danbrumar.ro informeaza: Poti sa faci de toate-n viata, dar fa-le la timpul lor, spune un cantec celebru din folclorul romanesc. Nici un alt vers n-ar descrie mai bine situatia cu care se confrunta o treime din romancele trecute de 35 de ani. Una din trei femei au probleme de infertilitate, iar cauzele care duc la aceasta afectiune sunt diverse si tin de regimul de viata pe care il adopta reprezentantele sexului frumos. Insa, infertilitatea nu e o problema exclusiv feminina, barbatii confruntandu-se si ei cu acest flagel.
In general, femeile au probleme in a da nastere unui copil fiindca amana prea mult momentul in care vor sa ramana insarcinate. Sau sufera de dereglari hormonale sau afectiuni ale aparatului reproducator, nedepistate la timp. Cuplurile care se confrunta cu probleme de infertilitate au doua optiuni: fie aleg sa adopte un copil, fie isi rezolva problemele medicale si opteaza pentru fertilizarea in vitro.
Am discutat aceste probleme cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist in infertilitate. Grecul traieste de mai multi ani in tara noastra. E casatorit cu o romanca si ofera consultatii de specialitate in cadrul unei clinici din Bucuresti. Domnia sa a avut amabilitatea de a raspunde la cateva intrebari despre implicatiile acestei afectiuni in randul cuplurilor din Romania si despre sansele de reusita ale fertilizarii in vitro.

danbrumar.ro: Este infertilitatea o problema a secolului nostru? Ce persoane sunt mai predispuse la infertilitate?
Dr. Andreas Vythoulkas: Nu o vad ca pe o problema a secolului XXI, insa este, cu siguranta, o boala care nu are naparat cauze medicale. Azi, femeile se gandesc mai mult la cariera si mai putin la intemeierea unei familii. In vechime, o femeie care ajungea la 25 de ani si nu era maritata ori nu avea copii era aratata cu degetul si stigmatizata. Probleme apar atunci cand femeile ajung, pe nesimtite, la varsta de 35-40 de ani. In acel moment este foarte greu sa mai aiba copii.
Orice femeie se naste cu o anume cantitate, cu un depozit de material genetic. Cand el se epuizeaza, intemeierea unei familii este posibila doar prin metode care tin de medicina de specialitate. Stresul de zi cu zi si alimentatia dezechilibrata afecteaza calitatea spermei la barbati, astfel ca, astazi, infertilitatea nu e o problema exclusiv feminina. Ea afecteaza atat femeile, cat si barbatii, as zice in mod egal.

- Fertilizarea in vitro e ultima solutie pentru cuplurile care au probleme de infertilitate?
- Infertilitatea e o boala ca oricare alta, careia ii trebuie un diagnostic corect si din timp pentru a putea interveni cu succes. Nu toate cazurile de infertilitate se rezolva cu fertilizare in vitro. Imi amintesc de o pacienta care era stigmatizata de familie si cunoscuti pentru ca nu putea avea copii. Insa nimeni din jurul ei nu a stiut sa o indrume catre un medic ginecolog, specialist in infertilitate.
Cand, totusi, a ajuns la mine, problema ei s-a rezolvat dupa un tratament cu cateva pastile. Doar 30% din cuplurile care ajung la medicul specialist cu astfel de probleme chiar au nevoie de fertilizare in vitro. Desi pacientii nostri spun ca infaptuim miracole, sunt situatii cand nu putem interveni. Atunci cand nu exista material genetic sau cand uterul nu e sanatos, nu avem ce face, nu putem construi unul.

- Vi s-a spus vreodata ca va jucati de-a Dumnezeu? Credinciosii spun ca doar El poate da viata.
- Da, buna intrebarea. Ma consider un om religios si respect regulile Bisericii. Cariera unui medic are trei etape fundamentale. Prima e cea de acumulare de cunostinte, de invatare. In cea de-a doua consideri ca stii totul, te crezi Dumnezeu, dar nu mai faci nimic pentru a avansa in cariera. Cand atingi cea de-a treia etapa iti dai seama ca ai un control redus asupra actului medical, ca nu mai influentezi cu nimic viata celor din jur. Cred ca Dumnezeu lucreaza prin oameni sa faca orice pentru a-i ajuta pe ceilalti.
Vorbesc des cu duhovnicul meu despre munca mea si am binecuvantarea lui. Nu consider ca ne jucam de-a Dumnezeu, ci intervenim atat cat e nevoie pentru ca natura sa-si faca treaba mai departe.

- Cat de imoral/ilegal este traficul de ovule? Am avut un caz celebru la Bucuresti, cu o clinica privata ce se ocupa cu asa ceva.
- Traficul de ovule e ilegal, e ca si traficul de droguri sau de arme, in opinia mea. In Grecia e legal sa donezi ovule. Daca motivul pentru care cineva doneaza este sa ajute o ruda, o prietena, o familie cunoscuta sa aiba copii, atunci sunt cat se poate de acord cu astfel de practici. Dar sa cedezi material genetic pe bani, nu mai poate fi vorba de ceva moral.

- Cum vedeti problema abandonului de copii? Unii adulti se chinuie ani de zile sa faca unul, in vreme ce altii ii abandoneaza cu nonsalanta.
- E un dezastru, mai ales in Romania, insa nu atat de condamnabil precum avortul. De ce? Pentru ca cel care abandoneaza un copil, desi nu incurajez un astfel de comportament, creeaza viata. Femeile care fac avort iau viata. Daca facem mult tam-tam pe aceasta idee, nu facem decat sa le trimitem pe femei la avort. Solutia ar fi cresterea numarului de ore de educatie sexuala in scoli.


- Cunoasteti fenomenul mamelor purtatoare? Care e parerea dumneavoastra?
- Si aici e important scopul pentru care se apeleaza la asa ceva. Daca vreau sa ajut pe cineva sa aiba copii, fara a pretinde bani pentru asta, mi se pare o practica de acceptat. Insa, daca nu avem un cadru legal bine conturat, se ajunge deseori la santaj. Femeile care se ofera sa poarte in pantece copiii altora contra cost vor mai cere bani celor aflati in impas. Iar ei vor plati, pentru ca isi doresc foarte mult ca sarcina sa mearga pana la capat.

- De ce aleg cuplurile din Romania clinica Genesis din Atena pentru fertilizari in vitro?
- Medicii de aici au convins foarte multe cupluri din toata Europa ca sansele de a avea un copil prin fertilizare in vitro sunt foarte mari. Rata de reusita e aici de peste 60%. Din 2004 si pana azi, circa 29.000 de copii au venit pe lume in urma tratamentelor si interventiilor medicale care au avut loc in aceasta clinica. In ultimii doi ani, peste 1.600 de cupluri din Romania au apelat la serviciile Genesis Atena, in urma carora au fost adusi pe lumea circa 900 de copii perfect sanatosi.
Vestea buna pentru cuplurile din Romania este ca din toamna anului 2016 nu mai sunt nevoite sa bata drumul pana la Atena pentru FIV. Genesis a deschis o clinica la Bucuresti pe 13 octombrie, care functioneaza pe strada Polona.