DOCUMENTAR AGERPRES: Ziua mondiala a fotografiei
Celebrand pasiunea pentru fotografie, Ziua mondiala a fotografiei este un eveniment international, marcat la 19 august de tot mai numeroase comunitati. De-a lungul anilor, tot mai multi oameni au sprijinit si au incurajat organizarea unei manifestari avand in prim-plan fotografia. Astfel in 2009, australianul Korske Ara, un tanar pasionat de fotografie, a lansat Proiectul Zilei mondiale a fotografiei, care din anul urmator a adunat tot mai multi participanti, galeria de fotografii, gazduita on-line, adunand mii de fotografii ce surprind aspecte incredibile din numeroase locuri ale planetei.
Amator, profesionist sau poate aflat la prima fotografie, aceasta zi este dedicata celor pasionati de fotografie, din orice colt al planetei. Fie ca este vorba despre un peisaj, portret sau despre surprinderea unei actiuni, a unui aspect din viata de zi cu zi, fotografia este mai mult decat o imagine, este o poveste. Site-ul www.worldphotoday.com vine in intampinarea celor care doresc sa marcheze Ziua mondiala a fotografiei sugerand organizarea de reuniuni in care cei cu experienta in aceasta arta sa ofere celor mai putin cunoscatori date despre tehnicile noi de realizare a fotografiilor, dar si organizarea de excursii si de plimbari pentru a realiza cat mai multe fotografi.
Ziua mondiala a fotografiei este o celebrare a capacitatii de comunicare prin fotografie, capabila sa uneasca comunitatile la nivel local, dar si global. Intr-o lume in care milioane de imagini sunt incarcate in fiecare minut, aceasta zi a determinat mii de oameni sa contribuie cu o fotografie la atingerea unui scop simplu: sa imparta lumea lor cu lumea intreaga.
Ziua mondiala a fotografiei marcheaza inventarea de catre Louis Jacques Mande Daguerre (1787â€"1851) si Joseph Nicephore Niepce (1765-1833) a procedeului de realizare fotografiei prin daghereotipie, in urma cu 177 de ani. Louis Daguerre impreuna cu Joseph Nicephore Niepce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfectionat sistemul, punand la punct procedeul amintit. Inaintea perfectarii acestui procedeu, in 1826, Nicephore Niepce a captat o fotografie cunoscuta sub numele de View from the Window at Le Gras printr-un proces numit heliografie, considerata cea mai veche fotografie din lume. Dupa moartea lui Niepce, Daguerre continua experimentele impreuna cu fiul acestuia, Isidore. Foloseste ca agent sensibilizator iodul pus pe o placa de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare in vapori de mercur se obtine o imagine negativa in relief (o matrita). O fotografie realizata de inventator in 1837, prin daghereotipie, a reprezentat un colt din atelierul sau. La 9 ianuarie 1839, inventia a fost prezentata Academiei Franceze de Stiinte si Louis Daguerre a obtinut brevetul, fiind considerat parintele fotografiei. Cateva luni mai tarziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumparat brevetul si a anuntat inventia ca fiind un cadou gratuit pentru lume. Procedeul daghereotipiei a fost folosit dupa aproximativ 11 ani, in numeroase studiouri din New York, marcand inceputul erei moderne in fotografie.
Sursa: AGERPRES