATORII AU DREPTUL DE A PROPUNE SI ADOPTA LEGI. SEFUL DE STAT REPREZINTA PRINCIPATUL IN RELATIILE INTERNATIONALE, POATE CONVOCA REFERENDUM, PROPUNE SI RESPINGE LEGI. PUTEREA EXECUTIVA A PRINCIPATULUI APARTINE UNUI GUVERN COLEGIAL, CARE ESTE FORMAT DIN PRIM-MINISTRU SI 4 CONSILIERI GUVERNAMENTALI.

DANEMARCA

DANEMARCA ARE CA SUVERAN PE REGINA MARGARETA II SI ALATURI DE EA, PRINTUL CONSORT HENRIK. MOSTENITOARE A LUI FREDERIC AL IX-LEA, MARGARETA A DEVENIT PRIMUL SUVERAN AL DANEMARCEI DE SEX FEMININ. COROANA APARTINE CASEI DE OLDENBOURG. REGINA NU ARE VREUN ROL POLITIC, EA FIIND MAI DEGRABA REPREZENTANT AL TARII IN STRAINATATE SI FIGURA CULTURALA. DESI ARE DREPT DE VOT, REGINA NU SE FOLOSESTE DE ACESTA PENTRU A NU PUTEA FI ACUZATA CA ESTE PARTIZANA. SUCCESORUL TRONULUI ESTE FIUL SAU, PRINTUL FREDERIK.

LUXEMBURG

MARELE DUCAT DE LUXEMBURG ESTE O DEMOCRATIE PARLAMENTARA SI ESTE CONDUSA DE SUVERANUL HENRIC, MARE DUCE, CARE ESTE VAR CU FILIP AL BELGIEI. CONFORM CONSTITUTIEI LUXEMBURGHEZE, PUTEREA EXECUTIVA O ARE ATAT MARELE DUCELE CAT SI CABINETUL. INSA, DUCELE ARE DREPTUL DE A DIZOLVA LEGISLATIVUL. EXISTA O CAMERA A DEPUTATILOR, CARE DETINE PUTEREA LEGISLATIVA SI UN CONSILIU DE STAT, CU ROL DE A CONSILIA DEPUTATII IN FORMULAREA LEGISLATIEI. IN ACEST STAT COROANA APARTINE CASELOR DE BOURBON-PARMA SI DE NASSAU-WEILBURG. ESTE CASATORIT CU MARIA TERESA MESTRE Y BATISTA, IAR PREDECESORUL SAU VA FI FIUL CEL MARE, PRINTUL GUILLAUME JEAN JOSEPH MARIE.
(Luni 18.12.2017 07:40, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Un oras din nordul Chinei a fost inchis (12.12.2020)
Datul cu tesla (08.06.2020)
Proteste in fata sediului legislativului statului Michigan (02.05.2020)
Globalizarea nu va fi victima coronavirusului (01.03.2020)
Jennifer Lopez si Shakira, spectacol in pauza de la Super Bowl (03.02.2020)
In Germania traiesc zeci de mii de femei, imigrante africane, victime ale mutilarii genitale (01.10.2019)
Din lumea larga (04.06.2019)
Google marcheaza cu un doodle special alegerile europarlamentare (26.05.2019)
Politicile europene sunt special croite pentru Germania si sunt toxice pentru Italia (11.05.2019)
Ilie Serbanescu: Operatiunile transnationalelor intr-o colonie precum Romania compromit capitalismul (09.05.2019)
 CURS VALUTAR
Duminica 25.07.2021
1 EUR 4.9219 lei -0.04%
1 USD 4.1823 lei +0.20%
1 HUF 0.0137 lei +0.04%
1 RUB 0.0568 lei +0.35%
1 BGN 2.5165 lei -0.04%
1 MDL 0.2311 lei -0.52%
1 Gr. AUR 242.4279 lei +0.50%
Toate valutele
Vineri 23.07.2021, BNR
Interviu / Exclusiv
Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Ultimele cautari
nr de telefon al unui reporter pro tv
ion cristoiu
seicaru
accidente rutiere 20.11.2009.in brasov
tancu racari judetul dambovita
antonia
accidente de circulatie in data de 16 10 2009 dn1
vectorul 09
clo
titularizare pitesti
Top cautari
accident
telefonul telespectatorului la protv
lista
antena
rezultate
pro
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
accidente rutiere 2010 cluj bihor
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
thea botezatu
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2021 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0586 sec.