MAGAZIN: OZN-uri si aparitii (Autor: DAN D. FARCAS)
Ni s-a intamplat de mai multe ori, mai ales in zonele rurale din Romania, sa intrebam martorii fara prea multa scoala ai unor fenomene de tip OZN, ce anume cred ei ca s-a intamplat. Acestia raspundeau simplu: - Ce sa fie? O minune dumnezeiasca!, sau un semn dumnezeiesc, considerand astfel problema rezolvata. Ce altceva ar putea fi o lumina inexplicabila, sau un obiect care coboara din inaltimi si se intoarce apoi la ceruri? Si Ion Hobana evoca un astfel de caz, petrecut in iulie 1927. Inginerul agronom Gheorghe Achimescu afirma ca, pe un timp foarte frumos, cu vant slab si o vizibilitate excelenta, un obiect cilindric a survolat satul sau, la 200 sau 300 de metri inaltime, mergand de la vest spre est. Aparitia avea mai bine de 15-20 de metri in lungime si un diametru de 3-4 metri. Culoarea sa era de un gri afumat, nu emitea niciun fel de lumina si se deplasa fara cel mai mic zgomot. Un grup de copii, care erau cu oile la pascut, nu departe de sat, l-au urmarit atenti, convinsi fiind ca era Dumnezeu! Jacques Vallee si multi altii dupa el au subliniat atat vechimea unor fenomene de tip OZN in vechile scrieri religioase, cat si o seama de paralele intre diverse aparitii recente ale Fecioarei Maria si intalnirile apropiate OZN. Acea coborare ca o frunza care cade, o brusca scadere a temperaturii, un dans al Soarelui, vesminte care raman uscate in ciuda ploii, o liniste nefireasca etc. sunt raportate atat in observatiile de OZN-uri cat si in teofanii, adica in aparitia de personaje sacre. Asadar trebuie sa cadem de acord, cel putin, ca amandoua folosesc acelasi tip de mecanisme prin care se manifesta.

Un mos intr-un nor patrat

Un fapt interesant este ca teofaniile, in ambianta predominant ortodoxa a Romaniei (spre deosebire de occidentul catolic, de unde si-a luat Vallée exemplele), privesc totdeauna pe Dumnezeu tatal, pe Iisus Christos, sau poate pe un sfant masculin, si practic niciodata pe Fecioara Maria. Explicatia pare ingropata adanc in mentalul colectiv. Din acelasi motiv, si credinciosii altor religii se intalnesc, in astfel de situatii, cu propriile personaje sfinte. Reproduc in cele ce urmeaza doua cazuri romanesti care pot fi (si au si fost) interpretate atat in cheie religioasa cat si intr-una ufologica. In ziua de vineri 15 iunie 1935, in jurul orelor 16.00-17.00, Petrache Lupu (1907-1994), cioban de 28 de ani, la doi kilometri de satul Maglavit, a vazut dintr-odata, intr-un nor alb, plutind la doua palme deasupra pamantului, un Mos cu barba alba. Mosu i-a transmis povete menite sa-i aduca pe oameni pe drumul cel bun al credintei deoarece, in special, avorturile si parasirea copiilor nou-nascuti au luat in zona o amploare fara precedent. In caz de neascultare, asupra lor urmau sa se abata mari necazuri. Interesant este ca acel Mos a disparut intr-un nor patrat. Intrucat, din timiditate, Petrache Lupu nu a transmis mai departe mesajul primit, peste o saptamana, in acelasi loc, Mosul i s-a aratat din nou, mustrandu-l aspru. Acum, ciobanul s-a dus la preotul satului marturisindu-i cele intamplate. Vestea s-a raspandit ca fulgerul, ajungand si la Bucuresti, unde Pamfil Seicaru, cel mai influent gazetar roman dintre cele doua razboaie mondiale, a facut o campanie puternica de presa in jurul cazului. A inceput un pelerinaj in care, dupa unele aprecieri, in anul care a urmat, s-au perindat circa un milion de oameni, multi dintre ei vindecandu-se de diverse betesuguri. Au urmat si alte miracole. Dupa cum relata presa vremii, in ziua de 15 august 1936, de Sfanta Marie Mare, la ora 09.00 dimineata, deasupra Maglavitului, Soarele luase parca o forma de armonica, pe suprafata sa trecand numeroase fulgere. Acest fenomen a durat circa 8-10 minute, in prezenta a doua sute de mii de pelerini care au urmarit in genunchi, infricosati, straniul fenomen ceresc. Sa fi fost un dans al Soarelui ca cel de la Fatima? Un alt eveniment miraculos s-a petrecut pe 29 august 1935, in satul Parepa-Rusani (50 km nord de Bucuresti). Asa cum scria Maria Petre (1923-1996), in memoriile ei, ea avea atunci doar 12 ani si, alergand spre casa, a vazut pe cer ca un val de vata alba, care parca alerga odata cu mine, si nu numai atat, ci parca si cobora anume dupa mine si spre mine. Eu m-am oprit din fuga si m-am uitat in jur: tot cerul era albastru si senin, fara de niciun alt nor in afara de acesta alb, care chiar cu adevarat spre mine cobora! Speriata, a inceput sa fuga si mai tare catre casa, dar norul s-a apropiat de ea si a cuprins-o.
- Am cazut in genunchi, moarta de frica, tremurand si scancind; cred ca am plans de-a binelea!
In fata copilei statea un barbat luminos, cu ochi albastri si barba alba.
- Avea o fata de-o blandete nemaivazuta. Era cu totul si cu totul imbracat in albul acelui nor, inconjurat de ingeri si de porumbei care zburau.
Apoi, un glas bland i-a vorbit fetei:
- - Nu te teme, fiica , Eu sunt si te-am ales sa spui oamenilor Cuvantul Meu.
Cu o alta ocazie, ea a spus:
- Fusese un stalp de nori albi-argintii, un tunel de nori albi stralucitori si mii de ingeri se vedeau pana in strafundul cerului. Acolo, in inaltime, lumina ceva ca Soarele, dar Soarele era in alta parte. Acel soare nou cobora incet, incet prin tunel spre mine si ce vad? Era ceva care se apropia de mine si avea chipul unui om de lumina, care mi-a vorbit cu glas bland. Tatal Ceresc mi-a spus ca mari necazuri se vor abate peste Romania, daca poporul nostru nu se va pocai: un razboi mare, cutremure, inundatii, seceta, foamete, boli si stapanirea ruseasca.
In exemplele de mai sus, am interpretat presupuse miracole religioase in termeni ufologici. Dar in Romania exista si cazuri in care, aparente intalniri OZN contin elemente religioase. Voi evoca mai jos doua dintre acestea.

