Miscarea de rezistenta: Prof. dr. Alexandru Bucur: A crescut alarmant numarul cazurilor noi de cancer bucal, la pacienti cu varsta medie sub 45 de ani! (Autoare: Magda Marincovici)
Profesorul doctor Alexandru Bucur, seful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-faciala din cadrul Spitalului Prof. Dr Dan Theodorescu, avertizeaza ca, anual, se inregistreaza peste 500 de noi cazuri de cancer bucal, peste 50% dintre acestea sunt diagnosticate in faze avansate, la pacienti cu varsta medie sub 45 de ani. Miercuri si joi, la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Prof. Dr. Dan Theodorescu din Bucuresti se deruleaza Zilele Prevenirii Cancerului Oral.
- Magda Marincovici: Domnule profesor, de ce ati initiat aceasta actiune de prevenire a cancerului oral?
- Alexandru Bucur: De mult doream sa initiez aceasta campanie de depistare precoce a cancerului bucal, la care s-a asociat Administratia Spitalelor si Primaria Capitalei, pentru ca numarul celor care se adreseaza pentru aceasta afectiune creste de la an la an. Am ajuns la aproximativ 500 de pacienti noi pe an. Din pacate, peste 50% dintre acestia vin in faza chirurgicala, depasita. Ceea ce demonstreaza, pe de o parte, o lipsa de preventie, iar pe de alta parte, o lipsa de informare a populatiei in privinta acestor afectiuni.
- M.M.: Care sunt cauzele acestei forme de cancer?
- A.B.: Exista un determinism genetic, dar sunt si factori favorizanti, care apar la toate formele de leziuni canceroase cu diverse localizari: fumatul, consumul de alcool, radiatiile solare - de exemplu, expunerea la soare in timpul verii, intre orele 11 si 14, atunci cand exista o lungime de unda favorabila inducerii cancerului de piele, o lungime de unda intre 290 si 320 de nanometri -, excesele nutritionale, infectiile cronice, igiena deficitara. Sunt factori favorizanti pe un anumit teren, susceptibil de a face aceasta boala.
- M.M.: Care este durata de supravietuire in faze avansate si in faze de debut?
- A.B.: Din pacate, aceste cancere ale cavitatii bucale sunt extrem de limfofile, dau precoce adenopatii loco-regionale si apoi metastaze la distanta, iar durata de viata a bolnavului este relativ scurta, mai ales in lipsa tratamentului. Cu un tratament bine condus, multimodal, care include chirurgie, radioterapie, chimioterapie, durata de supravietuire, uneori, depaseste 10-15 ani. Daca il surprinzi intr-o faza de debut sau intr-o perioada de stare, care inseamna o tumora de 1,5-2 cm, fara extensie peste 6 mm in profunzime, atunci perioada de supravietuire este favorabila. Altcumva, perioada de supravietuire nu depaseste 2 ani, pentru ca aceste cancere ale cavitatii bucale sunt extrem de agresive.
- M.M.: Cum putem le putem preveni?
- A.B.: Sa consultam medicul stomatolog de doua ori pe an, iar daca acesta depisteaza elemente anormale la nivelul cavitatii bucale, pacientul sa fie trimis catre specialistul de chirurgie maxilo-faciala. Si subliniez acest lucru, deoarce apar tot felul de intermediari, care, in primul rand, nu au competenta si, in al doilea rand, nu au nici o specialitate in a trata cancerul. Sunt asa-numitii doctori de patologie orala, care fac niste greseli destul de flagrante, temporizeaza prezentarea la medicul de specialitate, injecteaza hidrocortizon sau tot felul de alte solutii. Astfel, bolnavul este intarziat in a se prezenta la medicul specialist. Acesti doctori de patologie orala nu desfasoara actiuni de preventie si, astfel, bolnavul se afla intr-un triunghi, cu pierderi majore, care duc la agravarea starii generale si locale.
- M.M.: omnule profesor, care sunt semnele care ar trebui sa ne trimita direct la medic?
- A.B.: Orice fel de leziune ulcerativa, care apare la nivelul cavitatii orale si care nu cedeaza dupa un tratament antiinflamator, antialgic in decurs de 10 â€" 14 zile. Daca dupa 14 zile, nu a cedat, suspiciunea este de leziune maligna. Apoi, orice forma vegetanta, care apare la nivelul cavitatii orale are aceeasi suspiciune. Petele rosii, care apar izolat in cavitatea bucala fara cauze obiective, petele albe-sidefii, care nu se indeparteaza prin stergere reprezinta semne de debut. Practic, terapia multimodala duce la o rata mare de supravietuire. Daca se depaseste faza de debut, lucrurile incep sa se complice. Si bolnavul stie. De fapt, asta surprinde. De exemplu, daca avem un fir de par in gura, il simtim imediat, ne deranjeaza si il indepartam. Dar o leziune de o jumatate de centimetru nu da aceeasi senzatie, nu deranjeaza? Dar apare fenomenul de ignorare, de necunoastere. In emisiunile de popularizare medicala se discuta despre orice, dar nu si despre preventie si despre debutul precoce. Asadar, oamenii nu sunt informati si atunci prezentarea este tardiva. Sau merg pe un circuit, asa cum spuneam, care, din pacate, nu este cel corect. Cel mai corect circuit este de la medic, care poate fi medicul de familie sau de orice alta specialitate, direct catre chirurgia maxilo-faciala. Subliniez ca aceste leziuni pot fi in interiorul cavitatii bucale, sunt vizibile. De cele mai multe ori, cavitatea bucala, la oglinda, este vizibila, nu este o zona ascunsa. Sau, uneori, aceste leziuni sunt pe tegumente, ma refer, in special, la tegumentele fetei si gatului, pe buze.
- M.M.: Episoadele repetate de afte pot predispune la cancer bucal?
- A.B.: Uneori, pot predispune. Exista o predispozitie si in contextul unei traume repetate in acea zona, pe un determinism genetic existent (ambii sau unul dintre parinti decedati/decedat din cauza bolii canceroase -, atunci este posibila aceasta transformare maligna.
- M.M.: Indiferent de forma de cancer de care a decedat parintele respectiv?
- A.B.: Da, indiferent de forma si localizarea cancerului.
- M.M.: Ati mentionat un numar alarmant de cazuri noi de cancer bucal inregistrate anual. Sunt tineri, varstnici?
- A.B.: Cu ani in urma discutam de aparitia acestor cancere dupa varsta de 60-65 de ani. Acum, media de varsta este sub 45 de ani. Eu spun ca sunt pacienti tineri.
- M.M.: Domnule profesor, va rog sa insistati pe ideea de preventie.
- A.B.: Cel putin o data pe an - corect este din 6 in 6 luni -, este necesar un control stomatologic preventiv, care poate depista orice forma de debut, depisteaza leziunile initiale ale cancerului, leziunile carioase, anomalii dento-maxilare, edentatii care produc tulburari in functionalitatea aparatului dento-maxilar, tulburari la nivelul articulatiei temporo-mandibulare. Adica, o serie intreaga de afectiuni mergand de la caria simpla pana la debutul unei leziuni maligne, care pot fi depistate de medicul stomatolog. El are aceasta competenta, insa pacientul trebuie sa constientizeze ca aceasta prezentare este aproape obligatorie.

sursa: miscareaderezistenta.ro