Ziarul AZI informeaza: Catusele sau Urnele? (Autor: Octavian Stireanu)
Se cauta definitii pentru ceea ce se petrece in Piata Victoriei de cateva zile si nopti. Unii avanseaza ideea ca avem de-a face cu o lovitura de stat in derulare.Probabil ca aceasta se va confirma dupa discursul de maine al lui Iohannis, in Parlament si mai ales dupa ce DNA va ancheta penal Guvernul in dosarul politic pe care i l-a intentat pentru curajul de a fi adoptat o ordonanta care nu este pe placul procurorilor.Pana atunci, as fi inclinat sa dau dreptate profesorului Troncota, fost decan la Academia SRI, care se pricepe mai bine si la istorie, si la securitate. Domnia sa spune ca in tara are loc o rebeliune. Conform definitiei din DEX, aceasta inseamna
- Razvratire, revolta care consta in acte de violenta sau de amenintare cu forta indreptate impotriva organelor puterii de stat, ale administratiei de stat ori ale reprezentantilor acestora cu scopul de a impiedica in orice mod exercitiul liber al mandatului sau functiei lor.
Cred ca nu trebuie explicat prea mult, imaginile din strada se suprapun la perfectie cu definitia rebeliunii. Guvernul e impiedicat sa guverneze si obligat sa-si anuleze propriile acte. Insurgentii USR din Parlament, pafaristi in politica si absenti in primii 7 ani de-acasa, au dormit in sala de sedinte, incercand impiedicarea forului legislativ sa-si faca datoria. Strada, la indemnul instigatorului Iohannis, impiedica exercitiul liber al celor care au castigat un mandat de la popor. Rebeliune ca la carte.S-ar putea obiecta ca, totusi, la proteste, nu exista violenta. Dar nu e nevoie de bate si sticle incendiare, ca in ianuarie ori iunie 1990, cand Guvernul si sediul MI au fost incendiate. Acum, violenta se manifesta mai subtil, dar si mai parsiv. Cuvantul este glontul care ucide. Iar otrava vine pe Facebook. Ori sms. Sunt amenintati nu doar ministrii VINOVATI DE ORDONANTA, ci si copiii lor, si familiile lor, si rudele lor. Adresele unde locuiesc sunt date prada strazii. Telefoanele personale sunt aruncate ofranda protestatarilor. Si astfel de gesturi tot violenta se cheama, pentru ca traumele pe care le provoaca sunt mai dureroase, poate, si mai remanente decat o sticla incendiara aruncata in garaj.

Rebeliunea procurorilor

A cui sa fie rebeliunea? Cum ar spune procurorii criminalisti, ca sa depistezi autorul unei crime incepi prin a afla cui foloseste respectiva crima. Tot la fel, ca sa afli cine a organizat si intretine protestele trebuie identificat beneficiarul lor principal.Toate datele arata ca este vorba despre o rebeliune a procurorilor. Ei au furnizat strazii combustibilul ideologic si flacara spirituala a protestelor. Ei au dat orientare protestelor, pancartelor, scandarilor â€" toate fiind exclusiv in favoarea puscariilor, catuselor, arestarilor. Ei au intoxicat, in mod ilegitim, strada cu opinii despre un document despre care nu aveau drepul sa se pronunte decat in cadru organizat si pe care STRADA nu l-a citit niciodata. Procurorii nu au dreptul sa faca legi, ci doar sa le aplice. Daca se baga sa faca legi, inseamna ca incalca separatia puterilor in stat. Este ceea ce au comis in disperare de cauza, inca o data, in aceste zile. Dar ei, procurorii, nu mai stiu demult, de vreo 12 ani, ce-nseamna aia separatia puterilor in stat. In numai trei zile, dna Kovesi a iesit de 7 ori in presa, cu interviuri de cate 2-3 ore, in care a furnizat tot felul de informatii manipulatoare despre ordonanta. Procurorul general a vorbit in cinci zile la Bucuresti cat n-a vorbit in 30 de ani de procuror pe la Alba Iulia. A inceput sa-i placa microfoanele puse pe sub palarie. Din pacate pentru domnia sa, daca tacea, filosof ramanea. A ratat ocazia sa taca, macar pastra un mister despre ce-i poate capul.Din punctul asta de vedere, protestele mai au si un lucru bun: au scos la lumina acoperitii, cartitele, baietii cu dubla comanda. Propaganda Sistemului este la turatie maxima.Daca nu acum, atunci cand?, putem vedea o televiziune in delir, putem admira prostia agresiva cu staif, putem asista la excitatia in colectiv a sfertodoctiei. E un spectacol memorabil, se pot scrie manuale noi despre manipulare si dezinformare.

