doctorulzilei.ro informeaza: Nu reusesti sa slabesti cu nicio metoda? Reseteaza-ti hormonii in mod natural
Hormonii pot afecta starea de spirit, greutatea corporala si libidoul. Nu e insa usor sa ii mentinem la un nivel optim. Dietele, stresul si anxietatea dunt doar cativa dintre factorii care contribuie la dezechilibrele hormonale. Dr Sara Gottfried, medic ginecolog spune ca putem reseta hormonii ca sa ne imbunatatim starea de sanatate si sa scapam de kilogramele incapatanate.
- Primul lucru care iti arata ca ai un dezechilibru hormonal sunt kilogramele in plus, deoarece in 99% din cazuri, cresterea in greutatea este cauzata de hormoni, insa multi oameni nu-si dau seama. Nu realizeaza nici ca lipsa energiei, oboseala si depresia pot fi cauzate de hormoni, a adaugat dr. Sara Gottfried.
Medicul ginecolog nu recomanda insa hormoni de substitutie ci sustine ca o dieta de 21 de zile poate reseta natural hormonii.
- Consider ca e esential sa schimbi felul in care mananci, te misti si gandesti inainte sa trec la prescrierea de medicamente, a completat ginecologul.

1) Evita carnea pentru a reseta estrogenul

Carnivorii au un nivel mai crescur de estrogen decat vegetarienii, din cauza hormonilor de crestere din carne. Problema e ca nivelul estrogenului e prea mare in comparatie cu cel al progesteronului. Estrogenul este un hormon feminin, ajuta la cresterea sanilor si soldurilor, insa cand e prea mult apar problemele. Pentru a reseta estrogenul tot ce trebuie sa facem e sa renuntam la carne si la alcool pentru 21 de zile.

2) Evita zaharul pentru a reseta insulina

Insulina ajuta organismul sa transforme mancarea in energie. Cand cosumam prea mult zahar creste nevoia organismului de insulina si apare rezistenta la insulina. Cand ai rezistenta la insulina, glucoza se acumuleaza in vasele de sange si poate cauza prediabet, diabet si alte probleme grave de sanatate.
- Pentru a reseta insulina trebuie sa stai departe de zahar si de indulcitorii artificiali timp de 21 de zile. Atentie! Zaharul poate fi ascuns intr-o multime de produse, asa ca trebuie sa cititi etichetele, recomanda medicul.

3) Fara fructe pentru a reseta leptina

Fructoza este zaharul din fructe si atunci cand consumi prea mult apar probeleme cu insulina si cu leptina-hormonul care controleaza senzatia de foame-.
- Multi oameni stiu ca trebuie sa consume noua portii de frute si legume proaspete pe zi, insa unele fructe contin prea multa fructoza. Un mar contine 2 grame de fructoza, in mod normal, insa merelor de azi sunt modificate pentru a fi mai dulci si devin adevarate bombe de zahar ajungand pana la 20-25 de grame de fructoza. Asa ca e indicat sa stam departe de fructele cu continut ridicat de fructoza si sa optam, de exemplu, pentru masline si avocado, explica doctorul.

4) Fara cofeina pentru a reseta cortizolul

Cortizolul este cunoscut drept hormonul stresului.
- Cofeina creste nivelul de cortizol si multe persoane nici nu au idee ca sunt dependente de ea si ca le saboteaza sistemul nervos. Atunci cand bei o ceasca sau doua de cafea, creste nivelul cortizolului si apare pofta de dulciuri, avertizeaza dr. Gottfried

5) Fara cereale pentru a reseta tiroida

Unele dintre cele mai nepotrivite cereale sunt orezul alb, pastele, painea alba si cartofii. Cercetatorii spun ca cerealele pot determina organismul sa depoziteze grasimea.
- Cerealele afecteaza tiroida, iar principalul vinovat este glutenul, deoarece poate determina organismul sa atace tiroida, spune medicul.

6) Fara lactate pentru a reseta hormonul de crestere

Gottfried sustine ca lactatele cresc nivelul insulinei si al hormonului de crestere. Si la fel ca insulina, hormonul de crestere determina cata grasime se depoziteaza pe talie. O buna alternativa este laptele de migdale si de cocos.

7) Fara toxine pentru a reseta testosteronul

Din nefericire suntem expusi toxinelor fie ca vrem, fie ca nu. Alimentele sunt modificate gentic si stropite cu pesticide, cosmeticele, produsele de curatenie contin, de asemenea, toxine.
- Toxinele care se gasesc in recipientele de plastic (bisfenol A) afecteaza sistemul endocrin si influenteaza nivelul testosteronului. In cazul femeilor tind sa creasca nivelul de testosteron si in cel al barbatilor sa il scada. Detoxifierea combate efectele toxinelor asupra testosteronului, inbunatateste functia tiroidei si stimuleaza metabolismul, a adaugat medicul.