Dupa 10 ani de la publicarea MANUALULUI PRACTIC AL BUCATARULUI, Gabriela Berechet a lansat un adevarat manual culinar, intitulat CARTEA BUCATARULUI PROFESIONIST. Cartea a aparut la Editura Imprima si este unanim apreciata ca fiind cea mai importanta aparitie editoriala din domeniul gastronomiei din ultimul deceniu. Autoarea a dorit sa puna la dispozitia celor care lucreaza in domeniul gastronomiei - bucatari, tehnologi, contabili si patroni de restaurante - un ghid, un instrument cu ajutorul caruia toti acestia sa poata intelege mecanismul fin si particular al activitatii de productie culinara. Gabriela Berechet este o personalitate a gastronomiei romanesti, recunoscuta atat pe plan national, cat si international. Autoarea lucreaza de doua decenii in acest domeniu fiind formator in specialitatea gastrotehnie, membru in juriul unor importante competitii nationale sau internationale, autoare de lucrari de specialitate, consultant. A fost secretar general al Asociatiei Nationale a Bucatarilor, Cofetarilor si Turismului, director al Companiei de Investitii pentru Turism, manager al echipei nationale a bucatarilor pentru competitii internationale (Olimpiada de la Erfurt, SIRHA, Campionatul Mondial al Bucatarilor etc.).
Referintele sunt elogioase. Va prezentam, de exemplu, opinia dr.ing. Dana Mihaela Pop:
- Din punct de vedere stiintific, aceasta carte este foarte bine structurata si trateaza subiecte disputate, uneori controversate, de actualitate, cum ar fi: nutritia, stiinta alimentelor, igiena alimentatiei, protectia mediului si afacerea de restauratie, ceea ce demonstreaza din plin polivalenta profesionala a Gabrielei Berechet. Din punct de vedere al afacerii, Gabriela Berechet vorbeste din experienta practica pe care a capatat-o prin consultanta pe care a oferit-o multor restaurante ce activeaza la ora actuala in Romania, cat si din pozitia de administrator al propriei firme creata acum 10 ani. Aceasta carte este o unealta deosebit de importanta, atat pentru bucatarii profesionisti cat si pentru consumatorii care obisnuiesc sa ia masa in oras si care poate ca s-au intrebat de multe ori: Oare cate calorii am eu in farfurie? Mananc ceva sanatos sau am comandat o bomba calorica? Raspunsul la aceste intrebari il veti gasi desigur in Cartea bucataruluri profesionist, autoare Gabriela Berechet.
In cele 600 de pagini, autoarea trateaza aspecte diverse ale activitatii bucatarului profesionist: psihologie, nutritie, organizarea bucatariei, planificarea meniului, stiinta alimentului, aspecte tehnologice ale activitatii de productie culinara, afacerea numita restaurant cu elemente de calcule necesare intelegerii proceselor dintr-un restaurant, igiena, protectia mediului, siguranta si securitatea in bucatarie, estetica. Citind aceasta carte, care reitereaza importanta profesionala a bucatarului profesionist, veti afla secretele esentiale ale gastronomiei - arta de a prepara mancaruri alese sau insusirea de a le aprecia calitatea, gustul.

xxx

Gabriela Berechet, despre CARTEA BUCATARULUI PROFESIONIST:
- In ciuda faptului ca multi considera ca meseria se fura, continui sa cred ca bazele unei profesii se pun intr-o scoala. Este o certitudine. De aceea, dupa multi ani de la aparitia primei mele carti, Manualul practic al Bucatarului, mi-am luat o pauza deloc sabathica si am realizat CARTEA BUCATARULUI PROFESIONIST, in care am pus nu doar peste doua decenii de studiu dar si peste doua decenii de experiente practice pe care le-am dobandit ca formator, ca antrenor si manager al echipelor nationale de bucatari romani, ca membru al juriului in competitii nationale si internationale. CARTEA BUCATARULUI PROFESIONIST este un instrument versatil, desi numele pare sa-i aloce o adresabilitate concreta: bucatarul profesionist. Trecand in revista elementele de personalitate si comportament profesional, lucratorul va intelege ce asteptari are de la profesie, de la locul de munca, dar si ce asteptari are un angajator. Va intelege cu ce tip de temperament se potriveste in echipa dar si ce asteptari are echipa de la el daca este leader! Elementele de nutritie si alimentatie sanatoasa sunt aspecte indisolubile ale profesiei de bucatar. Nu este doar un trend contemporan ca bucatarul sa gateasca mancaruri sanatoase si savuroase, aceste preocupari exista inca din antichitate. Aspectele functionale ale bucatariei profesionale, dotarea cu echipamente, ustensile, materiale de lucru, organizarea fluxurilor si abordarea tuturor sistemelor de fabricatie vor usura drumul in proiectarea unei bucatarii, pentru ca, personal, cred ca intr-o echipa de proiectare profesionala bucatarul este un ajutor de nadejde. Stiinta alimentelor ocupa un spatiu amplu in CARTEA BUCATARULUI PROFESIONIST pentru ca a cunoaste alimentele din punct de vedere structural optimizeaza utilizarea rationala a acestora si mai ales reducerea pierderilor tehnologice. Tehnologiile neconventionale precum si gastronomia moleculara sunt abordate pentru a reduce fobiile create in randul bucatarilor legate de microunde, de exemplu, sau lecitina, agar-agar, xantan si isomalt. Gastrotehnia - ca stiinta a prelucrarii alimentelor si efectul acestora asupra sanatatii - este prezentata pentru toate grupele de preparate culinare, care, pentru a reduce impactul erorilor dintr-o lista de preparate sau meniu, au fost regrupate. Modul in care preparatele trebuie aranjate intr-un meniu, modul in care se pozitioneaza ca interesante anumite preparate intr-o lista, este de asemenea prezentat. Fiecare grupa de preparate culinare este exemplificata cu retete, fara sa-mi fi propus sa fac un retetar. Unele retete au atasate fotografii, lasand insa bucatarilor libertatea sa-si utilizeze imaginatia. Fiind vorba de o afacere - restaurantul -, CARTEA BUCATARULUI PROFESIONIST aduce in atentie elemente precum: calcule tehnologice, randamente de fabricatie, consumuri specifice, pret de cost, pret de vanzare, prag de rentabilitate, inventar si alte aspecte care vor contribui la intelegerea fenomenului economic al afacerii. Aspectele igienice ale prelucrarii alimentelor, gestionarea deseurilor si elemente ale unui management performant al bucatariei sunt prezente si ele in CARTEA BUCATARULUI PROFESIONIST Fiind o stiinta dar si o arta, in CARTEA BUCATARULUI PROFESIONIST sunt prezentate si aspectele estetice ale arhitecturii unei farfurii, ale montarii unui bufet, ale cromaticii preparatelor culinare. Am lucrat aceasta carte cu multa pasiune si determinare, fiind constienta de necesitatea ei pe piata, de aceea, tot ceea ce am pus in ea va fi cu siguranta un ajutor pentru toti cei care sunt implicati in alimentatie, servicii si ospitalitate!