WWW.SANATATEATV.O informeaza: Sarcomul Kaposi este un tip de cancer care se dezvolta din celulele endoteliale. Celulele anormale din sarcomul Kaposi determina formarea unor tumori rosii, liliacii sau maronii pe piele.
Aceste portiuni afectate poarta numele de leziuni. Leziunile de piele provocate de sarcomul Kaposi pot arata rau, dar in cele mai multe cazuri, leziunile nu cauzeaza niciun fel de simptome.
In alte cazuri, boala cauzeaza umflaturi dureroase, in special la picioare, zona epiteliala si pielea din jurul ochilor.
Sarcomul Kaposi poate cauza probleme serioase, iar uneori pot pune in pericol viata pacientilor (cand leziunile au loc in plamani, ficar sau tractul digestiv). Sarcomul Kaposi care afecteaza tractul digestiv poate cauza sangerare, in timp ce tumorile din plamani pot determina dificultati respiratorii.

Sarcom Kaposi - Clasificare

Unele tipuri de cancer cum ar fi cancerul pulmonar sau cancerul de san pot avea mai multe forme care indica mai degraba diferite tipuri de celule care au devenit canceroase sau diferite tipuri de schimbari care s-au produs intr-un anumit tip de celula.
Pe de alta parte, tipurile de sarcom Kaposi sunt definite de populatia afectata, dar schimbarile din interiorul celulelor specifice sarcomului Kaposi sunt similare.
Cel mai comun tip de sarcom Kaposi in Statele Unite ale Americii este sarcomul Kaposi epidemic asociat cu SIDA.
Acest tip de sarcom se dezvolta la persoanele care sunt infectate cu HIV, virusul care cauzeaza SIDA. O persoana HIV pozitiva nu are neaparat SIDA.
Virusul poate fi prezent in organism pentru o perioada mare de timp inainte de a cauza o boala majora. SIDA incepe in momentul in care virusul a vatamat sistemul imun, lucru care duce la aparitia unor tipuri de infectie si a altor complicatii medicale inclusiv sarcomul Kaposi.
In momentul in care HIV afecteaza sistemul imun, persoanele care sunt afectate, de asemenea, cu un anumit virus sunt mult mai susceptibile de a dezvolta sarcomul Kaposi.
Sarcomul Kaposi epidemic apare la persoanele care locuiesc in Africa Ecuatoriala si, de obicei, poarta numele de sarcom Kaposi african. Infectia cu virusul herpesului sarcom Kaposi este mult mai comuna in Africa comparativ cu alte state ale lumii crescand astfel riscul de sarcom Kaposi.
Mai exista cativa factori in Africa care contribuie la dezvoltarea sarcomului Kaposi din moment ce boala afecteaza un grup mare de oameni care include femeile si copiii.
Sarcomul Kaposi edemic apare la persoanele tinere (sub 40 de ani). O forma agresiva a bolii poate fi observata la copiii aflati la pubertate. Acest tip afecteaza nodulii limfatici si alte organe si poate duce la deces in mai putin de un an.
Sarcomul Kaposi edemic este unul dintre cele mai comune tipuri de sarcom din Africa.
In momentul in care sarcomul Kaposi se dezvolta la persoanele al caror sistem imun a fost suprimat in urma efectuarii unui transplant de organe, el poarta numele de sarcom Kaposi asociat cu transplantul (sarcom iatrogen).
Cei mai multi pacienti transplantati au nevoie de medicamente pentru a impiedica sistemul imun sa respinga organul transplantat.

Sarcomul Kaposi - Simptome

Principalele semne ale bolii sunt leziunile cutanate, ale mucoasei orale, nodulilor limfatici si organelor viscerale. Manifestarile cutanate ale pielii fac referire la:
- Manifestarea pe fata si extremitatile inferioare
- Dimensiunea leziunilor variaza de la cativa mm la cativa cm
- Leziunile sunt maculare, papulare
- Au culoarea maro, roz, rosie sau violacee
- Leziunile sunt palpabile si nonpruritice
Mucoasele afectate sunt palatul, gingiile, conjunctiva, leziunile ulcerative interfera cu masticatia sau vorbitul.
Alte manifestari ale bolii pot fi oculare (astigmatism cornean neregulat, hemoragii conjunctivale, obstructie vizuala etc.) pulmonare (tuse, dispnee, leziuni pulmonare, pleurezie) sau gastrointestinale (odinofagie, obstructie intestinala, disfagie, greata, varsaturi, durere abdominala)

Sarcomul Kaposi - Diagnostic

Diagnosticul bolii se pune in urma efectuarii unor studii imagistice (tomografie computerizata abdominala, angiografie selectiva, radiografie toracica) si a unor studii de laborator.

Sarcomul Kaposi - Tratament

Tratamentul sarcomului Kaposi include terapia HAART (terapie retrovirala inalt activa), terapia chirurgicala, radioterapia, terapia intralezionala, crioterapia, terapia laser, terapia retinoida topica, terapia paliativa sistemica, chimioterapia paliativa.