nicoletapopliceanu.com: Despartire - 19 cauze ascunse care o produc (Autoare: Nicoleta Popliceanu)
- Continuare -

10.Minciuna
Oamenii cei mai performanti din lume sunt capabili sa renunte rapid la ideile vechi si sa invete ceva nou. Ei sunt si cei mai capabili sa recunoasca adevarul si sa isi ceara scuze, atunci cand este cazul. Relatiile excelente se construiesc printr-o conectare profunda, sincera, onesta si plina de respect. Nevoia de a avea mereu dreptate, apararea punctului de vedere cu orice pret, fac ca tensiunile sa apara pe nesimtite. Un om care stie cu adevarat multe lucruri, este un om deschis la posibilitatea de a invata lucruri noi. Adevarul este ca ceea ce stii se reflecta in rezultatele pe care le ai si nu te ajuta prea mult sa pleci de la premisa ca stii tot. Viata evolueaza, oamenii cresc si se schimba, psihologia evolueaza si societatea se transforma. Ceea ce stii acum, este posibil sa nu mai fie valabil maine. Atitudinea de atoatecunoscator dizolva relatiile profunde. In plus, este absurd si jignitor sa pleci de la premisa ca celalalt este prost si nu stie nimic. Este necesar un anumit grad de modestie si apreciere pentru ca relatiile sa infloreasca in prezenta ta.

11.Astepti ca ceilalti sa te salveze
Cu totii ne dorim sa avem relatii mai implinite, mai complete si sa ne simtim in siguranta din punct de vedere emotional. Cu toate acestea, nimeni nu poate sa creasca si sa actioneze in locul tau. Atunci cand se intampla si sustinatorul tau financiar va pleca, viata ta va reveni la ceea ce era inainte. Cine esti tu fara aceste persoane care iti mentin dependenta financiara sau de o alta natura? Sa te bazezi permanent pe altcineva distruge echilibrul emotional al relatiei si posibilitatea de a avea, cu adevarat, o viata functionala. O relatie magica aparuta dintr-o intamplare care sa dea o turnura neasteptata vietii tale plina de probleme, reprezinta o amagire trista care se va termina prost. Cresterea ta reprezinta o componenta naturala a experientei umane si nimeni nu o poate parcurge in locul tau. Dependenta te umple de comportamente obsesive, disperate si sufocante si va polua ambientul tau personal si social. Sa infloresti presupune sa nu mai traiesti asteptand ziua norocoasa in care cineva te va salva ci sa incepi sa lucrezi la implinirea ta chiar acum. Speranta ca lucrurile sa se imbunatateasca de la sine, fara ca tu sa fii nevoita sa faci ceva, este la fel de toxica.

12.Ceilalti sunt facuti sa ne satisfaca
Aceasta este una dintre cele mai comune, dar si patologice greseli. Cei mai multi dintre noi traim cu falsa impresie ca ceilalti trebuie sa ne faca pe plac, sa ne satisfaca nevoile, dorintele si asteptarile. Cautam sa vedem ce putem obtine din fiecare interactiune. Aceasta filosofie transforma fiinte vii, inzestrate cu suflet si constiinta, in obiecte.Nu exista lucru mai nereal si mai distructiv decat sa crezi ca rolul oamenilor este sa te faca pe tine fericita. Adevaratul rol al unei relatii este sa dezvolte un climat in care fiecare fiinta sa se poata exprima profund, sa creasca si sa fie fericita.

13.Capacitatea subdezvoltata de a accepta un refuz
Suntem conditionati de societatea in care traim sa nu acceptam refuzuri si sa ne simtim raniti atunci cand se intampla. Sa aibe propriile alegeri este dreptul fundamental al celorlalti. Cand ne angajam intr-o relatie sau in propria familie, este foarte nociv sa luam personal refuzurile. Cateodata un refuz este cel mai bun lucru care ti se poate intampla deoarece iti da posibilitatea sa creezi solutii mai bune.

