Pentru ca e prilej de tocmeli de Sanmedru, precum si praznic mare de Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucurestilor, la Targul de Antichitati Taranesti de la Muzeul Taranului isi dau intalnire 50 de colectionari din toata tara. De vineri, 27 octombrie pana duminica, 29 octombrie 2017, de la orele 10 dimineata pana la 6 seara, va asteptam cu fel de fel de obiecte vechi, nelipsite odinioara din gospodaria taraneasca:
mobilier crestat, pictat - lazi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri,
ceramica, donite, vase din lemn, putinei, cauce, tesaturi de interior (covoare, stergare, fete de perna, fete de masa etc.), piese de costum taranesc, icoane pe lemn si pe sticla, cruci, pristolnice, podoabe, furci si roti de tors, fuse, vartelnite, felinare, ceasuri, candelabre, piulite si rasnite de alama, dar si publicatii socio-etnografice din perioada interbelica, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice. Bunatati de-ale gurii puteti targui: prajituri, cozonaci, miere, turta dulce, plante medicinale, cafea, dar si tuica si vin.
Targ (o)randuit de Muzeul National al Taranului Roman
Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).


xxx

Sfantul Dumitru sau Sanmedru este stapan peste iarna care vine. Jumatate de an stapaneste Sfantul Gheorghe si cealalta jumatate el.
Este ziua soroacelor pentru tot felul de intelegeri intre slugi si stapani, chiriasi si proprietari, cei care dau si cei care primesc bani imprumut. Implinirea sorocului e prilej de petrecere si de cearta.
Nu se lucreaza de Sfantul Dumitru â€" deloc. Stanele se desfac si oile pleaca la vale. Ca sa afle cum va fi timpul, ciobanii intind un cojoc. Daca se asaza pe el o oaie neagra, iarna va fi blanda, daca oaia e alba, iarna va fi cu multa zapada.
Irina Nicolau, Ghidul sarbatorilor romanesti, Bucuresti, Humanitas, 1998.
sursa: amosnews.ro