Doctorul Vasile Astarastoae, Profesor de Medicina Legala la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi, a publicat pe pagina sa de Facebook un text intitulat: Cine sunt salvatorii Romaniei, text pe care il puteti citi in continuare:
Lumea in care traim este complicata si framantata de o criza intre setea de sens si lipsa de sens. Ultimele evenimente internationale (Brexit, victoria lui Trump si situatia din Franta in care in mod cert la alegeri vor castiga conservatorii) confirma acest lucru. Lumea s-a cam saturat de relativism, globalizare ca scop in sine, influenta transnationala a mediului corporatist si ultraliberalism. Chiar daca presa (care s-a decredibilizat prin partizanat excesiv) nu reflecta aceste tendinte. Populatia si popoarele incearca sa se reintoarca la valorile traditionale. Nici Romania nu poate sa nu fie cuprinsa (mai devreme sau mai tarziu) de acest curent. Iata de ce sunt uimit si mahnit de ce ne propune o entitate nascuta din neant (precum Afrodita din spuma marii) care exprima interesele mediului corporatist si a multinationalelor, intitulata Uniunea Salvati Romania. Intens mediatizata si promovata atat in media traditionala, cat mai ales in mediul virtual, acesti salvatori ne propun un model care este impotriva trendului international. Cat timp au fost necunoscuti au reusit sa atraga un numar de alegatori prin insolitul acestui demers. Acum, cand sunt cunoscuti, trebuie totusi sa ne ingrijoreze un astfel de drum pe care ei ni-l propun. Evenimentul Zilei ne prezinta ideile unuia dintre candidatii la Senat ai USR-ului.
- Pana si putinii care au o sclipire de educatie si nu sunt total agramati (asa cum sunt 80 la suta dintre absolventii de studii superioare - care in mod normal nu ar fi trebuit sa ajunga nici macar la liceu) se trag tot din familii in care barbarismele de genul mersului la popa si pupatul moastelor, nuntile, botezurile si inmormantarile tipice de neam prost, lipsite de orice fel de bun-gust si decenta, ascultatul manelelor si popularei, infulecatul de mici si bere, preacurvitul si violenta fizica, macismul si prostia bruta - sunt inca regasite. Unii promoveaza aceste tare ereditare romanesti sub numele de conservatorism, asigurandu-ne de credibilitatea unui asa zis model civic iudeo-crestin european. Ce cretinisme! Ce dobitoci ne conduc! Avem nevoie de schimbarea din temelii a sistemului legislativ, indeosebi pe partea de justitie, educatie si economie. Avem nevoie reala de reintroducerea pedepsei cu moartea pentru evaziune fiscala in forma agravata. Lasati centrismele care inseamna va aburim in moderatie si asumati-va brutalitatea curateniei generale. Nu va pricepeti cum sa spuneti ca intr-o lume civilizata si corecta dpdv politic nu puteti trimite in puscarie sau la moarte parlamentarii? Reinstaurati securitatea, stati cu ochii pe ei ca pe butelie! Explicati-i romanului, acestui oriental imputit si bun de nimic, ca daca doar cu forta si cu amenintarile se poate schimba situatia, sunteti dispusi sa o faceti. Poporul vrea sange, vrea responsabilitate, vrea miscari tectonice in politica, vrea oameni priceputi, curajosi, inteligenti si mai ales cu viziune si potential coagulator al maselor, a scris pe Facebook, Dragos Ioan Coste.
La scurt timp dupa publicarea articolului postarea respectiva nu s-a mai putut accesa. Dupa agramatismele din postare, domnul de mai sus se pare ca face parte dintre analfabetii la care face referire. Ati spune ca este un caz izolat mai ales ca dupa aparitia articolului, candidatul s-a retras din USR. A ramas insa pe lista pentru ca ea era deja depusa. Dar nu este adevarat. Vicepresedintele USR Cluj, Bogdan Radulescu, are exact acelasi discurs impotriva Bisericii Ortodoxe Romane:
- Ciume bubonice, viermi, paraziti, lepre, cacaturi pe care le zice Biblia, ghertoii, marlanii, pedofilii si manipulatorii ce tin orele de religie sau cacati ordinari.
Nici cu Andrei Postolache, candidat USR la Iasi, nu ne este rusine. Dupa ce a refuzat sa jure pe Biblie, prin luarile de cuvant in Consiliul Local Iasi a devenit ridicol. Acest personaj (care nu a reusit sa termine o facultate) se declara adversar al Coalitiei pentru familie, sustinad un mod de viata care nu este caracteristic romanilor. Urmariti de asemenea prestatiile fostilor ministri tehnocrati Vlad Alexandrescu si Cristian Ghinea (zero atrageri de fonduri europene) si cred ca veti gasi argumente privind relatia intre mediul corporatist si USR. Imi veti spune ca aceasta postare este intoleranta si rauvoitoare. Am sa va contrazic. Nu am nimic cu cei care sunt atei sau care au alta orientare sexuala. Este o problema de optiune. Si pot sa nu fiu de acord cu ea, dar in acelasi timp sa nu ii condamn. Dar atunci cand ei sunt agresivi, ne fac inculti, imputiti, agramati, needucati pentru optiunea noastra trebuie sa reactionam. Si in plus sa ne intrebam de unde au aparut acesti salvatori care nu se sfiesc sa siluiasca limba romana impanand discursul lor cu tot felul de frantuzisme si englezisme. Poate nu vrem sa fim salvati de ei.