cotidianul.ro: De ce nu cred in anticoruptia sponsorizata (Autoare: Simona Popescu)
TOATE E CURVE, AFARA DE MAMA!
O expresie de mahala, dar care descrie perfect conceptul de actiune al Directiei Nationale Anticoruptie. Din pacate asa arata, privita cu perfecta impartialitate, activitatea DNA, inca de la infiintarea acestei institutii. Multa vreme a existat perceptia gresita ca mama DNA ar fi fost mai intai Adrian Nastase, apoi Traian Basescu. De fapt, PNA, rebotezat DNA, a fost impus cu forta din afara si a actionat loial intereselor celor care au promovat Directia. Distrugerea oricarei urme de antreprenoriat romanesc la nivel competitiv in favoarea mutinationalelor ne arata tristul adevar al anticoruptiei romanesti:
- Toate e curve, afara de multinationale!.
Asa incat sa nu ne mai miram ca, in timp ce Romania, tara suverana, devine din ce in ce mai slabita, sefa DNA nu prea mai are loc pe piept pentru numeroasele decoratii primite de la principalii licurici cu interese clare si profitabile pe la noi, pe la romani.

DE CE E SI USR ACEEASI MIZERIE?
Tinerii corporatisti, iesiti in strada intr-un numar impresionant dupa atentatul de la clubul Colectiv, strigau de zor:
- Toate partidele, aceeasi mizerie.
Mai multi lideri de ONG-uri, finantate euroatlantic, au gasit solutia: infiintam noi un partid si facem legea in politica damboviteana. Asa ca au incropit din oengisti mai mult sau mai putin cunoscuti o adunatura politica de stransura: USR. Fara doctrina si program politic. Intr-un interviu televizat, Nicusor Dan spunea ce va face daca va intra in Parlament. Primul lucru, bineinteles, Ciolos prim-ministru. Al doilea, sa supravegheze activitatea celorlalte partide parlamentare. Nicusor draga, Dacian Ciolos nu este un scop politic in sine dar, mai grav, incurci intentionat rolul politicienilor cu cel al societatii civile. Tipul acesta de abordare, o combinatie imposibila intre politicianism si activitate de watchdog al democratiei, mi se pare o facatura penibila. Nu ti-a spus nimeni pana acum ca este profund imoral sa fii simultan si arbitru, si jucator? USR, aceeasi mizerie, intr-o alta forma e!

DACIAN LOGAN SAU DACIAN BMW?
Recunosc, mi-a scapat din vedere ca Julien primeste in continuare mai multi bani de la Comisia Europeana decat de la Guvernul Romaniei. Acest lucru mi-ar fi explicat multe… In sfarsit, orice roman normal se poate intreba: o sluga la doi stapani, caruia dintre ei este mai loiala: celui care ii da un salariu care sa-i permita sa-si ia un Logan sau celui care ii ofera banii pentru un BMW? Va las pe voi sa raspundeti la aceasta intrebare. In 2019, Romania va prelua presedintia Uniunii Europene. Acest lucru le da, de mai multa vreme, fiori reci pe sira spinarii multor licurici occidentali. Nu cumva tara noastra sa arate vreo disidenta fata de ”linia” diktata de Berlin&Co. Ponta presedinte e clar ca nu le-a convenit. Au aranjat si nu s-a intamplat. Problema a ramas insa deschisa la Guvern. Asa ca sunt in stare sa faca orice pentru a-l pastra pe Ciolos in functie.

DE CE NU SUNT LIBERI LIBERALII?
Un partid cu multi simpatizanti, s-a agatat de Logan, pardon, de Dacian, si de platforma lui de gradinita politica, si a renuntat la propunerea unui program propriu de guvernare si la un premier politic propriu. Cum? Acest lucru nu s-a infaptuit cu usurinta. La inceput, liberalii s-au cam codit, aveau si ei onoarea lor. A urmat insa Dosarul Blaga, scos de la murat din sertarele DNA si, pana la urma, totul s-a terminat cu bine (pentru cine?), Ciolos devenind candidatul PNL la functia de premier. Functia exista, candidatura nu, deoarece nu vom merge sa votam un Premier sau un Guvern, ci un Parlament. Nu vom vedea numele Dacian Julien Ciolos pe niciun buletin de vot. Ciudat, nu? Nu, pentru ca tot ce ne este impus din afara este litera de evanghelie, insa daca romanii isi doresc altceva, sigur e necurat. Ce norocosi suntem ca avem DNA, sa-i protejeze pe liberali, dar si pe noi, de erezie si ispita!

TRINOMUL BATE NEURONUL?
Exista o stransa legatura intre cei trei actori publici analizati mai sus. Sugand de la aceeasi tata, acelasi lapte, trinomul DNA, PNL, USR sustine cu indarjire lozinca DACIAN CIOLOS - BUN PENTRU ROMÂNIA. Implicit interesele economice si strategice ale licuricilor chiar daca acestea sunt deseori profund antiromanesti. Nu trebuie sa avem incredere in anticoruptia sponsorizata. Pentru ca aceasta anticoruptie isi are obarsia in afara tarii, inevitabil, sponsorii externi au interesele lor, multe dintre ele opuse celor romanesti. Cele trei institutii, aparent diferite, au de fapt aceeasi mama. Si nu vor intreprinde, in ruptul capului, actiuni care sa aduca macar putin bine romanilor deoarece, daca ar face-o, pentru trinom, expresia facerea de bine e de mama s-ar putea aplica in totalitate. Ce putem face sa ne fie si noua un picut mai bine? Sa nu lasam trinomul sa bata neuronul. Votul este la noi si ar trebui sa ne gandim inainte sa-l folosim.