Senatorul Sorin-Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica, intitulata: Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei este marcata la 17 octombrie, iar Organizatia Natiunilor Unite (ONU) invita organizatiile nonguvernamentale si toate statele sa dedice aceasta zi, si nu numai pe aceasta, prezentarii si promovarii, potrivit specificului fiecarei tari, de actiuni concrete pentru eradicarea saraciei. Si la noi acest fapt este o necesitate, dar si o prioritate.
Potrivit Raportului de tara al Romaniei pe 2016, elaborat de Comisia Europeana, se constata ca nivelul saraciei si al excluziunii sociale din Romania este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, in special in randul copiilor si al romilor. Conform acestui document, eficacitatea sistemului de protectie sociala si a sistemului de sanatate este limitata. Transferurile sociale au un impact limitat asupra reducerii saraciei, iar prestarea de servicii sociale este insuficienta. Gradul scazut de adecvare a prestatiilor sociale este obstructionat si de lipsa unui mecanism de ajustare coerent. Totodata, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al UE, se constata ca economia Romaniei a crescut cu 6% in trimestrul II al acestui an, prin comparatie cu perioada similara a anului trecut, marcand cea mai mare crestere din randul statelor Uniunii Europene. Cu o crestere economica de 5,9% in trimestrul II al anului 2016, prin comparatie cu perioada similara din 2015 (serie ajustata sezonier), Romania a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere a PIB-ului din Uniunea Europeana in perioada aprilie - iunie. Paradoxal, nu-i asa? Si totusi, daca e sa vorbim despre saracie, ar trebui sa facem diferente intre saracia absoluta, saracia relativa, rata saraciei, cosul zilnic etc. De exemplu, saracia absoluta reprezinta o alta modalitate de conceptualizare a fenomenului saraciei. Nu are in vedere veniturile si consumul populatiei intregi, ca in cazul saraciei relative, ci este estimata pe baza cheltuielilor impuse pentru obtinerea unui cos de bunuri de consum, fie alimentare sau nonalimentare, definita de catre autoritatile publice ca necesara pentru a subzista. Costul cosului alimentar este estimat pentru a asigura necesarul de 2 550 de calorii zilnice pentru o persoana, la care se adauga cheltuieli nonalimentare definite ca necesare. Saracia este un concept complex, in permanenta supus dezbaterilor si diferentelor de opinii, insa un lucru este cert: fiecare natiune tinde spre eradicarea ei mai mult sau mai putin. Guvernul Ciolos, in februarie, a lansat in dezbatere publica Pachetul antisaracie. Cuprinde 47 de masuri destinate tuturor categoriilor de varsta. Sa speram ca omul de rand, mai ales cel din mediul rural, se va bucura de respectarea dreptului la o viata traita in demnitate.