amosnews informeaza: Care sunt costurile instalarii unei centrale termice si in cat timp se amortizeaza investitia
Costurile instalarii unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei si pot ajunge pana la aproximativ 7.800 lei, in cazul in care vorbim de o prima instalare, pentru un apartament mediu de 80 mp, potrivit estimarilor Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice. In acest fel, amortizarea investitiei se poate face chiar si in 2 ani, in functie de oras si de costurile gigacaloriei in sistem centralizat.
- Romanii sunt tot mai atenti la alegerea pe care o fac atunci cand sunt in cautarea unei centrale termice de apartament. De altfel, studiile Ariston arata ca din ce in ce mai multe achizitii sunt realizate pentru inlocuirea echipamentelor vechi, in acest caz investitia fiind mai mica, iar aspectele luate in calcul vizand cu precadere eficienta si serviciile post-vanzare, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.
Astfel, potrivit afirmatiilor sale, in medie, romanii platesc cca. 3.200 de lei pentru o centrala termica in condensare, cel mai achizitionat model fiind cel de 24 kw, ideal pentru un apartament cu o suprafata de pana la 100 mp. Dincolo de tarifele efective ale centralei termice, in functie de tipul de instalare, costurile sunt diferite.
- Daca vorbim de inlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, pe langa costurile noului echipament, este necesar un buget de doar 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, recomandam si spalarea instalatiei (radiatoare si tevi) cu o solutie alcalina, in acest caz tarifele ajungand la 150 lei, a mai spus reprezentantul companiei.
Astfel, per total, in cazul inlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, in medie, de 3.750 lei, iar, in functie de costul gigacaloriei furnizata de CET-ul din judet, amortizarea investitiei se poate face intre 2 si 4 ani.

Ce presupune prima instalare a unei centrale termice

Pe de alta parte, in cazul unei prime instalari de centrala termica, investitia initiala poate ajunge la 7.800 lei, luand in calcul tot un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe langa pretul centralei termice si montaj, se adauga costurile necesare debransarii, realizarii instalatiei de gaz si cele realizarii instalatiei de incalzire (radiatoare, robineti, teava, etc).
- Costurile necesare pentru debransare difera de la oras la oras, existand zone din tara unde acest proces nu doar ca este foarte anevoios, din cauza birocratiei si a documentelor necesare, dar este si foarte costisitor. Un astfel de exemplu este Bucuresti, a mai spus Draguleanu.
Mai mult, si bugetul necesar pentru realizarea instalatiei de gaz difera de la caz la caz. Daca in cladire exista deja infrastructura de gaz, atunci costurile sunt mai mici. In caz contrar, tot procesul poate deveni mai costisitor. Chiar si asa amortizarea se poate face in mai putin de 5-6 ani, in timp ce instalarea sistemului individual de incalzire aduce o serie de beneficii precum costuri lunare mai mici, confort si independenta.

Cum trebuie aleasa centrala termica

In ceea ce priveste alegerea centralei termice potrivite, romanii trebuie, inainte de toate, sa faca o analiza a necesarului de incalzire a locuintei tinand cont de gradul de izolare, suprafata si volumul spatiului ce urmeaza a fi incalzit si de numarul de consumatori de apa calda menajera (n.b. numarul de bai si bucatarii).
- Puterea centralei termice este determinata de aceasta analiza, fiind foarte importanta deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplacerilor aparute ca urmare a unei cantitati prea mici de apa calda furnizata, comparativ cu nevoile familiei. Astfel, puterea termica a centralei ar trebui sa fie direct proportionala cu dimensiunea spatiului si cu numarul de consumatori de apa calda menajera, a subliniat Catalin Draguleanu.
Eficienta centralei termice este cel de-al doilea criteriu de care romanii ar trebui sa tina cont atunci cand fac achizitia. Un alt aspect deosebit de important care trebuie luat in calcul la cumpararea unei centrale termice este si siguranta in exploatare: evacuarea corespunzatoare a gazelor arse sau protectia la inghet si lipsa apei din instalatie. In acest sens, este recomandat sa nu se opteze pentru produse ale caror functii nu sunt atent studiate si care pot aduce probleme pe termen lung.
Nu in ultimul rand, un criteriu esential in alegerea unui echipament de incalzire este si perioada de garantie. Cum durata de viata a unei centrale termice de apartament depaseste, in medie, 10 ani, este foarte important ca atat serviciul de garantie, cat si cel de post-garantie, sa fie asigurate de catre firme specializate.
Sursa: Comunicat de presa Ariston Thermo Romania