14.Evadarea din cotidian
Unii oameni fac un efort supraomenesc sa isi nege problemele, de parca vietile lor nu sunt ceea ce se intampla cu adevarat. Daca te trezesti prezentandu-te cu ceea ce vei fi tu sau cu ceea ce ai fi facut in viata daca nu te-ar fi sabotat o alta persoana, sau mai multe persoane, ai luat-o in directia gresita. Fie ca iti convine, fie ca nu, ceea ce ai acum este exact ce ai. Nu un titlu imaginar din viitor si nici o inchipuire din trecut care nu s-a mai realizat. Asta nu inseamna ca lucrurile nu se pot schimba. Se schimba, mai ales atunci cand accepti situatia ta curenta si planifici obiceiuri mai eficiente, care cu timpul, iti vor aduce excelenta. Atunci cand le planifici, lucrurile au o sansa. Nu poti sa dezvolti relatii substantiale daca nu esti conectata la realitate si traiesti intr-o lume imaginara. Oamenii care traiesc ancorati in realitate sunt si cei mai respectati si luati in serios.
Iti poti imagina cat de obositor ar fi daca ai atrage un partener care tot timpul vorbeste despre ceea ce nu a realizat el din cauza altor persoane si despre ce va fi el in viitor, desi in prezent nu se ocupa cu mai nimic.

15.Esti critica si negativa
Nu ai nevoie de ani intregi de studiu pentru a realiza ca fiecare om isi doreste un camin placut si relaxant. Daca iti vine greu sa gasesti ceva pozitiv in viata, la oameni si critici permanent succesul altora, acesta este motivul care te impiedica sa creezi o atmosfera pozitiva acasa si in viata ta publica. Singurul motiv pentru care critici este propria ta nesiguranta. Cu totii cunoastem unele dintre acele femei care au ajuns la despartire din cauza unei atitudine negative.

16.Insensibilitatea
Daca esti mereu abatuta si plina de probleme, fiind absorbita mai tot timpul de dificultatile tale, nu mai esti demult prezenta in relatia sau in familia ta. A avea o relatie nu inseamna sa fii acasa cu corpul tau fizic, in timp ce esti in intregime absorbita de problemele profesionale. In asemenea situatii, conversatiile se transforma de obicei in lungi siruri de lamentari. Lasa-ma sa iti spun ceva, daca 99 % din timp te gandesti numai la serviciu, tu nu ai o relatie. Atitudinea coplesita si dezorganizata se va reflecta in lumea ta si nu vor lipsi nici consecintele. Si desi s-ar putea sa crezi ca esti sensibila pentru ca suferi atat de mult din cauza problemelor personale si/sau profesionale, adevarul este ca esti teribil de insensibila la nevoile familiei sau ale partenerului tau. Oamenii absorbiti numai de problemele lor sunt unii dintre cei mai narcisisti oameni din lume. Ce-ar fi sa-ti amintesti de lumea din jurul tau si sa-ti muti atentia si la cei care conteaza cu adevarat in viata ta? Asta pana nu va fi prea tarziu.

17.Nu asculti
Una dintre cele mai mari probleme de comunicare pe care le avem este ca majoritatea dintre noi nu stim sa ascultam. Numim ascultare evaluarea opiniilor celuilalt, judecarea lor, stabilirea daca suntem de acord sau nu cu ceea ce spune, daca stiam deja informatiile, daca ne place sau nu ne place, daca ceea ce spune este in interesul nostru sau nu. Atunci cand asculti cu adevarat, intelegi ceea ce spune acea persoana si audiezi lumea ei/lui interioara pentru a o descoperi. O alta greseala de ascultare sunt comparatiile. Sa vorbesti despre alte persoane care sunt mai bune, mai capabile, mai atragatoare, intr-un mod denigrator la adresa interlocutorului tau. Copiii din vecini sunt mai spalati. Sotul vecinei face mai multi bani etc. Ascultand cu adevarat, vei intra in lumea celuilalt, ca si cand este cea mai importanta persoana din lume. Nu interpretezi, nu insinuezi, nu cauti sensuri ascunse. Nu iti proiectezi experientele si nu instigi la competitie.

