Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat recent Saptaman de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica din Romania, actiune derulata in cadrul Campaniei LMC 2017.
In peste 30% din cazuri, pacientii nu prezinta simptome, de aceea un set normal de analize este foarte important pentru ca poate arata cresterea numarului de leucocite din sange, principalul semn al bolii.
Intreaga comunitate a pacientilor cu LMC se reuneste anual, incepand cu anul 2008, pe 22 septembrie pentru a creste gradul de constientizare cu privire la aceasta boala hematologica rara, care reprezinta 15-20% din totalul leucemiilor la adulti.
Boala este rezultatul transformarii unei celule stem la aproximativ 95% din pacientii cu LMC prin schimbarea cromozomilor 9 si 22, motiv pentru care Ziua Mondiala a LMC are o semnificatie simbolica.
Astazi, Impreuna este si in acest an sloganul Zilei Mondiale a LMC - Leucemia Mieloida Cronica!
In prezent, in Romania sunt aproximativ 1.500 de pacienti cu Leucemie Mieloida Cronica. Toti sunt in tratament, prin programul national de sanatate.
Acum 15 ani, LMC era considerata o boala letala pentru majoritatea pacientilor. Azi, daca pacientii sunt tratati eficient cu medicamentele recomandate, acestia pot avea o durata a vietii asemanatoare cu a populatiei generale.
Pentru detalii suplimentare si declaratii o puteti contacta pe Dorica Dan, presedintele Asociatiei Romane de Cancere Rare, la tel. 0726248707.