Stirile Pro TV informeaza: Vine iarna. Cod galben si PORTOCALIU de viscol si ninsoare in toata tara
Vremea s-a inasprit peste noapte si s-au pornit ploile reci si chiar ninsorile. Pe Transfagarasan, din cauza zapezilor, mai multe masini au ramas blocate ore intregi, pana cand drumarii au reusit sa curete soseaua de mare altitudine. Toata tara se afla pana luni seara sub cod galben sau portocaliu de vant puternic, ploi si ninsori. Iar la munte, rafalale depasesc 80 de kilometri pe ora si accentueaza dramatic senzatia de frig.

COD PORTOCALIU

Meteorologii au emis un cod PORTOCALIU de vant, ninsori si zapada, valabil in perioada 29 octombrie ora 10.00 si 30 octombrie ora 23.00. Astfel, duminica (29 octombrie) si luni (30 octombrie), in zonele montane vantul a suflat tare, rafalele au depasit 80-90 km/h, iar pe creste 100 - 120 km/h. Ninge viscolit, vizibilitatea scade temporar sub 50 m si se depune strat consistent de zapada.

COD GALBEN

De asemenea, a fost emis un COD GALBEN de vant, disconfort termic si precipitatii mixte in nord, nord-vest si centrul tarii, in perioada 29 octombrie, ora 10:00 â€" 30 octombrie, ora 23:00. Zonele afectate: toata tara. In intervalul mentionat, intensitatea vantului este in crestere in toate regiunile, cu viteze la rafala in general intre 55 si 70 km/h si local 75-85 km/h. Valorile termice scad in toata tara, iar intensificarile de vant determina amplificarea senzatiei de rece. In regiunile din vestul, centrul si nordul tarii pe arii extinse sunt ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminica spre luni (29/30 octombrie) in Maramures, Transilvania si zona deluroasa a Crisanei si a Moldovei se semnaleaza precipitatii mixte.

Turisti blocati de zapada

La Balea Lac a nins ore intregi, iar in unele zone, zapada a ajuns sa masoare si 30 de centimetri. Viscolul puternic a imprastiat-o peste tot in jur si mai multe masini au ramas captive in nameti. Drumarii au intervenit imediat sa elibereze soseaua.
Pentru a evita asemenea situatii, Transfagarasanul a fost inchis. Turistii au coborat din munti pe ruta Arges. Cei care vor sa ajunga sus, la Balea, o pot face de acum doar cu telecabina. Iarna in toata regula este si in Poiana Brasov. Sus, in varful masivului Postavaru, au fost - 4 grade Celsius. Unii turisti s-au incumetat sa coboare pe partie, dar nu au reusit sa prinda viteza. In zona Padina-Pestera, din muntii Bucegi, zapada masoara 15 centimetri. Turista:
- O priveliste minunata, e prima zapada pe care o vedem. Mergem acum la pensiune, facem un gratar, ne distram.
Salvamontistii si jandarmii montani avertizeaza daca vreti sa urcati in munti, sa fiti echipati corespunzator, sa aveti anvelope de iarna si haine groase.

AVERTIZARE METEOROLOGICA

Fenomene vizate: intensificari temporare ale vantului, precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare la munte; Interval de valabilitate: 28 octombrie, ora 13:00 -29 octombrie, ora 10:00. In intervalul mentionat, la munte, indeosebi la altitudini de peste 1600 m, vantul va avea intensificari cu rafale ce vor depasi 65-70 km/h, iar pe creste 80-90 km/h si se vor semnala precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare.
Intensificari temporare ale vantului cu viteze cuprinse in general intre 45 si 55 km/h vor fi local si in restul zonelor, cu precadere in sud-vestul si in nord-vestul teritoriului. 10 judete din sudul, sud-vestul si centrul tarii se afla sub avertizari cod galben de ninsori si viscol in zonele inalte. In cazul a 7 dintre aceste judete, avertizarile au fost emise de meteorologi inca de dimineata si au fost prelungite pana dupa-amiaza. Astfel, judetele Mehedinti, Gorj si Valcea sunt sub avertizare cod galben de vant puternic si ninsoare, in zona de munte, pana la ora 17, avertizarea fiind emisa initial pana la ora 11.00. De asemenea, pana la ora 15.00 se afla sub cod galben emis de Administratia Nationala de Meteorologie judetele Prahova, Arges si Dambovita. Sub avertizare cod galben de vant puternic si ninsoare se afla si judetele Brasov si Sibiu, pana la ora 13.00, si Hunedoara si Caras-Severin, pana la ora 12.00. Meteorologii avertizeaza ca in aceste judete va ninge la altitudini de peste 1600 de metri, iar vantul va sufla cu pana la 100 de kilometri la ora.Meteorologii au anuntat intensificari temporare ale vantului, precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare la munte si disconfort termic de vineri de la ora 21:00 pana luni la ora 23:00. Potrivit ANM; din noaptea de vineri spre sambata (27/28 octombrie) si pana duminica dimineata (29 octombrie) vantul are intensificari temporare in special in sud-vestul si centrul tarii, cu viteze cuprinse, in general, intre 45 si 55 km/h. La munte, in special, la altitudini de peste 1600 de metri, rafalele depasesc 65-70 de kilometri la ora, iar pe creste 80-90 kilometri la ora. Trecator, sunt si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. De asemenea, luni (30 octombrie) intensitatea vantului va fi in crestere in toate regiunile, iar la munte va sufla tare. In zona de munte va ninge viscolit si se va depune strat de zapada consistent. Temperaturile vor scadea in toata tara, iar intensificarile de vant vor determina amplificarea senzatiei de rece, precizeaza ANM. Drumul National 7 C - Transfagarasan va fi inchis de sambata, din cauza viscolului Transfagarasanul va fi inchis oficial incepand cu ora 15.00, in conditiile in care in zona ninge viscolit. Din cauza viscolului si a zapezii, este inchisa circulatia rutiera si pe DN 67C - Transalpina, intre Ranca si Obarsia Lotrului, pe tronsonul kilometric 34+500 - 59+800. Meteorologii au anuntat intensificari temporare ale vantului, precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare la munte si disconfort termic de vineri de la ora 21:00 pana luni la ora 23:00.

PROGNOZA PENTRU URMATOARELE ZILE:

Duminica vantul sufla cu putere si sporeste senzatia de frig. Ploile uda vestul, nordul si centrul tarii. La munte vor domina ninsorile si va fi viscol; iar noaptea, s-ar putea sa cada lapovita si chiar ninsoare si prin nord si centru.
Vantul nu se domoleste nici luni si in plus se face mai frig. La munte mai vin cateva ninsori slabe; prin nord, nord-vest si centru va fi putina lapovita; in rest: cativa stropi de ploaie. In zona depresionara, noaptea va fi foarte frig: se vot atinge MINUS 8 grade. Marti avem o zi insorita, dar rece, cu vant intens in sud, est, centru si in zonele montane. Maximele se opresc pe la 11 grade; iar noaptea in depresiuni, temperaturile se apropie din nou de pragul gerului.