stirileprotv.ro informeaza: Mestesuguri uitate, readuse la viata, la Comana. Vizitatorii sunt invatati sa tese la razboi si sa impleteasca papura
Va poftim sa facem impreuna o calatorie in timp si sa descoperiti cum mestesuguri uitate sunt readuse incet la viata.
In Satul Mestesugarilor din Comana, judetul Giurgiu, localnicii ii invata pe vizitatori cum sa faca diverse obiecte din papura ori din lemn, dar si arta tesutului la razboi.
La doi pasi distanta de atelierul de fierarie, tanti Lenuta ii invata pe copii cum sa-si faca singuri o papusa din papura.
Lenuta Mirea:
- Ne jucam cu papura, facem diverse obiecte, tesem la razboaie rogojini, papornite, pe calapoade impletim cosulete, papucei, palarii.
Pustii au fost fascinati sa afle si cum se facea pe vremuri hartia si apoi cum se tiparea manual.
Dupa ce au vizitat toate cele sapte ateliere, Petra le-a spus hotarat parintilor ca vrea sa se faca olar.
Dana Georgescu, co-fondator Moara de Hartie:
- Se implinesc 5 ani de cand am inaugurat la Comana Moara de Hartie, un loc in care ne-am gandit sa aducem mai aproape de oameni mestesuguri pierdute.
Vizitatorii Satului Mestesugarilor vor asista si la prima demonstratie de ardere Raku din Romania. Raku este o tehnica de prelucrare a ceramicii din Japonia.
Ciprian Ariciu, artist plastic:
- Este o tehnica ce implica mult hazard in ceea ce tine de culoarea, de suprafata ciobului, care in sine e un spectacol.
Ansamblul Moara de Hartie din Comana, in cadrul caruia se afla si Satul Mestesugarilor, este deschis in fiecare weekend.