frunza-verde.ro informeaza: Ceaiurile care pot face mult rau sanatatii
Ceaiurile din plante medicinale sunt sanatoase, dar nu oricand si oricum, avertizeaza medicii! Acestea pot face mai mult rau decat bine daca le beti fara indicatia unui specialist. Ce sortimente ar trebui sa alegeti, aflati in acest material. Aproape jumatate dintre romani beau zilnic ceai. Iar o mare parte dintre ei aleg ceaiurile medicinale. Specialistii atrag insa atentia ca unele dintre acestea pot cauza probleme unui om sanatos. Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Intr-o zi, o cana, doua de ceai este foarte bine venita cu conditia sa le alternam, deci sa nu bem in fiecare zi acelasi tip de ceai. Au fost situatii de pacienti care s-au prezentat la medic cu o anumita patologie si medicul stand de vorba cu ei a constatat ca bausera un an, timp de 5-10 ani si asta determina anumite reactii in timp. Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: daca un om consuma un timp indelungat in mod repetat ceai de sunatoare, dupa cativa ani, ceaiul acesta poate induce niste dureri pe traiectul nervilor periferici si sigur ca aceste dureri nu reprezinta in realitate o boala, ele dispar odata ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatica, cu reumatisme.

Pericolele din ceai

Folosita pentru o perioada mai lunga, sunatoarea poate sa determine fotosensibilitate, iar persoanele care consuma in fiecare zi acest ceai timp de mai multi ani, este posibil sa prezinte eruptii pe piele. Si musetelul se poate transforma intr-un dusman. Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Musetelul este specific in special pentru afectiunile digestive daca se consuma ceai de musetel in exces pot sa apara perturbari ale florei intestinale. Dar in exces, ne referim la un litru de ceai de musetel pe zi baut pe o perioada mai mare de 30 de zile. Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant si un foarte bun diuretic. Insa nu il consumati in cure mai mari de trei saptamani.Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Aceasta planta fiind foarte bogata in siliciu, daca se face exces de coada calului, poate sa apara un exces de siliciu care poate sa duca la depuneri de diverse cristale in organism si sa se formeze ezocstoze. Salvia este o planta ideala atunci cand sunteti raciti, dar exista si in acest caz contraindicatii. Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala: Salvia este o planta estrogenica, ea contine fitoestrogeni si daca e consumata in exces de femei mai ales inainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hipoestrogenism.

CEAIURILE, INTRE GUST SI SANATATE

Daca sunteti totusi amatori de ceai, alegeti ceaiurile din fructe. Veti avea astfel numeroase beneficii, fara efecte adverse.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: Principiul acesta stravechi in medicina naturista, al inductiei patogenezice, ne da voie sa consumam timp indelungat in mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe Pentru ca fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente si fiinta umana este astfel alcatuita ca alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic.
Asadar, alegeti ceaiurile din fructe de padure: afine, zmeura, catina, paducel, care trebuie lasate la infuzat 15-20 de minute. Macesele, in schimb, au un mod de preparare diferit. Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: Maceasa este cel mai bogat fruct de pe fata pamantului in magneziu si acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungita de 7-8 ore. Se pun macesele zdrobite de seara la infuzat si se acopera, se lasa pana dimineata.

NU TOATE CEAIURILE DE FRUCTE SUNT NATURALE

Exista, insa, o problema si in cazul ceaiurilor de fructe: nu intotdeauna sunt naturale.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna: In comert gasim ceaiuri de fructe tratate cu o substanta chimica care sa dea un anumit miros sau o anumita culoare spre rosu ruginiu. E suficient sa bei odata sa simti ca e o substanta nenaturala, pentru ca un om, oricat de neavizat ar fi, isi da seama ca in natura nu exista un astfel de miros. Substanta se recunoaste usor, pentru ca are un miros specific si da culoarea rosie a ceaiului. De regula ceaiurile comercializate sub forma de doze sunt tratate in felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, varsate, nu au acest tratament.

Ceaiurile, alternativa la cafea

Daca vreti sa inlocuiti cafeaua cu ceaiul, atentie! Nu ceaiul negru este cel mai indicat.
Madalina Radulescu, expert in ceaiuri: el care iti da cea mai mare energie este ceaiul alb, este doar cules si pus la uscat, frunza nu trece prin absolut niciun proces chimic. Are fCoarte mare teina, este mai puternic decat o cafea, noi nu il recomandam hipertensivilor, eventual numai daca vrei sa stai o noapte treaz sa muncesti sau dimineata la prima ora. Ceaiul negru ocupa abia locul doi ca si inlocuitor al cafelei, iar urmatorul pe podium este cel verde. Madalina Radulescu, expert in ceaiuri: Este indicat sa bem ceai verde pana in orele 18:00, deoarece are un continut de teina. Teina este echivalentul cofeinei din cafea. Este un ceai puternic antioxidant, este recomandat in curele de slabire, inlatura durerile de cap, iti da energie, forta, vitalitate, nu exista niciun motiv pentru care nu l-am bea, doar sa nu depasim 3-4 litri pe zi. Pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale ceaiului, respectati timpii de infuzie de pe ambalaje si temperatura apei, care nu trebuie sa depaseasca 95 de grade. Ceaiul rosu este singurul care poate fi lasat la infuzat oricat.

Sursa:Digi24