Revista MAGAZIN informeaza: OZN-uri la inceput de secol XX (Autor: DAN D. FARCAS)
In articolul de saptamana trecuta am inceput sa prezint cazuri istorice din cartea UFOs over Romania (OZN-uri deasupra Romaniei). Un astfel de caz apare si in cartea autobiografica HRONICUL SI CANTECUL VARSTELOR a lui Lucian Blaga. El descrie o intamplare din vara anului 1904, din Muntii Apuseni:
- Intr-o noapte, tarziu dupa inalta ora, un taran sta cu carul sau pe camp. Era treaz, asa se povestea. Dintr-o data, el vede o roata de foc coborand din zare peste Muntii Apuseni. Roata se apropia repede, invartindu-se. Omul o privea innebunit. Cand fu langa el, roata de foc se prefacu in om. si om cu om se privira. Lung, fara a-si spune un cuvant. Vedenia aceasta a dat mult de lucru talmacitorilor din sat si macina mintile.
Autorul comenteaza ca intamplarea se apropie foarte mult de experienta prin care a trecut profetul Ezechiel si care este cu amanuntime descrisa in Biblie. Dr. I.P., originar din Craiova, a vazut intr-o seara din vara anului 1905, la Horodnicul de Sus, in apropiere de Radauti, un obiect alungit, in forma de farfurie, mai mare ca Luna. Era foarte viu luminat de o sursa proprie si zbura constant spre vest. Martorul a marturisit, ca observatia a declansat in el un foarte pronuntat sentiment de neliniste.

Puternice surse de lumina

Cercetand presa romaneasca veche, la Biblioteca Academiei Romane, Ion Hobana a descoperit faptul ca, in ianuarie 1913, in spatiul aerian al tarii noastre au evoluat obiecte zburatoare inzestrate cu puternice surse de lumina. Martorii oculari au declarat ca ele efectuau viraje deasupra localitatilor survolate, manifestand o predilectie pentru cazarmile din Focsani, Iasi, Braila si Targoviste. Executand ordinul ministrului de razboi, ostasii au tras salve asupra acestor intrusi, observati cu aparate optice si urmariti pe distante apreciabile. Data fiind implicarea unor unitati militare, Ion Hobana a solicitat Ministerului Apararii Nationale documente de arhiva privind aceste evenimente. I s-au pus la dispozitie noua rapoarte trimise de Inspectorul General al Jandarmeriei Rurale catre generalul Alexandru Averescu, seful Marelui Stat Major General. Daca le adaugam cele 14 stiri din ziare, consemnate indeosebi in ziarul Universul, ne aflam in posesia a 23 de observatii, inregistrate in mai putin de o luna. S-a sustinut atunci ca era vorba de aeroplane rusesti, care ar fi executat misiuni de recunoastere, dar starea aviatiei in ianuarie 1913, pe plan mondial, exclude aceasta interpretare. Observarea aeriana a fortificatiilor si a miscarilor de trupe se realiza atunci exclusiv la lumina zilei, tocmai pentru ca aparatele existente nu dispuneau de reflectoarele semnalate in marturiile civile si militare. Iar incercarea de a pune toate fenomenele luminoase pe seama planetei Venus este infirmata de orele si directiile diferite in care au aparut obiectele zburatoare, ca si de evolutiile lor, neconforme cu acelea ale unui corp ceresc. Tot Ion Hobana a descoperit si urmatoarele cazuri. Ziarul stiintelor populare si al calatoriilor din 15 Octombrie 1914, a publicat marturia unui observator din acea vreme:
- Am vazut o sfera de foc de culoare alba care s-a deplasat incet si perfect paralel cu orizontul, pe un interval de vreo 20 de grade. Brusc, intre constelatia Varsatorului si cea a Capricornului, ea a disparut complet.
Un director de scoala, nascut in 1901, isi amintea in anul 1969 de un eveniment petrecut, in satul Bujoreanca, judetul Dambovita, in toamna anului 1914 sau 1915, pe cand el avea varsta de 13 sau 14 ani. La caderea noptii, se afla impreuna cu familia sa la masa, in gradina, cand atentia le-a fost atrasa de un obiect rosiatic. Avea marimea aparenta a unei mingi de fotbal sau a unui cap de om si prezenta un fel de protuberanta ce amintea de un tub de esapament. Se deplasa spre est, cam la 20-25 metri deasupra solului, producand un puternic curent de aer care rasucea varfurile salcamilor si stejarilor, lasand in urma o jerba de scantei stralucitoare lunga de 8-10 metri. Acest obiect zburator a tot reaparut, timp de 5 sau 6 zile. Intr-o zi, paru sa iasa din albastrul cerului deasupra unei case situata la 800 metri de cea a martorilor si disparu tot atat de brusc deasupra unei alte locuinte. Alta data, a ramas imobil deasupra unei case, in interiorul careia s-a descoperit mai tarziu corpul acoperit de arsuri al unei femei. aranul Ioan Bunescu, povestea ca, intr-o noapte, in iunie 1926, pe cand avea 38 de ani, a trecut prin urmatoarea intamplare:
- Am plecat cu vitele pe Leurda (platou, in apropiere de satul Colun, judetul Sibiu). Gasisem acolo iarba grasa. Sa fi fost putin dupa miezul noptii. Deodata, dinspre comuna Carta, a aparut o lumina, de parca ar fi stat sa rasara Luna. Putin dupa aceea s-a ivit un glob luminos care venea repede spre Leurda. Cateva clipe a pierit dupa un loc inalt, numit Surpaturi, apoi a venit de s-a oprit drept deasupra mea. Cel putin, asa mi s-a parut. Atat de tare lumina ca, desi pana la Olt sunt 4 km, vedeam luciul apei. Inspaimantat, m-am trantit in iarba. In spatele luminii se vedea ceva intunecat. Semana cu o barca. Nu facea niciun zgomot. Dar ce mi s-a parut ciudat era un fel de vant care nu batea nici dintr-o parte, nici dintr-alta, ci ma apasa de sus in jos. A stat asa, nu stiu cat, apoi a pornit-o. Cu lumina in fata. Pe atunci oamenii erau inapoiati si superstitiosi. Am povestit a doua zi in sat. Babele au fost de parere ca l-am vazut pe Lazar Teca, un om de la noi din sat, banuit a fi strigoi. De fapt Lazar Teca nu era deloc strigoi, numai ca obisnuia sa umble noaptea si sa dijmuiasca vacile de lapte. Eu credeam ca (obiectul) l-a vazut toata lumea. Poate l-au vazut si altii de prin alte sate. Nu stiu ce sa spun. Dar sunt sigur ca n-a fost numai o nalucire.

