Miscarea de Rezistenta: Am alunecat pe gheata! Ce fac? Raspunde conf. dr. Gheorghe Popescu, medic ortoped (Autoare: Magda Marincovici)
- Nu masati zona afectata.
- Nu incercati sa fortati zona afectata.
- Aplicati comprese reci.
- Si in cel mai scurt timp, consultati medicul ortoped, chiar daca durerea nu este foarte mare. Acesta este in masura sa va recomande efectuarea unei radiografii in urma careia va stabili diagnosticul si tratamentul adecvat.
Acestea sunt sfaturile principale indicate de conferentiar doctor Gheorghe Popescu, seful sectiei Ortopedie din cadrul Spitalului de Urgenta Bucuresti (Floreasca) persoanelor care au alunecat pe gheata. Conf. dr. Gheorghe Popescu atrage atentia ca, de foarte multe ori, exista tentatia de a forta zona respectiva pentru a vedea daca putem efectua unele miscari, daca durerea creste in intensitate. Aceste manevre pot agrava situatia. De exemplu, initial poate fi o fractura fara deplasare si tocmai prin aceste manevre sa se ajunga la o fractutra mai grava, cu deplasare.
- Entorsa este o leziune capsulo-ligamentara, catacterizata printr-o intindere ligamentara majora sau ruptura microscopica ligamentara, provocate de o miscare brusca sau o cazatura.
- Luxatia este o intindere ligamentara cu deplasarea extremitatilor osoase ale unei articulatii, intervenita in urma unei miscari bruste sau cazaturi.
- Fractura reprezinta ruptura unui os sau a unui cartilaj osos. Sunt fracturi inchise, cu pielea intacta, si fracturi deschise, cu pielea sectionata de fragmente osoase, situatie in care exista si un risc mai mare de infectie.

Sursa: miscareaderezistenta.ro