Intalniri stranii

In revista RUFOR, Peter Leb relata cazul doamnei S. din Brasov, vanzatoare, avand 27 ani in 1994. Neinteresata de fenomenul OZN si nereligioasa, ea a avut mai multe intalniri stranii, prima la 12 ani. In 1983 (deci la 16 ani), s-a trezit intr-o noapte cu senzatia ca e cineva in camera. S-a ridicat in capul oaselor si a vazut prin geam o lumina rosie intensa. Asa cum a declarat: eram parca hipnotizata de lumina aceea”. Cand si-a intors privirea de la geam spre camera, a vazut un umanoid scund, cu capul foarte mare in comparatie cu corpul, ochi imensi, negri, care nu clipeau. N-a vazut gura sau nas. Corpul era malformat, cu maini subtiri. Bustul era gri inchis. Nu a vazut mai jos de brau. A vrut sa tipe dar a constatat ca nu se putea misca. Ceva, ca un curent electric, ii furnica tot corpul. Vizitatorul a aruncat asupra ei o privire patrunzatoare pana in strafundul creierului; de parca i-ar fi transmis:
- Nu-ti fie frica, nu-ti facem niciun rau; nu stii cat de bine este in lumea noastra.
Dupa aceasta, ea s-a linistit complet. Nu stia cat a durat dar, asa cum declara, in cateva secunde sau minute s-au perindat in mintea ei lucruri si simtaminte din diferite momente ale vietii sale.
- Apoi lumina rosie a inceput sa paleasca, s-a ridicat si a disparut cu tot cu vizitatorul meu.
Vara ei, care dormea intr-o alta camera i-a spus ca a visat ca parca cineva a intrat in casa. Se pare ca acest straniu personaj a fost zarit odata si de sotul doamnei S. La un moment dat, a intalnit un personaj inalt, intr-un costum negru, mulat pe corp, care purta o casca pe cap. I s-a spus ca daca si-ar scoate casca, sa-i vada fata, n-o sa mai poata pleca si ai ei o sa-i gaseasca trupul mort. Deoarece ea era gata sa accepte si aceasta varianta, i s-a spus ca nu are voie sa ramana, deoarece nu e suficient de pregatita. Un al doilea astfel de caz este cel prezentat pe un canal de televiziune. Martorul era Maria Ghiorghiu, prezentata ca absolventa a doua facultati: drept si teologie, secretara in cabinetul de avocatura al sotului ei. Ea povestea ca, intr-o zi din 1997, in bucataria apartamentului ei din Bucuresti, a avut vizunea unui obiect hexagonal, nu mai mare decat o roata de tractor, in care s-a deschis o trapa, care a absorbit-o si a transportat-o, de-a lungul unui soi de tub, pana intr-o incapere dreptunghiulara, cam de 5 pe 8 metri. In mijlocul incaperii era o masa de otel inoxidabil pe care s-a vazut intinsa, complet goala. In jurul ei erau 5 extraterestri, imbracati in salopete cenusii.

Sursa: revistamagazin.ro