miscareaderezistenta.ro: Prof. dr. Nicolae Hancu: Anual, alimentatia face mai multe decese decat alcoolul si fumatul (Autoare: Magda Marincovici)
Profesorul Nicolae Hancu avertizeaza intr-un amplu articol in Monitorul de Cluj ca alimentatia raspunde de 14 milioane de morti in lume, anual. Alcoolul si fumatul impreuna fac 12 milioane de morti. Prof. dr. Nicolae Hancu, unul dintre cei mai renumiti specialisti in diabet zaharat, nutritie, obezitate si dislipidemii, zice:
- Nu exista alimente bune si rele. Exista alimente prietenoase, alimente mai putin prietene si alimente dusmanoase. De exemplu, sa mananci 4-5 oua pe saptamana transforma oul intr-un aliment extrem de prietenos, dar daca mananci 10 oua pe zi ca sa iti cresti masa musculara, oul devine neprietenos.
In acest articol, prof. Hancu subliniaza importanta unui stil de viata echilibrat pentru sanatatea noastra. O componeneta a stilului de viata este somnul. Opinia profesorului Hancu despre influenta somnului asupra organismului nostru:
- Somnul are o influenta extraordinara asupra comportamentului si greutatii noastre. Ar trebui sa dormim intre 7 si cel mult 9 ore pe noapte, din care o ora sa fie inainte de miezul noptii. Daca nu se doarme noaptea, totul lucreaza impotriva sanatatii. Nici prea mult somn, 10-12 ore cum obisnuiesc marii somnorosi, nu face bine.
In repetate randuri, prof. Hancu a vorbit despre epidemia de diabet si obezitate, cu explicatii tot in stilul de viata.
- Inainte, daca vroiai sa urci la Babele din Bucegi urcai cu picioarele, iar acum urci cu masina sau cu telefericul. Stilul de mancare s-a schimbat in totalitate, exista sedentarism, fumat, alcool, remarca prof. dr. Nicolae Hancu.