legestart.ro informeaza: Pensia de urmas a sotului supravietuitor â€" ce trebuie sa stim?
Desi asigurarile sociale de batranete publice sunt individuale, de ele pot beneficia sotul supravietuitor si copiii, in cazuri care tin mai degraba de asistenta sociala.
Astfel, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani, precum si a casatoriei intre 10-15 ani, caz in care cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus. Are dreptul la pensie de urmas si sotul supravietuitor, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an (art. 86 alin. 1 din Legea nr. 263/2010) si indiferent de durata casatoriei in situatia in care decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut (art. 86 alin. 2 din Legea nr. 263/2010). Incadrarea intr-un grad de invaliditate a sotului supravietuitor in vederea obtinerii pensiei de urmas se poate face pana la varsta standard de pensionare de catre medicul expert al asigurarilor sociale. Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile anterioare beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de sase luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut (art. 87 din Legea nr. 263/2010). De asemenea, are dreptul la pensie de urmas sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la sapte ani, beneficiind de acest drept pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de sapte ani, pentru perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut (art. 88 din Legea nr. 263/2010). Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas pentru sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie, plata drepturilor pentru care a optat efectuandu-se cu luna urmatoare solicitarii lor (art. 92 din Legea nr. 263/2010). Stabilirea pensiei de urmas se realizeaza in functie de pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat, respectiv pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta si de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% â€" pentru un singur urmas;
b) 75% â€" pentru doi urmasi;
c) 100% â€" pentru trei sau mai multi urmasi din valoarea pensiei de limita de varsta respective invaliditate gradul I (art. 89 din Legea nr. 263/2010). In cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza in baza cererii acestora.

Sursa: legestart.ro