miscareaderezistenta.ro informeaza : Prof. dr. Dan Enescu ne prezinta o clinica unicat in Romania, destinata copiilor cu malformatii craniene si cardiace (Autoare: Magda Marincovici)
Prima Clinica de neurochirurgie si chirurgie cardiovasculara pediatrica din tara noastra, destinata salvarii copiilor cu malformatii craniene si cardiace, a fost inaugurata, vineri, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu. Cladirea are 4 etaje si 85 de paturi: la parter, unitate de primiri urgente, diagnostic, internari, camera de garda si laborator de analize medicale; etajele 1 si 2 sunt destinate sugarilor, prescolarilor si scolarilor; etajul 3 este ocupat de blocul operator pentru chirurgie cardiaca; etajul 4 este alocat blocului operator pentru neurochirurgie. Fiecare bloc operator are opt paturi de terapie intensiva. Prof. dr. Dan Enescu, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, precizeaza ca echipa medicala, formata din neurochirurgi, cardiologi, chirurgi ardiovasculari etc., este pregatita in Israel si la Tg. Mures, la Clinica coordonata de conf. dr. Horatiu Suciu, autorul a unui numar record de interventii de transplant de cord la copil.De asemenea, aceasta unitate de elita beneficiaza de aparatura foarte performanta, specialisti in tehnica medicala de SUA remarcand acest aspect definitoriu in asigurarea calitatii actului medical. De altfel, prof. dr. Enescu confirma ca, in viitorul foarte apropiat, in aceasta unitate se va efectua inclusiv transplant de cord la copii.Discutand cu prof. dr. Enescu despre aceasta unitate medicala din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu ii spuneam ca retin cateva repere: o clinica unicat in tara, cu personal foarte bine pregatit, cu aparatura performanta, unde, in curand, se va efectua transplant de cord la copil. La aceste repere, profesorul doctor Dan Enescu, care desluseste, zilnic, in ochii copiilor suferinta, mai adauga si altele. In aceasta unitate medicala a Spitalului Grigore Alexandrescu, medicii ii vor putea salva pe multi copii cu traumatisme craniene de toate tipurile, cu sindroame cu malformatii craniene, majoritatea implicand interventii chirurgicale precoce tocmai pentru a evita decesul. Si tot in aceasta unitate medicala, vor putea fi salvati multi dintre cei aproape 1.ooo de copii care vin pe lume, in fiecare an, in tara noastra, cu malformatii cardiace si care le pun viata in pericol.
- Dintre acestia 10% au indicatie de operatie in prima sau a doua zi de viata. Altcumva, sunt condamnati, avertizeaza prof. dr. Enescu.
Incepand cu 20 octombrie, echipe de medici din Israel si Statele Unite vor efectua in aceasta unitate medicala interventii chirurgicale complexe. Acest proiect a demarat in urma cu 4 ani si a fost realizat cu fonduri asigurate de Ministerul Sanatatii, Primaria Sectorului 1 si de fundatii nationale si internationale.

Sursa: miscareaderezistenta.ro