Fie ca lucram pe mobil, fie ca alergam dupa pokemoni sau altceva ori pur si simplu navigam pe Internet, petrecem foarte multe ore zilnic in aceasta pozitie monotona, cu capul aplecat, care ne suprasolicita coloana vertebrala si ne provoaca dureri la nivel cervical, explica dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, cea mai mare clinica de vertebrologie din Romania.
Daca pana acum ne-am obisnuit ca aceste dureri sa apara la varste adulte, dupa 40-45-50 de ani, problemele au inceput sa fie intalnite la tineri si chiar la adolescenti, la varste de pana in 20 de ani, sustin specialistii Bio Ortoclinic, care estimeaza ca fenomenul va deveni tot mai amplu pe masura ce utilizatorii mobilelor vor folosi telefoanele chiar si in timp ce merg pe strada, cum se intampla frecvent de cand a aparut pokemon-mania.
Telefonul este usor, dar, de obicei, este tinut pe picioare sau cel mult la nivelul taliei atunci cand se sta in pozitie sezanda. In ambele cazuri, pentru a vedea ecranul tinem capul in jos. Stand cu orele in aceasta pozitie si incercand sa aducem telefonul cat mai aproape de ochi, tinem si brațele lipite de corp, suprasolicitand musculatura cuprinsa intre ceafa si umar, care va sta intr-o pozitie scurtata, nu intr-una normala, alungita. La fel de solicitanta pentru brate si pentru musculatura umerilor este si folosirea mobilului cand stam intinsi in pat, explica dr. Iulia Belc, medic primar medicina fizica si recuperare medicala.
Pozitia este la fel de defectuoasa si atunci cand ne uitam pe ecranul telefonului in timp ce mergem pe strada - cum se intampla tot mi des in ultimele luni, ca urmare a maniei create de aparitia celui mai descarcat joc din acest an, Pokemon Go -, obligandu-ne coloana sa aiba permenent o inclinatie de cel putin 30 de grade spre partea din fata a corpului.
Petrecand mult timp incordati, in aceasta poziție similara cu cea a lucrului la birou, cand vom dori sa intindem mana dupa un obiect aflat la o oarecare distranta si vom trage de musculatura, ne vom confrunta cu o durere violenta, tocmai din cauza deranjarii fibrei musculare, obisnuite sa stea pe o portiune cu mult scurtata. Durerile pot aparea la nivelul coloanei cervicale sau la nivelul umerilor, iar o data cu inaintarea in varsta, aceste pozitii vicioase pot determina si aparitia unor modificari degenerative la nivelul coloanei vertebrale, a discurilor intervertebrale. In astfel de cazuri durerile devin mult mai puternice si pot fi insotite de limitarea mobilitatii, subliniaza specialistul clinicii cu sedii in Bucuresti si Constanta.

Ce putem face

Ideal ar fi sa renunțtam la a naviga pe telefon macar atunci cand suntem pe strada, limitandu-ne cel mult la convorbiri si acelea prin intermediul castilor.
E nevoie sa adoptam neaparat o pozitie corecta. De exemplu, atunci cand stam la birou, e bine sa sprijinim mainile pe birou, tinand telefonul ceva mai sus si incercand sa controlam pozitia cefei si a capului, astfel incat sa nu stea aplecat, ci drept, cand vrem sa vizualizam ecranul telefonului. Acelasi control al poziției capului trebuie sa existe si atunci cand utilizam mobilul in pozitia sezand.
La primele semne de durere sau de amortire a mainilor trebuie facuta o pauza de cel putin 10 minute in utilizarea telefonului sau a tabletei.