www.libertatea.ro informeaza: Psihologul Cezar Laurentiu Cioc face o analiza a modalitatilor pe care hotii si escrocii le folosesc pentru a profita de naivitatea, necunoasterea si disperarea oamenilor de buna credinta.
Cum sa recunosti un hot sau un escroc? - aceasta este intrebarea la care incearca sa-si raspunda cei care au fost de-a lungul timpului victime ale metodelor creative ale infractorilor care nu intentionau altceva decat sa fure sau sa insele. Politia Romana s-a confruntat cu unele dintre cele mai ingenioase metode folosite de infractori. Aceste metode se impart in doua mari categorii: metode de abordare telefonica si metode de contact direct intre escroc si victima.


Metoda Accidentul se inscrie in categoria metodelor de abordare la telefon. Din statisticile politiei, cei mai multi escroci care o folosesc sunt deja in spatele gratiilor, dar au acces la un telefon. Pe scurt, hotul suna si transmite cu o voce grava ca o persoana apropiata dv. (copil, parinte, nepot etc.) fie a facut un accident, fie a fost vicitima unui accident.
Hotul pretinde a fi ori avocat, ori un simplu binevoitor care va solicita de urgenta o suma de bani pentru ingrijirea persoanei accidentate sau pentru apararea ei in fata legii. Din punct de vedere psihologic, escrocul mizeaza pe panica de moment a celui de la telefon. Aceasta panica face ca atenția persoanei sa se focalizeze doar pe imaginea terifianta a presupusului accident si nu pe buna credinta a celui de la telefon. De obicei, hotii cunosc persoana la care suna, stiu ca este foarte influentabila si ofera numele celor despre care afirma ca au facut un accident, pentru a fi mai credibili. Banii sunt solicitati fie in numerar, fie prin posta, pentru ca un eventual numar de cont bancar ar fi detectabil de politie. De cele mai multe ori, hotii au si complici care se intalnesc cu victima pentru a incasa banii direct, apoi dispar.
Sfatul psihologului: Nu intrati in panica! Pastrati-va calmul la telefon, apoi sunati imediat rudele presupus implicate in accident. De fiecare data, acestea va vor linisti si vor infirma spusele escrocilor.

Metoda Ati castigat un premiu la TV

Este tot o metoda de abordare telefonica. Escrocul suna si, cu mult entiziasm in voce, anunta ca sunteti fericitul castigator al unui mare premiu de la o emisiune TV. Va spune ca ati castigat fie o masina, fie o suma importanta de bani. Din punct de vedere psihologic, infractorii mizeaza pe explozia de bucurie a victimei, care vrea sa intre cat mai repede in posesia premiului. Escrocul solicita in avans o suma de bani drept taxa de expediere a premiului. Suma solicitata e de cateva sute de lei, de obicei, iar pentru a intra in posesia banilor infractorul se prezinta personal la usa victimei sau solicita mandat postal.
Sfatul psihologului: Nu va bucurati la auzul unor simple cuvinte! Treceti totul prin filtrul ratiunii. Nu oferiti bani in schimbul unui pretins premiu castigat. Un premiu prin definitie nu presupune costuri.

Metoda Deratizarea, De la lumina, De la cablu, De la gaze

Este o metoda de contact direct intre escroc si victima. Infractorii suna la usa si pretind ca sunt de la companiile de gaze, lumina, cablu sau responsabili cu deratizarea. Pentru a convinge au legitimatii false, uniforme de muncitori, butelii de deratizare etc. Sub pretextul aceste legitimitati, solicita intrarea in apartament, simuleaza ca lucreaza, apoi fac tot posibilul ca vicitima sa nu stea cu ochii pe ei â€" de obicei, cer un pahar cu apa sau o surubelnita pentru a determina vicitima sa plece din incapere. Dupa ce aceasta a iesit, hotii scotocesc peste tot si fura obiectele de valoare gasite.
Sfatul psihologului: Aceasta metoda are la baza naivitatea oamenilor, in special a celor batrani. Daca aveti suspiciuni cu privire la identitatea reala a celor care ce pretind ca lucreaza la companiile de gaze, lumina, cablu etc., sunati la 112. Daca sunt escroci, vor pleca in graba, daca sunt chiar angajati ai acestor firme, isi vor dovedi buna credinta. Nu lasati oameni straini sa intre dupa bunul plac in apartamentul dv.!

Metoda Bogdaproste pentru pomana

Metoda presupune contact direct intre infractoare (sunt de obicei femei) si vicitima. Rau-facatoarele suna la usa si afirma ca vin cu pomana pentru morti. In timp ce va tin de vorba, va conving sa le lasati sa intre in casa, de unde fura ce gasesc la indemana. Din punct de vedere psihologic, escrocii apeleaza la amintirile victimei, iar mortii si pomana tind sa sensibilizeze in special oamenii in varsta.
Sfatul psihologului: Nu deveniți sensibili peste masura la ideea de pomana! Hotii folosesc amintirile si trecutul pentru ca stiu ca au efect emotional, iar capacitatile critice se pierd. Nu lasati straini in casa, chiar daca vin cu coliva!

Metoda Oferte de la magazin, Promotii de la supermarket

Escrocii se prezinta la usa cu unele produse despre care spun ca sunt la oferta sau chiar pot fi oferite gratuit de catre un lant de magazine. Ei cer timp pentru a va prezenta toate avantajele produselor sau promit ca la final vi le ofera gratis. Odata intrati in casa, va cer sa aratati daca mai aveti produse similare, pentru a face o comparatie; cat timp de raman singuri in camera, fura tot ce cred de cuviinta. Din punct de vedere psihologic, infractorii speculeaza fascinatia romanilor de a primi mici gratuitati. Sunt celebre cazurile in care romanii isi rup hainele de pe ei pentru a primi cate o periutaa de dinti, o tigaie sau detergent de rufe la deschiderea unui nou magazin.
Sfatul psihologului: Nu considerati a fi un mare castig faptul ca ati putea primi unele mici gratuitati. Escrocii au acea mentalitate prin care ofera momeala o maslina pentru ca mai tarziu sa obtina in schimb o friptura.

Metoda Hai sa-ti ghicesc viitorul

Este o metoda de inselaciune directa in care una sau mai multe femei te abordeaza pe strada, pe motiv ca vor sa iti ghiceasca viitorul. Afirma ca, pentru a face asta cat mai corect, e nevoie sa citeasca in aur, iar ca urmare, iti cer sa iti scoti bijuteriile si sa le pui intr-un servetel, pe care escroacele il leaga si-l descanta. In timp ce te tin de vorba despre viitor, ele schimba bijuteriile cu un alt cu servețel, care arata la fel, dar in care nu se afla bijuterii, ci doar niste monede. Dupa terminarea sesiunii de ghicit, escroacele iti ofera servetelul in care se afla monedele fara valoare si menționeaza explicit sa nu deschizi pachetul pentru cateva ore, fiindca doar asa ghicitul viitorului se va dovedi corect.
Sfatul psihologului: Nu acordați incredere, timp sau acces la bijuterii celor care va abordeaza pe strada sub pretextul ghicirii viitorului! Din pacate, romanii sunt foarte influentabili de ideea ca cineva le va spune cum va fi viata lor, tocmai pentru ca nu au puterea interioara sa si-o transforme asa cum vor ei, si cad victime escrocilor care profita de naivitatea lor.