Octavian Stireanu: Lazar, procurorul cu basca, este un personaj tragic-comic care te las afara grai
AZI: Reflectii de sub basca (Autor: Octavian Stireanu)
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a facut luni, la iesirea de la intalnirea cu ministrul Justitiei, un ghiveci de declaratii, amestecand problema gratierii cu inalta misiune pe care procurorii o au in societate. Or, cele doua chestiuni sunt complet independente. Procurorii trebuie sa-si vada de dosarele lor, pe cand gratierea sau amnistia le decide Parlamentul. Procurorii n-au nicio atributie nici in acordarea de pedepse, nici in administrarea penitenciarelor si nici in decizia, care apartine exclusiv puterii legislative, daca o lege a gratierii are ratiuni sociale sau nu. Cu toate acestea, procurorul Lazar debiteaza de sub basca niste enormitati de ingheata apele pe la robinetele din Parchetul general:
- Nu este necesara nicio lege a gratierii si amnistiei fiindca (!) noi trebuie sa combatem criminalitatea, noi avem niste prioritati de a combate coruptia, de a recupera bunurile care au fost insusite de infractori, produsul infractionalitatii si alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitarii actiunii penale si pentru care procurorii sunt platiti bla, bla, bla.
Pai, ce-o fi avand cuvertura cu prefectura?! Asemenea prioritati pentru care procurorii sunt platiti nu au nici in clin, nici in maneca, de niciun fel, cu o posibila lege a gratierii, care sa mai aeriseasca puscariile. Lazar a mai bubuit o alta enormitate, pe langa aceea antologica, de a se mentine MCV-ul doar pentru monitorizarea si controlarea politicienilor.
Intrebat despre punerea in acord a Codului Penal cu deciziile Curtii Constitutionale, acelasi procuror general cu palaria ca o basca de ilegalist s-a rezumat a spune:
- A fost o discutie despre faptul ca o anumita legislatie ar necesita anumite elemente de clarificare.
Daca spunea doar atat, filosof ramanea. Dar a continuat, dand ca exemplu conflictul de interese, despre care a spus ca a fost declarat neconstitutional doar cu privire la raporturile comerciale:
- Eu sunt de acord ca acea chestiune a raporturilor comerciale trebuie lamurita, dar este o chestiune foarte redusa si poate fi cu usurinta clarificata. In rest, textul de lege este unul foarte bun, este inspirat dupa legislatia franceza!, a spus cu seninatate procurorul general.
Drept argument pentru mentinerea legii asa cum este in prezent, procurorul cu basca a indicat un studiu comparativ facut chiar de ei, de procurori. Acest studiu, pe care Lazar il citeaza dupa principiul ca ei centreaza, ei dau cu capul:
- Este o sinteza de practica judiciara care, in ultimii ani, a clarificat jurisprudenta in materie. Pe subiecti activi ai infractiunii putem vedea de la consilieri locali, primari, consilieri comunali, parlamentari etc, in ce situatii se va afla cineva in conflict de interese, spune procurorul general.
Cu alte cuvinte, procurorii fac tabele cu dosarele ticluite de ei insisi, pe care apoi le citeaza ca fiind argumente in favoarea necesitatii alcatuirii acelor dosare! Curat constitutional, nene Lazare! Procurorul general n-a inteles ca problema de fond nu este cazuistica dosarelor facute de procurori pe baza conflictului de interese, ci tocmai faptul ca alcatuirea acelor dosare este, ea insasi, abuziva, intrucat este facuta prin incalcarea Constitutiei. E drept, conflictul de interese este painea alba a procurorilor, oferind majoritatea spetelor, care se pot instrumenta si foarte usor, prin simple turnatorii sau din rasfoirea presei - cine pe cine si-a mai angajat la birou sau ce contracte a mai facut. Disparitia dintre infractiuni a conflictului de interese - si a abuzului in functie, cum cere o Directiva europeana - i-ar face pe multi procurori someri de lux. Procurorul cu basca stie asta si de aceea afirma:
- Legislatia e clara din acest punct de vedere si jurisprudenta e clara. Acest text este foarte bun.
Ce poti sa mai spui in fata unui asemenea personaj tragic-comic?