Ce se intampla doctore? informeaza: Salmoneloza (infectia cu Salmonella)
Cauze / transmiterea infectiei cu Salmonella
Oamenii se infecteaza cel mai frecvent din alimente si apa contaminate. Perioada de incubatie variaza intre cateva ore si 2 zile. De obicei, salmonelozele sunt cauzate de consumul de carne, oua sau produse din oua, crude (ex. maioneza) sau insuficient preparate termic. Fructele de mare pot fi o cauza frecventa daca provin din apa contaminata. De asemenea, fructele si legumele proaspete pot determina aceasta infectie, daca sunt irigate (inainte de a fi culese) sau spalate cu apa contaminata in timpul procesarii. Multe alimente devin contaminate atunci cand sunt pregatite de persoane care nu se spala bine pe maini, mai ales dupa folosirea toaletei sau a hartiei igienice. O alta cale este contactul cu animale de companie (mai ales pasari si reptile), dupa care persoana duce mana la gura sau pune mainile pe alimente. Unele persoane pot deveni purtatori cronici ai bacteriei, ei continuand sa o excrete in fecale sau rareori in urina timp de chiar un an sau mai mult dupa ce semnele si simptomele s-au remis, putand asadar transmite infectia altor persoane chiar daca ei insisi nu au simptome. Sunt la risc mai mare: persoanele care calatoresc mult in tari subdezvoltate, cei care detin pasari si reptile, persoanele care traiesc in comun, in diferite institutii, de exemplu batranii in aziluri.

Simptomele infectiei cu salmonella
Pacientii se pot confrunta cu greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, febra, frisoane, cefalee, dureri musculare, sange in scaun.Semnele si simptomele infectiei dureaza intre 4 si 7 zile, desi ar putea sa treaca chiar cateva luni pana cand intestinele sa isi revina de fapt la normal dupa aceea. Anumite tipuri de bacterii salmonella pot dezvolta febra tifoida, o boala uneori mortala mai frecventa in sarile mai putin dezvotate.

Investigatii radioimagistice si de laborator
Infectia cu Salmonella poate fi detectata recoltand o proba din scaunul pacientului suspectat, insa acest test de multe ori nu este de prea mare ajutor, deoarece majoritatea pacinetilor si-au revenit deja in momentul in care au rezultatul testului. Daca doctorul suspecteaza ca infectia a patruns in sange, atunci va solicita si un test de sange pentru depistarea bacteriei si a semnelor indirecte ale infectiei in ser.

Diagnosticul de salmoneloza
Este stabilit atat pe baza semnelor si simptomelor, cat si a testelor de laborator (de sange si scaun).
Conduita terapeutica (tratament)
Dieta este foarte importanta pentru refacerea intestinului dupa procesul inflamator cauzat de boala:
- se indica: paine prajita, branza telemea slaba, ceai de menta, supa de orez si morcovi, banane, mar copt, sticksuri, grisine, carne fiarta sau fripta la gratar (pui, vita), apa plata
- sunt contraindicate: legume si fructe crude, sucuri de fructe, prajeli, dulciuri, bauturi gazoase, alcool de orice fel, condimente, lapte, samantana, unt, cascaval gras, grasimi, slanina, costita, carne de porc, varza, fasole, tocaturi, mici, oua.
Deoarece infectia cu salmonella poate cauza deshidratare, pe primul plan in tratamentul enterocolitelor este corectarea pierderilor de lichide si electroliti Aceasta se realizeaza prin consumul de lichide â€" ceaiuri neindulcite, apa minerala (plata), zeama de orez, supa de morcov, precum si administrarea de solutii de rehidratare orala sau intravenoasa in cazuri cu pierderi severe de lichide si electroliti. Sarurile de rehidratare orala se gasesc in farmacii, in pliculete cu dozaj corespunzator. Cazurile severe necesita spitalizare.
Antibioticele: daca medicul suspecteaza ca bacteria Salmonella a patruns in sange sau daca aveti imunitate scazuta, va va prescrie tratament antibiotic pentru tratarea infectiei.
In cazurile necomplicate, antibioticele nu au beneficii, putand chiar prelungi perioada in care purtati bacteria, putandu-i infecta pe altii, crescand si riscul de recadere.

Evolutie si prevenire

Evolutie: in general, in cazurile usoare de enterocolite, hidratarea corecta si regimul alimentar corespunzator sunt suficiente, infectia fiind autolimitanta, simptomele ameliorandu-se dupa cateva zile si nu este necesar tratament medicamentos.
Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice (numai la recomandarea medicului), aplicatii de caldura pe abdomen. Pot fi folosite medicamente de combatere a greturilor si varsaturilor, precum si diferite antidiareice, dar numai la indicatia medicului si in dozaj corespunzator.Exista anumite medicamente antidiareice comercializate in farmacii care nu sunt de obicei recomandate in tratamentul enterocolitelor, pentru ca se stopeaza astfel mecanismul de eliminare, de curatire a intestinului de microorganismele patogene, precum si de toxinele acestora, cu inrautatirea diareei si celorlalte simptome.
Infectia cu Salmonella nu este amenintatoare pentru viata. Totusi, la anumite persoane, precum copii mici, varstnici, persoane transplantate, femei insarcinate, persoane imunocompromise, pot aparea complicatii:

Deshidratarea. Semnele de deshidratare severa sunt:
- oliguria (urina putina), anuria (lipsa urinii) pentru mai mult de 8 ore sau mai putin de 3 ori pe zi (in cazul nou nascutilor lipsa urinii la nivelul scutecului)
- piele uscata cu pliu cutanat persistent
ochi infundati in orbite sau fontanele deprimate (scizurile necalcifiate ale calotei craniene, care se infunda in cazul deshidratarii severe, semn care apare la nou-nascutii si sugarii sub 3 luni)
- hipotensiune arteriala sau tendinta la lipotimie (lesin)
e- tahicardie (batai rapide ale inimii).
Bacteriemia:daca infectia cu salmonella patrunde in sange, poate infecta alte tesuturi din corp, cum ar fi: meningele (detereminand meningita), inima (endocardita), oasele sau maduva spinarii (osteomielita).
Artrita reactiva: pacientii care au suferit de salmoneloza, au un risc mai mare de a dezvolta artrita reactiva, cunoscuta si sub numele de sindrom Reiter, caracterizandu-se prin articulatii dureroase, urinare dureroasa, iritarea ochilor.
Prevenire:
Infectia cu Salmonella este contagioasa, deci trebuie sa luati masuri de precautie pentru a evita raspandirea ei.
Trebuie sa evitam sau sa fim atenti la consumul de carne, produse din carne insuficient preparata termic, oua, produse preparate cu oua ca maioneza, inghetata, sosuri, peste si fructe de mare.
Trebuie sa nu consumam alimente preparate cu o zi inainte decat daca suntem siguri ca au fost pastrate la frigider in mod corespunzator (maxim 24 ore).
La fel de importante sunt si masurile de igiena â€" spalarea alimentelor (fructe, legume) care nu sunt prelucrate termic, spalarea mainilor, spalarea si dezinfectarea tacamurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate.
Consumul de apa si alimente din surse sigure (cel mai bine sa se consume apa minerala plata imbuteliata sau apa fiarta si racita). Inclusiv gheata poate sa transmita infectii, daca apa folosita a fost contaminata.Trebuie sa depozitam carnea cruda, fructele de mare separat fata de alte produse din frigider. Niciodata sa nu punem alimentele gatite intr-un vas nespalat in care au fost inainte produse din carne cruda.

Sursa: csid.ro