Ce Se Intampla Doctore (CSID ) informeaza: Infidelitate: De ce insala barbatii femeile pe care le iubesc? Psihologul explica (Autoare: Simona TUDORACHE)

Motivele pentru care un barbat insala au legatura cu nivelul lui de educatie, de trasaturile de caracter, de cat de bine arata. Si asta nu il face diferit de femeie, care insala exact din aceleasi motive ca si el, doar ca sunt judecati diferit de societate.
- Exista persoane care isi doresc sa sara anumite trepte sociale sau profesionale printr-o relatie sexuala ce le asigura aceste lucruri.Unii vor sa isi demonstreze ca inca mai pot, in timp ce altii vor sa creada ca pot avea pe oricine, oricand. De asemenea, mai pot insela pentru ca se simt inselati, pentru ca nu se simt iubiti sau apreciati, pentru ca vor sa isi faca partenera sa sufere, pentru ca vor sa uite o iubita sau pentru ca vor sa isi impresioneze prietenii. In general poate fi vorba de o oportunitate pe care o au si nu vor sa o rateze sau pentru ca pur si simplu vor sa incerce ceva nou, ceva diferit, precizeaza psihoteraputul Constantin Cornea pentru CSID.

Poate fi in egala masura o dovada de nesiguranta sau de incredere in fortele proprii

- Poate fi o slabiciune ce tine de caracter sau dovada unui temperament greu de stapanit, care are nevoie sa insele pentru a simti ca traieste. Pe de alta parte mai trebuie sa vedem la ce fel de nesiguranta ne raportam. Nesiguranta relatiei, jobului, frica de a nu fi parasit, teama de a nu rata o sansa, fuga de batranete, toate acestea pot fi motive de nesiguranta. Depinde de unghiul din care privim, adauga psihoterapeutul Constantin Cornea.
Daca ne raportam la istoricul lui de viata, la traumele suferite, la doritele neindeplinite sau la un mod de viata hedonist, putem vedea tot atatea motive de nesiguranta ce il pot face sa insele sau sa devina adictiv, sa sufere de o tulburare de personalitate sau de comportament, sa dezvolte un sindrom depresiv sau sa isi descopere adevaratul drum in viata sau o noua preocupare care sa ii redea increderea in sine.

Pasul de la aventura la distrugere

- Nesiguranta poate fi un factor pozitiv sau negativ, te poate duce intr-o directie sau alta, poti decide in cunostinta de cauza comportamentul pe care il afisezi sau poti fi purtat pur si simplu de nesiguranta si bagat in situatii care mai de care mai placute sau mai ciudate, care iti pot reda increderea sau te pot distruge sau compromite. Este aproape imposibil sa putem descrie alchimia barbatului care insala, pentru ca aceasta este extrem de complexa, nu poate fi exprimata la modul general, adauga psihoterapeutul.

Barbatul isi poate insela partenera chiar daca o iubeste

- Iubirea nu este totalmente oarba, poti descoperi o ispita care ai impresia ca se comporta cu tine mult mai frumos decat partenera, ori pur si simplu este o aventura pe care ajungi sa o bifezi din curiozitate. Poti insela pentru ca ai o dorinta (sexuala, afectiva) neimplinta sau nesatisfacuta sau pur si simplu pici in plasa unei ispite si nu te poti trezi la timp, precizeaza Constantin Cornea.
Barbatii se pot simti singuri sau neinteles, cum de altfel pot mima aceste stari doar pentru a-si satisface orgoliul, inseland. Motivele pentru care un barbat sau o femeie insala pot fi adevarate sau imaginate, pot fi provocate sau de necontrolat. Totul tine de individ, de ceea ce isi doreste de la viata, de caracter si temperament, dar si de oportunitatile pe care le are. Daca doresti sa inseli trebuie sa ai si cu cine. Si aici mai vine o intrebare interesanta. Cei care nu insala, oare nu au cu cine? Nu cumva nu o fac pentru ca se tem sa nu fie descoperiti, parasiti, blamati?

Cat conteaza trecutul

Cum ar arata oare lumea daca societatea nu i-ar mai judeca intr-un mod negativ pe cei care insala? Sau daca cei care insala si sunt prinsi ar suferi o corectie grava?
- Experienta mi-a aratat ca omul este facut sa insele. Daca nu o face este ca ii este teama, de Dumnezeu, societate, partenera, pentru ca nu poate (este impotent), are o varsta la care nu mai reprezinta nimic din perspectiva sexuala sau nu are cu cine, mai spune psihoterapeutul.
Trecutul conteaza foarte mult, copilaria, modul in care a fost crescut, normele si valorile familiei.
- E important daca parintii se certau sau consumau alcool, daca umblau dezbracati sau faceau sex de fata cu el, daca s-au despartit, daca il certau fara motiv, daca l-au batut sau amenintat, daca s-a simtit iubit, apreciat sau din contra, l-au tratat ca pe ceva lipsit de valoare. Apoi daca a avut sau nu prieteni, daca a avut iubita, daca a fost inselat sau parasit. Omul reprezinta suma tuturor interactiunilor sale, iar trecutul sau traumatic poate da nastere unui caracter cu probleme, afirma psihoterapeutul Constantin Cornea.
De cele mai multe ori, comportamentul unui om, inclusiv acela de a insela, poate fi un comportament de aparare sau de compensare. De aparare, pentru ca doreste astfel sa se fereasca de o realitate care nu ii place, de compensare pentru ca vrea astfel sa isi ofere un bonus care sa ii creasca stima de sine. De multe ori insa, consecintele in fac mai mult sa piarda decat sa castige.

Sursa: csid.ro