AZI: Cine se lupta cu crocodilul? (Autor: Octavian STIREANU)
Noul ministru al Justitiei nu are o situatie de invidiat. Restantele fata de popor ale PSD in materie de revenire a tarii la democratie sunt imense. Iar acest lucru nu este posibil fara interventii hotarate in legislatia care i-a permis lui Basescu sa instaureze statul neosecurist.Guvernarea USL a ratat sansa imensa de a limpezi situatia din Romania din cauza jocului dublu al unui carierist bolnav de putere numit Victor Ponta. Acum, acelasi partid are o noua sansa de a face ceea ce un intreg popor asteapta in materie de reasezare a institutiilor statului sub un control democratic, de abolire a statului securist si demantelare a puterii oculte care conduce tara. La primul sau contact cu forul care poarta raspunderea pentru activitatea justitiei, CSM, ministrul Florin Iordache a putut constata ca misiunea sa este aproape imposibila. Acest CSM se afla la prima sa sedinta in noua alcatuire. Aveam, deci, speranta de a vedea un alt tip de comportament decat al fostului CSM, care era intesat de tot felul de haineli si danileti penibili. Mare deziluzie: noii alesi ai magistratilor au aceeasi aroganta si aceeasi rezistenta fenomenala la orice tentativa de schimbare a starii de lucruri din justitie. Nici macar dezvaluirile uimitoare din aceste zile despre ceea ce se intampla cu aranjamentele secrete dintre procurori, securisti si judecatori in confectionarea dosarelor politice nu i-a facut pe onorabilii membri ai noului CSM sa aiba macar vreo tresarire de rusine, vreo mica scama pe creier. Au afisat fata de noul ministru aceeasi sfidare si acelasi dispret ca si daniletii de pana mai ieri, plini de morga si de ingamfarea celor care se cred de neatins. Testul a fost in discutia despre posibila legiferare a raspunderii magistratilor, trecuta in programul de guvernare al coalitiei PSD-ALDE. Onor membrii CSM nici n-au vrut sa auda! Aceleasi obraznicie si aroganta proprii unui sistem care este invatat sa nu dea socoteala nimanui, niciodata. Judecatoarea Mariana Ghena, abia aleasa presedinte a CSM, a spus in clar, in auzul tuturor, despre raspunderea magistratilor:
- Nu o dorim, nu o vedem in alta modalitate decat cea reglementata in prezent. Nu se pune problema la acest moment unei initiative legislative sub acest aspect.
Un alt vajnic nou membru al CSM, un judecator de pe la Valcea, l-a intrerupt cu obraznicie pe ministru cand acesta explica necesitatea unei astfel de legi, afirmand - nici mai mult, nici mai putin! - ca ar trebui sa existe si legi pentru raspunderea Parlamentului si a Guvernului, si abia atunci s-ar putea discuta despre raspunderea magistratilor. La judecatoria din Valcea de unde vine acest intelept al neamului nu s-a auzit de Constitutia potrivit careia Parlamentul are raspundere politica doar in fata electoratului, iar Guvernul - in fata Parlamentului. In timp ce magistratii n-au in fata nimanui! Judecatoarea Ghena, de fel din Galati, o demna succesoare a faimoasei Livia Stanciu de al carei stil se pare ca este bine contaminata, a dus obraznicia pana la limite inacceptabile. Noua presedinta a CSM a declarat ca se poate discuta despre raspunderea magistratilor numai atunci cand acestia au conditii de lucru si de salarizare ca in tarile bogate ale UE!
- Poate in conditiile materiale, de resurse umane, de volum optim de activitate, in care vom avea creat cadrul care sa ne confere siguranta, care sa ne ofere conditiile de munca din statele europene astfel incat magistratul poate sa nu greseasca, atunci poate s-ar pune problema unei astfel de initiative, a spus noua presedinta a CSM.
Astfel de reactii sunt extrem de grave, aratand ca dreptul suveran al Parlamentului de a legifera este supus unei cenzuri venite din partea unei alte puteri a statului. Reactia sefei CSM, tacerea complice a celorlati membri (inclusiv a dnei Gabriela Baltag - atat de repede, doamna?) nu exprima decat o atitudine complet nedemocratica si anti constitutionala ce vine, iata, tocmai de la cei prezumati a fi aparatorii legalitatii. Basescu si, mai nou, Iohannis au poluat spatiul public pana la sufocare cu teoria amestecului politicului in justitie. Or, de multa vreme, lucrurile sunt exact pe dos, asistand, de fapt, cu totii la un amestec grosolan al justitiei in politica - de la modul dirijat in care se fac dosarele la DNA si pana la sentintele la fel de dirijate, dupa cum recunostea recent Basescu, si puse in opera de alde Livia Stanciu, Ionut Matei si alti asemenea judecatori cu Nasu-n suflet. Ministrul Justitiei si coalitia politica de la guvernare, in ansamblul sau, au de trecut examenul vietii in fata unui crocodil greu de doborat. Justitia pare ca dormiteaza, dar crocodilul da din coada taman cat te astepti mai putin. Cum a fost si la aceasta sedinta a noului CSM. Misiunea Guvernului si a Parlamentului este extrem de dificila pentru ca au in fata un adversar care le-a declarat razboi deschis. Este vorba despre personajul de la Cotroceni, a carui cultura politica in materie de democratie este la genunchiul broastei, in timp ce orgoliul si setea de razbunare ii sunt la cote de neatins. Atitudinea sefei CSM este, de altfel, in stransa legatura cu directiva pe care dl Iohannis tocmai le-o daduse magistratilor, de fata cu ministrul Justitiei:
- Fiti demni, nu obedienti! Si, cu toata politetea si fermitatea care se impune (sic!), refuzati imixtiunea politicului in justitie!.
Manipulare de cea mai joasa speta, intrucat crocodilul Justitiei este cel care face regula in balta politicii, asa dupa cum s-a si vazut.