Puteti citi mai jos trei fragmente dintr-un articol al poetului Lucian Avramescu, despre cateva personaje din politica romaneasca. Tema articolului publicat pe site-ul AMPRESS este scepticismul poetului retras la Sangeru. El nu crede ca e posibil sa tai taxele care impovareaza viata romanilor, sau ca un poet sau un jurnalist ar putea trai doar din scris. Iata cele trei idei ale articolului scris de Lucian Avramescu - un fel de Toma necredinciosul pe care politicienii nu ar trebui sa-l ignore.
1. Urmaresc, la Bucuresti, o emisiune a Antenei 3, televiziune la care am colaborat, pe de-a moaca, batandu-ma cu un netrebnic, multa vreme. Asa il consideram si-l consider eu pe individul politic hidos si era dreptul meu de a gandi, prost sau destept, astfel si a ma exprima in consecinta. Netrebnicul a fost dat jos de milioane de romani dar, tinut in brate de alti cativa, in robe, galoane, fireturi, potcapuri, a supravietuit si joaca, seara de seara, rolul de calugar. Astia, cativa, bine suiti in scaunele imparatiei, au biruit. Ca de obicei. Eu si alti 7,4 milioane, am ramas de prosti, am luat-o in barba, asa cum o s-o mai luam si mai departe.
2. Nu stiu de ce si-a asezat popoul Iohannis pe scaunul Mesei Tacerii, dar daca e scaun e pentru stat pe el. Nu cred ca a vrut sa-l insulte pe marele sculptor, ci sa se inchine altarului pe care l-a daruit poporului roman taranul genial din Hobita, iar poporul, sovietizat atunci, a refuzat donatia. Da, Brancusi a donat intrega lui opera Romaniei, opera din care cumparam acum o bucatica, cu chinuri mari si sfortari financiare, dar romanii au zis niet, nu e haraso, e lucrare decadenta, e opera imperialista, jigneste Miorita si fratia cu poporul eliberator.
3. Nu cred nici in liberalii care pretind a fi urmasii Bratienilor, fiindca nu sunt, chiar daca s-a stins rusinea de a-l considera pe vamesul Blaga ca unul de acolo si a luat - in sfarsit - drumul puscariei. Ma intreb cand colegul lui de sprit, Traian Basescu, va merge unde-i e locul? Niciodata, in conditiile in care DNA-ul de azi si judecatorii de azi baga la puscarie, varianta acasa trei ani si o luna la celula de lux, un bandit politic. Ce-i de facut? Sa ne dam foc unul altuia, ca aurolacii aia de s-au incendiat la Galati, intr-o galceava pe subdiviziuni de leu.