Sambata, 25 martie, crestinii praznuiesc prima sarbatoare a Maicii Domnului: Buna Vestire.
Aceasta sarbatoare, denumita popular si Blagovistenie, aminteste de ziua in care Arhanghelul Gavriil ii da Fecioarei vestea ca va avea un prunc: pe Fiul lui Dumnezeu. In popor, exista o multime de traditii si superstitii cu privire la aceasta zi. Afla din acest articol care sunt cele mai frumoase traditii de BUNA VESTIRE!
Daca vrei sa afli cati ani mai ai de asteptat pana te mariti, intreaba cucul. Daca acesta tace, te mariti anul acesta.
Daca cucul incepe insa sa isi cante numele, trebuie sa numeri fiecare cantat al acestuia intrucat este echivalent cu anii care trebuie sa treaca pana te mariti.
Oamenii de la sat obisnuiesc sa puna de Buna Vestire paine si sare pe pragul usii de la intrarea in casa, pentru a hrani ingerii. De asemenea, in aceasta zi se face un foc mare in curte pentru a incalzi ingerii.
Cel ce se trezeste primul in dimineata de Blagovistenie, trebuie sa puna tamaie pe jar si sa ocoleasca apoi casa de trei ori, raspandind fumul de la tamaie in toata batatura, neuitand de grajduri si de pomi. Un alt obicei popular este stropirea pomilor cu tuica, insa dupa ce erau amenintati ritualic cu toporul. Astfel, taranii se asigura ca vor avea pomi roditori in vara ce urmeaza.

Ce semnifica aceasta sarbatoare

Buna Vestire 2017. Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire pe 25 martie a fiecarui an. Semnificatia acestei sarbatori este reprezentata de momentul in care Arhanghelul Gavril a anuntat-o pe Fecioara Maria ca va da nastere Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Crestinii tin cu sfintenie aceasta sarbatoare avand in vedere faptul ca la noua luni distanta, Iisus Hristos se naste.
Nu doar biserica ortodoxa, ci si cea catolica sustine faptul ca Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care difera este locatia exacta in care aceasta minune s-a intamplat.
Crestinii de credinta catolica sustin faptul ca Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe cand crestinii ortodocsi considera ca totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxa Greceasca a Bunei Vestiri.
Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarbatorile Maicii Domnului. In popor, aceasta sarbatoare poarta si numele de Ziua Cucului datorita faptului ca aceasta zi reprezinta primul cantec pe care cucul in canta in acel an, astfel anuntand venirea primaverii. De asemenea, craca pe care cucul statea cand a cantat, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, astfel sperand ca flacaii nu vor decide sa le ocoleasca, conform calendarulortodox.ro.

Ce trebuie sa faci sa ai noroc tot anul

Buna Vestire avea in unele zone si o alta semnificatie pe langa cea religioasa. Acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.
De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.
In Apus, sarbatoarea Bunei Vestiri este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului. In calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.
Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire.
In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.
Buna Vestire 2017. Buna Vestire 2017 este praznuita de Biserica pe 25 martie. Buna Vestire, sau popular Blagovestenia, este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.

De ce e bine sa pui sare pe pragul casei

Traditia ne mai spune ca in ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie sa se certe si sa fie suparati unii pe altii, pentru ca vor avea necazuri tot anul.
In unele zone ale tarii, de Buna Vestire, exista obiceiul ca pomii sa fie amenintati cu un topor si saa fie stropiti cu tuica, fiindca asa vor avea roade bogate, conform traditii-superstitii.ro.

De Blagovestenie se mananca peste, pentru a fi tot anul ca pestele in apa

In ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa, pentru ca vor muri toti pestii din apa respectiva;
Gospodinele nu au voie ca, in ziua de Blagovestenie, sa puna oua sub closca, fiindca puii vor iesi cu doua capete si cu patru picioare;
La o asa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine sa punem pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor, care ne vor veghea tot restul anului, etc.
O superstitie foarte cunoscuta in popor, ne indeamna sa credem ca asa cum va fi vremea in ziua de Blagovestenie, asa va fi si de Paste.
La Blagovestenie se efectuau nenumarate acte de purificare a spatiului, de alungare a serpilor de pe langa casa si a insectelor si omizilor din livezi: afumarea cu tamaie si carpe arse a cladirilor, curtilor, oamenilor si vitelor (Transilvania, Banat); producerea zgomotelor de care sa se sperie fortele malefice prin tragerea unui clopotel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat); aprinderea focurilor im gradini si livezi; scoaterea din lazi a straielor si tesaturilor la aerisit.