AGERPRES informeaza: ALERTA ANM: Cod portocaliu si Cod galben de ninsori si viscol in 15 judete si Bucuresti, din seara zilei de marti

PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE ZILE
Marti se anunta inca o zi geroasa. Pe timpul zilei va ninge slab in nord-est si in extremitatea de sud a tarii dar seara si noaptea, vin ninsori consistente in jumatatea de sud-est a tarii.
Miercuri se va incalzi usor, va continua sa ninga in jumatatea de sud-est a tarii si va fi viscol in Dobrogea, in sudul si centrul Moldovei, in Muntenia, dar si in Carpatii de Curbura. Pe litoral, dimineata vor fi ploi, lapovite si polei. In rest va ninge slab catre seara.
Joi va continua sa se incalzeasc. Spre seara si noaptea mai vin ninsori in zonele intracarpatice si la munte iar in Banat vor fi si lapovite si ploi si se va forma polei. In celelalte zone, mai vin cateva ninsori sporadice.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, marti, noi avertizari meteo Cod galben si Cod portocaliu de ninsori si viscol, valabile in 15 judete si in municipiul Bucuresti, incepand din aceasta seara, pana miercuri seara. Potrivit meteorologilor, in intervalul 10 ianuarie, ora 22:00 - 11 ianuarie, ora 8:00, in judetele Constanta si Tulcea, va fi in vigoare un Cod portocaliu de viscol si polei. In perioada mentionata, vantul va sufla cu rafale de 70 - 80 kilometri/ora si se vor semnala ninsori puternic viscolite, dar si precipitatii mixte ce vor depune polei. De asemenea, in perioada 10 ianuarie, ora 23:00 -11 ianuarie, ora 15:00, alte sase judete din zona Moldovei vor fi sub Cod portocaliu de ninsori si viscol. Astfel, in noaptea de marti spre miercuri (10/11 ianuarie) si in prima parte a zilei de miercuri (11 ianuarie), in judetele Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Buzau si Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, viteza vantului va atinge 70 - 80 km/h, troienind zapada si reducand vizibilitatea sub 50 de metri. Pe de alta parte, incepand din seara zilei de marti, ora 21:00, si pana miercuri, ora 21:00, va fi in vigoare un Cod galben de fenomene meteo extreme. In intervalul respectiv, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estica si va cuprinde treptat jumatatea de est a tarii. In cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei, in zona Carpatilor de Curbura si, temporar, in Dobrogea, vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vantul va avea intensificari cu viteze de 50 -60 km/h, viscolind si spulberand zapada. Judetele avertizate cu Cod galben sunt: Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Capitala. ANM precizeaza ca unele intensificari ale vantului vor fi si in Oltenia, spulberand trecator zapada. Totodata, pe durata zilei de marti, se mentine avertizarea Cod portocaliu de ger persistent in 37 de judete, inclusiv in Bucuresti, respectiv Cod galben in alte cinci judete din Crisana si Banat. In intervalul mentionat, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania si Maramures, gerul se va intensifica, astfel incat minimele vor fi cuprinse, in general, intre -29 si -15 grade, iar maximele intre -15 si -10 grade. In plus, in Crisana si Banat, vremea va fi geroasa indeosebi in cursul noptilor si al diminetilor, cand valorile termice se vor situa frecvent sub -15 grade. In functie de evolutia meteorologica, Administratia Nationala de Meteorologie mentioneaza ca va actualiza avertizarile emise.