Miscarea de Rezistenta: Cardiologul Doina Dimulescu: Sfaturi pentru hipertensivi, la -20, -25 de grade Celsius (Autoare: Magda Marincovici)
Suntem multi hipertensivi, tineri si mai putin tineri. Dupa unele opinii, cam 40% dintre romani sufera de hipertensiune. Ce-i drept, nu toti stiu ca au aceasta hiba, pentru ca e tare tacuta. Ca stiu, ca nu stiu, ei pot avea probleme speciale in perioadele geroase. De aceea, am batut la usa cabinetului doamnei profesor doctor Doina Dimulescu, cardiolog, dar si managerul Spitalului de Urgenta Universitar Elias, pentru a ne da cateva sfaturi care sa-i ajute pe hipertensivi sa depaseasca gerul fara complicatii.
- In mod special, hipertensivii au probleme in conditiile scaderii alarmante a temperaturii aerului. Care este, de fapt, mecanismul care se declanseaza la aceste persoane, in perioadele geroase?
- Unul dintre mecanismele cresterii valorilor tensionale este reactia fiziologica la frig, mai ales cand frigul este excesiv, ca in aceasta perioada. Aceasta reactie presupune descarcarea unor substante, numite catecolamine care, prin natura lor, prin efectul lor fiziologic cresc tensiunea, un motiv in plus pentru ca pacientii nostri sa-si monitorizeze mai bine valorile tensionale. La domiciliu, acest lucru este posibil pentru cine are un aparat de masurare a tensiunii arteriale sau la medicul de familie.
- Si ce le recomandati?
- Aceste persoane au nevoie de reajustarea dozelor de terapie antihipertensiva din momentul in care vremea se raceste. Ajustarea dozelor trebuie facuta de un medic. Nu este cazul ca pacientul singur sa faca acest lucru. Daca pacientul isi masoara la domiciliu valorile tensionale si constata ca sub o medicatie care, anterior, ii tinea tensiunea la valori normale, dar acum ele au crescut la frig, la emotii, la efort fizic etc., el trebuie sa consulte medicul.
- Cui trebuie sa se adreseze: medicului cardiolog sau medicului de familie?
- Boala hipertensiva poate fi ingrijita si de medicul de familie, daca nu este intr-un stadiu complicat, o boala de coronare severa, cu un accident vascular in antecedent. Deci boala hipertensiva necomplicata poate fi ingrijita foarte bine de medicul de familie, care stie ce sa faca in privinta medicatiei.
- Doamna profesor, va rog sa ne mai precizati care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale.
- In cazul adultului pana la varsta de 80 de ani, tensiunea normala este sub 140/90 mmHg, 139/79. Valorile optime sunt 120/75. Se considera ca exista hipertensiune arteriala la peste 140/90 mmHg. Aceste masuratori trebuie facute dupa ce pacientul sta 10-15 minute intr-un fotoliu. Va face 2-3 masuratori la interval de cateva minute intre ele, la ambele brate. Este considerata valoarea tensionala cea de la bratul cu tensiune mai mare. Pentru persoanele foarte in varsta â€" 80, 90 de ani â€" valorile tensionale care trebuie considerate normale depasesc usor 140. Dar nu se recomanda scaderea valorilor tensionale sub 140, 145.
- Ce trebuie sa faca hipertensivul ca sa-i fie bine?
- Pacientii care au patologii asociate, boala de coronare, care au avut, recent, un infarct, un accident vascular cerebral sau au o boala de artere periferice, vor evita sa stea perioade lungi in frig. Pentru ca frigul poate avea multiple efecte, printre care vasoconstrictia, care poate genera o reactie anormala a organismului si poate precipita evenimente cardiovasculare: intetirea acceselor de angina pectorala, valori tensionale mai mari, claudicatie intermitenta (crampe) in timpul mersului chiar la distanta mica. De asemenea, pacientii hipertensivi trebuie sa fie extrem de atenti la medicatia pe care o mai iau in aceasta perioada si care poate influenta tensiunea arteriala.
- In legatura cu medicatia, ce sfaturi le dati hipertensivilor care pot raci in aceasta perioada si iau unele medicamente?
- Iarna, multi dintre hipertensivi folosesc ca medicatie adjuvanta, in diverse infectii virale de cai respiratorii superioare, antiinflamatoare nesteroidiene, comercializate fara prescriptie medicala, sau asociate cu substante vasoconstrictoare pentru mucoasele nazale de tipul efedrinei, care pot, de asemenea, determina cresteri ale tensiunii arteriale. Pacientii trebuie sa stie ca, daca folosesc asemenea substante, trebuie sa manance strict fara sare si sa ia aceste medicamente strict perioade foarte scurte , doar la recomandarea medicului de familie, cel putin. Acestea sunt masuri elementare pentru a evita complicatii ale bolii hipertensive, in sezonul rece.
- In privinta regimului alimentar, in afara de renuntarea la sare, ce trebuie sa mai respecte hipertensivul, mai ales in perioadele geroase?
- Nu doar iarna, ci tot timpul anului, hipertensivul trebuie sa aiba obligatoriu un regim hiposodat. Sa aiba o hidratare buna. Sa evite alcoolul. Deoarece, in cantitate mare, alcoolul are tendinta de a creste valorile tensionale si sa faca hipertensiunea refractara la tratament. Dar insist asupra dietei cu foarte putina sare, deoarce alimentatia romanilor contine, in general, cantitati foarte mari de sare. Multi pacienti au impresia ca nu mananca sarat. Dar la o masuratoare simpla se constata ca aportul de sare este de peste 10 grame pe zi, in timp ce restrictia in hipertensiune este sub 5 grame in 24 de ore.

Sursa: miscareaderezistenta.ro