18.Povestea despre istoria ta
Fiecare om are o poveste despre viata proprie. Povestea este istoria personala asa cum ti-o amintesti, nu asa cum a fost. Noi suntem conditionati sa credem ca perceptia noastra este totuna cu realitatea. De fapt, realitatea este mult mai vasta si de obicei, decupam din lumea exterioara numai acele lucruri care sunt in legatura cu conceptiile noastre. Ca sa intelegi aceste aspecte, atunci cand mergi la un magazin sa iti cumperi o rochie de vara, tu deja ai in minte criteriile dupa care o vei selecta, marime, o singura culoare mai intensa sau mai neutra, sau poate mai multe culori, textura materialului, matasoasa sau dintr-o fibra de vascoza nesifonabila, racoroasa sau vaporoasa, cu maneci, fara maneci, lungime, sa iti invaluie trupul ca intr-o esarfa moale si catifelata sau dimpotriva, sa impuna o tinuta sobra pentru ocazia profesionala riguroasa la care esti invitata, etc. Creierul tau va opera selectia si vei vedea numai marfa disponibila care se potriveste selectiilor si preferintelor tale. Greu de crezut ca vei vedea si retine absolut toate produsele cu toate detaliile lor. Trecutul nostru nu este altceva decat …o selectie de criterii dupa care noi interpretam viata, si ce e mai important, include motivele pe care le-ai invocat pentru a explica de ce esti asa cum esti astazi. Povestea ta contine si filosofia ta despre ceilalti, nu adevarul, ci ceea ce crezi tu ca este adevarat despre ei. Aceste perceptii incomplete si filosofii perturba relatiile cu ceilalti si ne fac sa fim niste oameni neatragatori. Imi amintesc, cum la un moment dat, am participat la un curs, iar organizarea oferea in timpul pauzei accesul la o piscina, un teren de baschet si unul de tenis. Eram la etajul 2 al cladirii intr-un balcon cu alte cursante, iar atunci cand profesorul a trecut pe sub acesta, eu am facut o gluma:
- Hey teacher, you are Romeo and we, the girls, are your Juliettes! (Hei, profesore, tu esti Romeo, iar noi, fetele, suntem Julietele tale!)
Dupa ce cursul din acea zi a luat sfarsit, profesorul a convocat o sedinta, in care am fost atentionate despre comportamentul nostru inadecvat, iar el a sugerat ca am depasit unele limite.
Nu am fost de acord cu asta, si am trantit scaunul, parasind sala de mese unde a avut loc discutia. Nu intelesesem cum o simpla gluma ar putea fi o atitudine necorespunzatoare si m-am suparat.
Cateva ore mai tarziu, una dintre cursante, a venit in dormitorul unde eram amandoua cazate si mi-a spus:
- Ai vazut ca s-a suparat G. (trainerul), astazi in pauza de curs, am fost la piscina (impreuna cu el), si Maritza (o cursanta din Serbia) a ras de grasimea de pe abdomenul lui!
Am realizat atunci, ca profesorul nu a facut referire la glumita mea din balcon, ci la acea femeie care s-a amuzat pe seama fizicului lui. De cate ori nu procedam asa? Credem ca stim motivele din spatele comportamentelor celorlalti, cand de fapt, lucrurile nu stau chiar asa. Cam asa ne contaminam psihicul cu tot felul de idei false despre noi, despre altii, despre ceea ce s-a intamplat si despre ceea ce nu s-a intamplat. Atunci cand iti cari aceste minciuni dupa tine peste tot, se intampla unele lucruri. In primul rand, ii obosesti pe oamenii cu care interactionezi cu drama ta, care nici macar nu este adevarata. In al doilea rand, iti limitezi potentialul, impactand negativ atractivitatea ta sociala, personala si profesionala. In al treilea rand, ceea ce credem, decupeaza din realitatea exterioara numai acele elemente care corespund aspectelor in care credem si pe care ne focusam. Cand credem ca ceva este adevarat, desi nu este, creierul nostru respinge orice informatie care vine in contradictie cu sistemul nostru de opinii. Mie imi place intotdeauna sa dau exemplul cu oportunitatile. Atunci cand mintea unui om este inchisa, oricate sanse sau oportunitati i-ar iesi in cale, el pur si simplu, nu le vede. Trage apoi, cu cinism, concluzia ca viata e grea sau nedreapta cu el. Atunci cand mintea e oarba si daca iti intra in ochi solutia, tot nu o vezi. Realitatea nu este niciodata perspectiva noastra sau interpretarile pe care i le dam. In mod similar, femeile care nu se considera atragatoare, nu vor observa avansurile romantice discrete si astfel, distrug instantaneu posibilitatea de a obtine o intalnire. Felul in care gandim chiar nu este o gluma si poate sa duca la despartire.

