SfatulMedicului.ro informeaza: Nevralgia intercostala

Generalitati
Nevralgia intercostala este o conditie medicala dureroasa rara, care implica nervii intercostali ce alimenteaza muschii dintre coaste. Pacientii cu nevralgie intercostala, experimenteaza dureri in jurul cutiei toracice.Durerea este de obicei intermitenta si spasmodica. Intensitatea poate varia in functie de diferiti factori. Conditia este tratata de medicul neurolog.

Simptome
Principalul simptom al nevralgiei intercostale este durerea in zona toracica, adesea descrisa sub forma de junghi, intepatura, spasm, zona sensibila. Durerea poate fi localizata de-a lungul pieptului sau poate radia din spate, spre partea din fata a toracelui, de-a lungul coastelor. Nevralgia intercostala poate sa apara ca episoade sporadice de durere acuta sau poate fi plictisitoare si constanta. Durerea cauzata de nevralgia intercostala se poate intensifica la efort, cum ar fi ridicarea de obiecte grele, rasucirea sau aplecarea trunchiului, tuse, stranut sau ras. Nevralgia intercostala poate implica si alte manifestari, inclusiv:
- durere abdominala
- febra
- mancarime
- amorteala
- durere in brat, umar sau spate
- mobilitate redusa a umerilor sau spatelui
- furnicaturi.

Cauze
Nevralgia intercostala poate fi cauzata de o varietate de boli si conditii diferite. Acestea pot presupune infectii, inflamatii, traumatisme, tumori maligne, dar si orice alte procese anormale. O cauza frecventa a nevralgiei intercostale este interventia chirurgicala ce implica toracele. Acest tip de operatie ar putea adesea deteriora nervii intercostali. Principalele cauze ale nevralgiei intercostale sunt:
- prejudicii la nivelul coastelor sau toracelui
- blocarea sau degenerarea nervului intercostal
- nevrita
- sarcina - care poate provoca extensia coastelor pentru a face loc fatului
- tensionarea sau incordarea unui muschi din peretele toracic, umeri, spate sau brat
- infectie la nivelul coastelor
- herpes zoster
- chirurgia organelor, oaselor si tesuturilor din cavitatea toracica
- tumori la nivelul toracelui si abdomenului care pot presa muschii intercostali

Tratament
Tratamentele pentru nevralgia intercostala sunt similare cu cele pentru sciatica. Cel mai frecvent sunt recomandate analgezice, antiiflamatoare, anticoagulante, scaderea in greutate, dar si informarea pacientului legat de prevenirea nevralgiei intercostale. Injectarea locala a unui anestezic se va face doar de catre medic. In unele situatii, nervul care genereaza durerea trebuie distrus. In anumite cazuri, daca este implicat tesut cicatricial, acesta trebuie excizat pentru a elibera nervul si presiunea exercitata asupra acestuia.

Tratamente alternative
Procedurile invazive si medicamentele puternice fac parte din tratamentul standard pentru tratarea durerii nevralgiei intercostale. Totusi, multi bolnavi au explorat si terapii alternative si modalitati naturale pentru atenuarea simptomelor. Aplicatiile cu gheata, acupunctura si presopunctura au avut rezultate promitatoare. Totusi, nu au existat studii pe termen lung in urma carora sa se dovedeasca faptul ca acestea pot contribui la ameliorarea durerii asociate cu nevralgia intercostala.

Sursa: sfatulmedicului.ro