tvr.ro informeaza: Ziua Bunatatii Spontane. Cei care fac un bine au o sanatate fizica si psihica mai buna
Sarbatorita in fiecare an pe 17 februarie, de la parabola bunului samaritean, la filmul Pay it forward, indeamna oamenii sa faca fapte bune, fara sa astepte ceva in schimb. Desi filosofia pe care se bazeaza este altruismul, exista totusi un beneficiu - multumirea de sine pentru binele facut. Mai putin stresati si cu o mai mare stima de sine, cei care fac un bine au o sanatate fizica si psihica mai buna.
- Ofera o cafea unui necunoscut!
- Doneaza sange!
- Ofera o floare!
- Doneaza o haina sau o jucarie!
- Saluta un necunoscut si ureaza-i o zi buna. Fa-o cu zambetul pe buze!
- Ofera-te sa plimbi cainele vecinului!
- Petrece o zi la un camin de batrani!
Iar daca cel caruia i-ai facut un bine doreste sa-ti multumeasca, plateste altcuiva si astfel jocul va continua. Ziua Bunatatii Spontane a debutat in Noua Zeelanda, dupa ce Josh de Jong, blocat in trafic si inconjurat de soferi nervosi si agresivi s-a gandit ce bine ar fi, daca macar o zi pe an oamenii ar fi mai buni unii cu altii, fara sa astepte rasplata. Aceasta zi creste in popularitate de la an la an, sarbatorita de indivizi, grupuri si organizatii, subiect de carte si film, se regaseste inclusiv in parabola bunului samaritean.

De la parabola bunului samaritean, la carti si filme de succes

Potrivit Evangheliei dupa Luca, un calator batut, jefuit si lasat aproape mort pe drumul dintre Ierusalim si Ierihon, a fost ajutat de un samaritean. Mai intai un preot, apoi un levit, au trec pe langa el, evitandu-l si fara a-i da vreo mana de ajutor. In ciuda vrajmasiei dintre evrei si samariteni, cel din urma l-a ajutat pe ranit, i-a legat ranile si i le-a tratat cu untdelemn si vin.
- In anul 1993, Anne Herbert si Margaret Paloma Pavel au publicat o carte pentru copii, intitulata Random Kindness and Senseless Acts of Beauty;
- 2000: Jerry Spinelli a publicat Stargirl, pe aceeasi tema;
- 2002: Join Me este o carte scrisa de umoristul Danny Wallace si in care oamenii sunt incurajati sa faca fapte bune, in special in zilele de vineri, numite vinerile bune. Wallace a mai scris si Bunatatea spontana: 365 de moduri in care poti face din lume un loc mai frumos;
- Subiectul este abordat si in filmul Evan Almighty (2007), dar si in cartea lui Karen McCombie The Seventeen Secrets of the Karma Club.

Sursa: tvr.ro