baby.unica.ro informeaza: Pentru unele dintre gravide, cele 9 luni de sarcina nu sunt tocmai un prilej de rasfat si de amintiri placute, viitoarele mamici confruntandu-se cu adevarate crize de varsaturi si greata.
Expresia populara de sarcina toxica este folosita pentru acele sarcini in cursul carora in centrul perturbarilor suferite de organism stau greata si varsaturile exagerate.
80-90% dintre femeile insarcinate acuza senzatie de greata in prima jumatate a sarcinii si aproape jumatate dintre ele prezinta si varsaturi.
Mai intense catre saptamanile 8-10 de sarcina, aceste neplaceri scad ca frecventa si severitate catre saptamanile 14-16; uneori persista pana la 20-22 de saptamani.
Desi sunt cunoscute drept greturi matinale, in 80% din cazuri senzatia se mentine toata ziua. Alte modificari legate de sarcina sunt: salivatia intensa, perceperea exagerata a mirosurilor, tulburari ale gustului, labilitate emotionala.
Se intampla, insa, ca varsaturile sa fie atat de severe incat sa duca la scadere in greutate, deshidratare, deficite nutritionale, pierdere de electroliti, dezechilibre importante ale metabolismului â€" disgravidia emetizanta.


Investigatii de laborator:

hemograma (hematocrit crescut in pierderea de lichide)
examen de urina
electroliti serici, calcemie, enzime hepatice
amilaze
bilirubina
hormon stimulant tiroidian (TSH) si tiroxina (T4).
Investigatii imagistice:
ecografie, detectarea unei sarcini multiple sau a bolii trofoblastice
endoscopie cu evaluarea tractului digestiv superior.
Consultant: Dr. Alexandra Cozinov, neonatolog