Un obiect cilindric in aer

O alta observatie a avut loc in iulie 1927, in comuna Nicolae Balcescu (Nu a fost specificata zona, acest nume fiind purtat in Romania de 12 localitati, aflate in 11 judete diferite). Inginerul agronom Gheorghe Achimescu afirma ca, pe un timp foarte frumos, cu vant slab si o vizibilitate excelenta, un obiect cilindric a survolat satul, la 200 sau 300 de metri inaltime, mergand de la vest spre est. Avea mai bine de 15-20 metri in lungime si un diametru de 3-4 metri. Culoarea sa era de un gri afumat, nu emitea niciun fel de lumina si se deplasa fara cel mai mic zgomot. Un grup de copii, care erau cu oile la pascut nu departe de sat, l-au urmarit atenti, convinsi fiind ca era Dumnezeu! Martorul Petre Eremencu relata o observatie avuta in Piatra Olt, judetul Olt:
- Intr-o seara de iulie 1927 sau 1928, am vazut, impreuna cu numerosi alti martori, un cilindru iradiant care zbura in directia est. Trecu pe deasupra orasului cu o viteza fantastica fara a scoate nici cel mai mic sunet. Acest obiect era mai mare decat Luna plina. De culoare galbena, lumina sa ilumina atat de clar strazile ca te credeai in plina zi. El exploda in aer cu o proiectie de scantei rosii.
Profesorul pensionar Dumitru Coca povestea urmatoarele:
- Am trait catva timp la Harseni, intr-una dintre vaile muntilor Fagaras, judetul Brasov, Intr-o noapte de vara, in 1955, intre miezul noptii si ora 01:00, ma aflam pe drum, impreuna cu sotia mea, si priveam spre casa noastra. Pe dreapta, intre Fagaras si Harseni, curge un paraias si la stanga se intind campii. La vreo 500 m de sat, am observat la circa 1.000 de metri inaltime, un obiect suficient de ciudat pentru ca sa ne cuprinda frica. Era o arca, cu intindere aparenta de 1,5 m, care emitea un inel de scantei albe. Acest obiect zbura cu o viteza mare in directia muntilor situati in stanga noastra. Nu se auzea niciun sunet si era albastru cu dungi de un alb stralucitor. Traiectoria sa era orizontala, cu o balansare laterala, dar fara rotatie in jurul propriei axe. Noaptea era calma si clara. Observatia a durat trei minute sau ceva mai mult si s-a facut in conditii excelente, ceea ce exclude posibilitatea sa fi confundat ceea ce am vazut acolo cu vreun fenomen atmosferic.