sokant.ro informeaza: Sondajul IRES anunta lacrimi printre liberali. Diferenta de peste 20%. Se apropie demisiile liderilor PNL
PSD obtine cel mai ridicat scor la alegerile parlamentare din 11 decembrie, potrivit unui sondaj IRES privind intentiile de vot ale romanilor, realizat la comanda Digi24. Astfel, 44% dintre cei chestionati spun ca vor vota cu PSD, 23% vor vota cu PNL, cu USR spun ca vor vota 7%, potrivit sondajului. 6% dintre respondenti spun ca vor pune stampila pe candidatii ALDE, tot 6% vor alege PMP, in timp ce cu UDMR vor vota 5%, iar cu PRU - 4%. 3 procente dintre respondenti intentioneaza sa voteze un candidat independent, iar 2% vor vota cu alte partide. In ceea ce priveste prezenta la vot, 42% dintre cei chestionati spun ca vor vota cu siguranta la alegerile de duminica, iar 28% probabil vor vota. Pe de alta parte, 21% sunt siguri ca nu vor merge la vot, iar 6% spun ca probabil nu vor merge la urne duminica. 3 procente reprezinta indecisii. Sondajul IRES arata, de asemenea, cand si-au ales romanii candidatii pe care au de gand sa-i voteze si in ce masura campania electorala le-a schimbat parerea. Cei mai multi (73%) spun ca erau hotarati inca dinaintea campaniei electorale. Doar 26% spun ca au decis in timpul campaniei cu ce partdid vor vota. Cei mai multi dintre respondenti (87%) spun ca s-au informat despre candidati de la televiziuni. Alte surse au fost ziare, site-uri de stiri si retele sociale. Doar 3% spun ca si-au luat informatiile de la partide. Pe de alta parte, doar 8% dintre cei chestionati spun ca informatiile aflate in campanie le-au modificat optiunea de vot. 66% spun ca nu si-au modificat optiunile, 9 procente cred ca nu au aflat nimic nou in campanie, iar 14% nu au urmarit campania. Sondajul IRES a fost realizat in perioada 6-7 decembrie pe un esantion de 1.100 de persoane, prin metoda interviurilor telefonice. Eroarea maxima este de +-2,9%. Sociologul IRES Dan Jurcan estimeaza ca prezenta la vot va fi undeva la 42%, deoarece intotdeauna exista o diferenta intre ceea ce declara oamenii ca vor sa faca si ceea ce fac cu adevarat.
- PSD era la 46%, a scazut la 42%, apoi s-a repliat in ultimele 10 zile la 43-44%. Am vazut un PNL care a inceput campania la 27-28%, a scazut sistematic la 22% si a revenit la 23%, pe un trend usor ascendent. Am vazut un USR care a inceput la 3-4% si a crescut usor la 7%. Am avut un PRU care nici nu exista la inceput, a crescut la 4%, dar cifra de azi e 3%. La fel, PMP a fost la 3% si a crescut la 6%. Singura constanta e ALDE, care e undeva in aceasta zona de 5-6%. Daca discutam despre marja de eroare, aceste cifre nu sunt relevante. E foarte posbil sa avem un PRU care sa intre in Parlament la fel cum e posibil sa avem un UDMR, PMP sau ALDE care sa nu intre, a explicat sociologul.
Presedintele PNL, Alina Gorghiu, care deschide lista pentru Senat a filialei liberale, pare sa simta gustul infrangerii si a declarat luni, la Timisoara, ca in cazul in care nu se va realiza o majoritate parlamentara in urma alegerilor, cu Dacian Ciolos premier, raspunderea nu este doar a Alinei Gorghiu, ci va fi a tuturor celor din Biroul Politic National si a tuturor sefilor de filiale. Potrivit Agerpres, aceasta a mai spus ca nimeni din PNL nu fuge de demisie si nu-si pune problema sa nu-si asume raspunderea atunci cand nu performeaza. Trendul descendent pe care merge PNL, gafele imense, sondajele de opinie deloc favorabile, strategia electorala gresita total, opozitia fata de cresterea salariilor vor duce cel mai probabil la un scor neasteptat de mic la alegerile parlamentare, implicit la demisia Alinei Gorghiu din fruntea liberalilor.

Sursa: http://sokant.ro/sondajul-ires-anunta-lacrimi-printre-liberali-diferenta-de-peste-20-se-apropie-demisiile-conducatorilor-liberali/