19.Program valoros
La inceputul unei relatii romantice, de exemplu, avem o personalitate patimasa, organizam intalniri de vis, dansam si ne simtim minunat impreuna. In aceasta etapa, suntem atat de draguti cu persoana abia cunoscuta, incat nu ne-am da in laturi din a-i face cat mai mult pe plac. Nu este de mirare ca suntem extaziati! Oamenii in perioada de flirt sunt incantati, activi, entuziasmati la culme sa mearga la o plimbare nocturna, si in general, isi fac nenumarate surprize. La fel suntem si cand apare primul copil pe lume. Cu timpul insa, entuziasmul se ofileste si actiunile delicioase pe care le facem impreuna cu partenerul sau cu familia noastra scad. Cateodata relatiile dintre oameni devin de-a dreptul dezgustatoare. Un om frumos, poate sa devina dezgustator in numai cateva luni. Lucrurile se pot inrautati si sa duca la despartire, atunci cand incepi sa faci ceea ce am mentionat pana acum la cauze care duc la despartire. Povestea noastra de dragoste, se poate transforma dintr-o poveste absolut uluitoare intr-o mare dezamagire. Tomai de aceea, este vital sa cultivi un program plin de momente frumoase, cu mancare, decor, muzica, prieteni comuni, filme sau evenimente de actualitate, etc., nu numai la inceputul relatiei, ci tot timpul. Este in egala masura valabil si daca ai o familie sau doresti sa cultivi o relatie de prietenie. Un program minunat trebuie planificat constant si mentinut. Ai putea stabili, de exemplu, ca in fiecare marti seara de la ora 20 toata familia ia cina intr-un loc de poveste sau intr-o atmosfera speciala sau mergeti la un film, iar duminica aveti o alta activitate impreuna. Pare bun simt elementar, insa de cele mai multe ori, daca nu facem o planificare, nu realizam exact acele activitati care sunt cele mai evidente. Sa lasi la voia intamplarii o relatie, nu induce niciodata o dragoste profunda si nu cred ca exista nimic mai sexy ca un om care stie cum sa organizeze momente fabuloase, acesta este motivul pentru care v-ati indragostit unul de celalalt, in primul rand. In final, sper ca aceasta abordare despre despartire sa iti fie de folos si sa te inspire in demersul tau de a avea o viata cat mai minunata, iar daca esti una dintre acele femei uluitoare si stiai dinaninte cum sa ai relatii fabuloase, te felicit si iti las acest citat intelept (proverb budist):
- Daca ne aflam pe directia cea buna, tot ce trebuie sa facem este sa continuam sa mergem.

(Sursa: nicoletapopliceanu.com)