stiripesurse.ro: Cozmin Gusa, concluzie TAIOASA: O gafa majora administrativa a Guvernului
(Autoare: Alexandra Cruceru)
Cozmin Gusa a comentat, intr-o interventie telefonica, actiunea in forta a jandarmilor la mitingul la care au participat cateva mii de persoane care au cerut Unirea Romaniei cu Republica Moldova si unde 5 dintre liderii tinerilor protestatari au fost retinuti si mai apoi amendati cu cate 3.000 de lei si, sustin ei, si bruscati. Consultantul politic a explicat ca nu exista niciun motiv pentru care autoritatile unui stat din spatiul euroatlantic sa fie luate prin surprindere de un protest anuntat de zile bune, cu atat mai mult cu cat este vorba de o tara vecina, in care exista un conflict inghetat.
- Moldova, in afara de fratii nostri de acolo, unii mai romanofoni, mai putini, altii mai rusofili, mai multi, este gazda unui conflict inghetat si autoritatile unui stat aflat in NATO au in fisa postului, domnilor Ciolos si Tudorache, pentru ca la dumneavoastra ma refer, aveti in fisa postului ca aceasta reprezinta un eveniment cu un potential exploziv, de sorginte geopolitica majora, pe care trebuie sa o tratati ca atare. Nu inteleg de ce domnul Simion spune ca vrea sa discute cu domnul Dacian Ciolos si nu vad cu ce l-ar ajuta sa discute cu domnia sa. Domnul Dacian Ciolos mai are foarte putin din mandatul de prim ministru si care are sanse secundare pentru un nou mandat, nu este membrul niciunui partid, nu e validat de niciun Parlament, a fost insa anul trecut. Deci acest mesaj al unui mitingist de profesie, cum am inteles ca este domnul Simion, de a nu pleca pana cand nu discuta cu domnul Dacian Ciolos, mie mi se pare unul exagerat, a spus Cozmin Gusa, la Realitatea TV.
Analistul politic a continuat, explicand ca dupa ce jandarmeria a actionat asa cum a actionat tocmai pentru a provoca, nu este posibil ca la interval de cateva ore sa fie anuntata o ancheta, dupa ce, a explicat consultantul politic, toate agentiile de presa straine au consemnat faptul ca in Romania niste unionisti au fost arestati pentru ca manifestau pentru Unire.
- Situatia e foarte complexa, daca n-a fost amatorism la nivelul Guvernului Ciolos, atunci situatia e cu mult mai grava, pentru ca pe baza acestor decizii se pot broda tot felul de scenarii in care Romania nu va fi vioara intai, ci va fi o entitate geopolitica care va fi folosita, a spus Cozmin Gusa.
Consultantul politic a concluzionat ca, din perspectiva sa, este vorba despre o enorma gafa administrativa.
- Eu vad evenimentul de astazi ca pe o gafa majora administrativa a Guvernului, pentru ca era vorba despre un eveniment anuntat, nu mai vorbesc daca era prin surprindere si nu vorbim daca s-a premeditat sau nu. Intotdeauna cand te uiti la acest gen de eveniment ciudat te intrebi cine profita, aici nu e vorba de Romania, ci de Moldova, care este cu 8 zile inainte de alegeri - la Chisinau va profita o tabara care poate arata cu degetul la aceasta balba a ministerului de Interne roman si a Guvernului, care sugereaza ca Unirea nu e atat de dorita in Romania, daca liderii declarati unionisti au fost retinuti, fie si pentru cateva zeci de minute. La finalul zilei e o concluzie trista. Ne-am facut inca o data de rusine, in ciuda investitiilor, traditiei, iubirii si asa mai departe, a spus Gusa.

Sursa: stiripesurse.ro