MISCAREA DE REZISTENTA: Dr. Adriana Tudose: Ambrozia are un varf al concentratiei de polen din august pana in octombrie! (Autoare: Magda Marincovici)

- Rinoconjunctivita alergica sezoniera debuteaza primavara, dar toamna manifestarile devin ample cu impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor, avertizeaza dr. Adriana Mihaela Tudose, medic primar alergologie si imunologie clinica, in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila, referindu-se in special la polenul de ambrozie.

Simptome

Specialistul precizeaza ca simptomele asociate acestei boli sunt: stranut in salve, prurit oculo-nazal, secretii nazale apoase, obstructie nazala (nas infundat), hiperemie conjunctivala (ochi rosu). In plus, unii pacienti pot prezenta manifestari de astm (dificultati in respiratie, tuse, respiratie suieratoare).
- La pacientii cu sensibilizare la polenul de Ambrosia artemisifolia (iarba parloagelor) domina simptomatologia oculara, avertizeaza dr. Tudose.
In legatura cu Ambrosia spp, dr. Adriana Tudose subliniaza ca :
- O singura planta poate elibera pana la 8 miliarde de grauncioare de polen (20 de microni in diametru) si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani.
Specialistul subliniaza ca aceasta planta are un varf al concentratiei de polen in aer in a doua jumatate a lunii august, care se mentine pana in octombrie. Concentratia de polen este mai mare la amiaza si scade dupa ploaie si noaptea.
- Unii pacienti cu manifestari de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mancarime la nivelul cavitatii bucale, edem limba, buze, senzatie de nod in gat, balonari, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe si legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orala. In plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezinta un risc crescut in cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere), explica dr. Adriana Tudose.

Recomandari

Dr. Tudose le recomanda pacientilor alergici:
- sa evite activitatile exterioare, in aer liber;
- sa pastreze ferestrele inchise pe timpul zilei, atat acasa cat si in masina;
- sa-si schimbe hainele dupa ce ies afara pentru perioade mai lungi de timp;
- sa faca dus la sosirea la domiciliu;
- sa se spele frecvent pe fata si maini;
- sa evite sau sa consume cu precautie fructe si legume crude, daca au prezentat manifestari de sindrom de alergie orala (pana la evaluarea alergologica).
Trebuie retinut ca medicul alergolog este singurul care poate efectua testarea care pune in evidenta alergenul sensibilizant.

Imunoterapia alergen specifica

De asemenea, specialistul recomanda imunoterapia alergen specifica, singura capabila sa reduca simptomele asociate alergiei.
- Imunoterapia alergen specifica este singurul tratament ce schimba istoricul natural al bolii (rinita, conjunctivita, sinuzita, astm), protejand in privinta aparitiei de noi sensibilizari. Imunoterapia presupune administrarea de doze treptat crescatoare de allergen sensibilizant. Astfel, determina sistemul imunitar sa devina tolerant, reducand simptomele de alergie atunci cand pacientul este expus la alergenul din mediu, subliniaza dr. Adriana Tudose.

sursa: miscareaderezistenta.ro