Lupta este pentru controlul puterii, pentru cine conduce tara

Protestele sunt un pretext pentru atingerea unor scopuri politice de catre cu totul altii decat cei din strada. Lupta care se duce nu este pentru o ordonanta sau pentru 5 ordonante. Procuratura si noua securitate au invadat zone de putere care nu le apartin intr-un stat democratic. Ei au transformat toata tara in camp tactic, ingenunchind Parlamentul si transformand guvernele in adunaturi de figuranti. Marele maestru al acestei distrugeri catastrofale a mecanismelor democratice este Traian Basescu. Iohannis nu face decat s-o desavarseasca. Guvernarea PSD anunta impingerea procurorilor si securistilor inapoi, in granite constitutionale. Ca la rugby, unii se imping pe altii, intr-o inclestare pe viata si pe moarte. Catusele se lupta cu Urnele. Puterea oculta cu puterea legitima. Statutul celor numiti cu dreptul celor alesi. Oamenii umbrelor, care asculta de ordine, cu oamenii la vedere care si-au asumat deschis un program. Uluitor pentru orice societate normala, protestele sunt de partea Catuselor! Nimeni de-acolo n-a auzit de MEMORANDUMUL PENTRU JUSTITIE; de brigazile mixte dintre securisti si procurori in alcatuirea dosarelor penale; de anchetarea in corpore a jurnalistilor; de obligarea judecatorilor sa nu cumva sa arate avocatilor probele furnizate de SRI; de protocoalele secrete care ne intorc in anii '50; de telejustitie; de arestarile in trafic; de denunturile facute sub amenintare.Era de asteptat sa vedem un protest impotriva acestor stari de lucruri, pentru democratie, pentru libertate, pentru stoparea abuzurilor. Pentru ca numai acestea pot asigura un viitor normal pentru copiii cu care unii defilau in carca. Din pacate, insa, manipularea a fost impecabila. Protestele nu sunt doar contra naturii, dar si contra intereselor pe termen lung ale celor care protesteaza.

Un Maidan al gulerelor albe

Organizarea protestelor din Piata Victoriei este profesionista si presupune timp si bani multi. Ceva similar s-a petrecut pe Maidan-ul de la Kiev, exact acum 3 ani. Tot carnavalul multimedia din piata presupune recuzita, organizare, echipamente care costa foarte multi bani. Pancartele sunt livrate in fiecare seara la cutii, cu autoservire. Alaturi de lalele si de gogosi calde. Lozincile sunt adaptate la subiectul zilei. A trecut abrogarea ordonantei, urmeaza abrogarea Guvernului, dupa care abrogarea alegerilor din 11 decembrie, cum anticipeaza Adrian Nastase.Prezenta la proteste a presedintelui Raiffeisen Bank explica multe. Si caruciorele de 1000 de euro ce defilau prin piata, si limbajul gulerelor albe. E de presupus ca l-au urmat acolo toti subalternii de la toate filialele bancii. Dincolo, la Cotroceni, era plebea, era prostimea, erau clientii dlui de la Raiffeisen. S-a ajuns si la situatia hilara in care studentii vin din tara cu trenurile sa strige impotriva Guvernului care tocmai le-a asigurat calatorii gratuite pe CFR! Tintele sunt stabilite de la un stat major si sunt transmise cu viteza fulgerului in nodurile de retele din piata. La ora H se aprind lanternele, la ora Z se canta imnul, la ora T se canta Tatal nostru etc. De pilda, dupa ce s-a anuntat abrogarea OUG nr.13, Hotnews a si lansat urmatoarea tinta: OUG nr.9/2017 care da libertate decizionala administratiilor locale si centrale sa incheie contracte anuale sau multianuale, fara aprobarea nimanui. Nici asta nu e buna, mesajul a ajuns in piata, dar cei de-acolo nu prea aveau habar despre ce e vorba, ca si in cazul OUG 13, de altfel. Doar un personaj comic precum liberalul Busoi a si preluat-o, ca pinguinul, la ceas de noapte, vorbind despre OUG 9 tot fara s-o priceapa.

Ce nu li se poate ierta

Generatia din piata este aceea care, acum 12 ani avea 10-15-20 de ani. Deci este generatia crescuta si ajunsa la maturitate in climatul de ura creat de Traian Basescu, intemeietorul statului securist si ctitorul dezbinarii nationale pe care Iohannis o duce in noi adancimi de prapastie. Este generatia inevitabil marcata de toxicitatea pe care acest personaj de trista amintire a inoculat-o in celulele cele mai intime ale societatii.Demonstratia din piata ofera o premiera inspaimantatoare: se scandeaza in favoarea catuselor, in sustinerea procurorilor si securistilor, in apararea puscariilor! O asemenea atitudine ar fi fost de imaginat doar in mintea unor mutanti. Acum o vedem aievea, in strada, la tinerii frumosi si liberi, care habar n-au ca ei sunt asa pentru ca in decembrie 1989 au murit oameni luptand exact impotriva lucrurilor pe care ei le apara acum. Incantatiile colective ridicate spre cer intru slava fortelor de represiune depasesc orice imaginatie - dincolo de partide sau simpatii politice. Asa ceva parea de domeniul fantasticului in zilele Revolutiei din decembrie. Pentru ca acum, tinerii frumosi si liberi sa-si bage picioarele in ceea ce este sfant pentru orice umanitate si cel mai scump pentru generatiile noastre: drepturile omului si libertatile cetatenesti. Pot sa demonstreze ei cu milioanele in Piata Victoriei si in tara, pot sa ceara demisia tuturor guvernelor pesediste, pot sa dea cu tifla, asa cum a facut si mentorul lor Iohannis, in obligatia de a avea autorizatie legala pentru proteste, pot sa scuipe cu dispret pe dreptul celorlalti cetateni ai orasului de a avea asigurata ordinea publica.Toate acestea pot fi intelese si iertate. Dar un singur lucru este de neiertat: imnurile de slava pe care le ridica institutiilor celor mai detestabile, noii securitati si procuraturii, care se fac vinovate de abuzuri grave la adresa libertatii oamenilor. Nicaieri in lumea civilizata nu se poate imagina asa ceva - mitinguri in favoarea sistemului represiv! Aceasta atitudine ii descalifica si ii compromite definitv. Probabil ca, o vreme, va trebui sa convietuim. Ei defiland cu puscariile si catusele, noi cu speranta ca ne vor ocoli.

Sursa: eazi.ro