ziarulring.ro: Prof. dr. Tudorel Butoi diagnosticheaza teroarea: Fara pace, ne putem lua ramas-bun de la civilizatie
Seria atentatelor teroriste continua sa inroseasca harta lumii civilizate. In Europa, dar si in alte parti ale lumii. Iar noi, pe ziarulring.ro, contiunam sa stam de vorba cu mari specialisti, personalitati de marca in diverse domenii, pentru a radiografia si a diagnostica acest fenomen fara precedent, aceasta boala planetara, care, deocamdata, pare sa nu aiba leac. Dupa analiza cu iz de profetie, facuta ieri, in exclusivitate pentru ziarulring.ro, de generalul Mircea Chelaru in legatura cu ultimele zvarcoliri ale terorii in Europa, azi, asa cum v-am promis, va prezentam, tot in exclusivitate, un alt comentariu interesant pe aceeasi tema. Este vorba despre o analiza-radiografie emisa de o somitate in domeniu si, care, ca abordare, veti vedea, poate fi considerata complementara celei prezentate de generalul Chelaru atunci vorbea despre un razboi total impotriva terorismului de tipul: Ori ei, ori noi. Tocmai pentru ca despre asta vorbeste: despre pace, ca un panaceu antiterorism!.

ISIS raspunde cu copy-paste la definitia terorismului
Intrebarile standard pe care i le-am adresat generalului-strateg Mircea Chelaru i le-am pus si profesorului psiholog Tudorel Butoi. si-a atins ISIS obiectivul? Se poate spune ca teroarea s-a instaurat in Europa? Iar profesorul Butoi si-a inceput in forta comentariul, de la definitie - ab ovo/de la ou, spunand:
- Definind terorismul ca o infractiune caracterizata prin grave prejudicii materiale si pierderi de vieti omenesti, apt sa produca teroarea, panica, anxietatea, nesiguranta si, mai ales, imprevibizibilitatea noii lovituri, in scopul de a-si face simtite revendicarile si prezenta intr-un numit spatiu geopolitic, orice om cu mintea intreaga realizeaza ca ISIS, sau DAESH, sau cum se mai numeste, isi atinge pe zi ce trece scopurile. si asta deoarece raspunde la copy-paste definitiei terorismului. Evident, in aceste definiri sunt si alte nuante, cu preponderenta politica, socio-psihologica, economica , filosofica, dar toate cam pe tronsonul acestor repere se intalnesc. Punandu-le in oglinda, definitiile cu realitatile din teren, vedem ca sunt aproape copy-paste. si, in felul acesta, raspundem la prima intrebare, respectiv la cea legata de posibilitatea ca ISIS sa-si fi atins scopul. si, evident, raspunzand pe scurt si pe repede inainte si la a doua intrebare, se poate constata ca, pe zi ce trece, se instaureaza acest climat de teroare (n.r. - inclusiv in Europa) pe care definitia il presupune.

E cu totul alt film
Ce e de facut pentru a stopa acest val de terorism fara precedent? Profesorul Butoi raspunde la aceasta intrebare ca si generalul Chelaru: criticandu-i dur pe marii lideri ai lumii si mai ales neputinta lor in fata terorii. si spune:
- Mergand mai departe, in ce priveste riposta antitero, din punctul meu de vedere, nefiind vorba de infruntari armate asa-zis conventionale, clasice, raman uimit de angajamentele marilor politicieni ai lumii care de vreo 20 de ani promit ca vor starpi terorismul, avand neghiobia de a constata de fiecare data ca riposta armata cu blindatele, rachetele, aviatia strategica, patrulele inarmate pana in dinti prin statiile de metrou, gari, aerogari, aeroporturi sunt totalmente ineficiente. Pentru ca vorba de cu totul alt film.

La inmormantari, toti liderii lumii se angajeaza sa faca praf terorismul
Iar explicatia psihologului criminalist (si criminolog) de exceptie continua:
- Da, e cu totul alt film. Este vorba de cu totul alta realitate. Pe care o caracterizam prin: imprevizibilitatea locului, momentului, timpului, conditiilor, cand se va desfasura actiunea terorista. Asadar, ne intoarcem la definitie. si astia vor sa lupte cu tancul?!.Cand ii vad pe François Hollande, pe Obama, pe astia toti ca se angajeaza de nu stiu cata vreme. Toti vor sa faca praf terorismul. Cu ocazia fiecarei inmormantari, fiecarei depuneri de coroane, liderii politici ai lumii se angajeaza sa distruga teorismul. si nimic sa nu mai ramana din el. Dar ei nu sesizeaza ca algoritmul terorismului la ora actuala este lasat la dispozitia celulei teroriste. Unu, doi, trei oameni care au un singur consemn: sa provoace dezastru oricand, oriunde si cu orice mijloace. De-aia ii vedem calare pe camioane de inghetata si alte chestii. tineti minte: oricand, oriunde si cu orice mijloace!

Noi, specialistii, plecam dupa fenta
Psihologul vorbeste in analiza sa si despre o tendinta gresita de a interpreta radacinile raului, ale terorismului adica:
- Cititi si pamfletul meu de pe Facebook de acum vreo doua-trei zile. Si veti vedea ca acolo spun ca inclusiv media, inclusiv noi, specialistii, plecam dupa fenta. Deci, problema noastra acum este daca este problema ISIS, daca este problema unui diliu cazut in cap, daca este vorba despre un revendicator in lupta cu sistemul, daca este vorba de infilratii muslim, de migranti, care sunt la a doua, la a treia generatie aici in Europa. si asa mai departe. si de ce spun ca plecam dupa fenta? Pentru ca noi nu ne ducem la cauzele terorismului care sunt, fara indoiala, cauze economice si socio-politice.

Pacea, ca o garantie pentru stingerea conflictelor
Usor-usor, prof. univ. dr. Tudorel Butoi se apropie si de diagnosticul bolii planetare. Aici se desparte radical de generalul Chelaru, care vede eradicarea terorismului printr-un razboi total, bazat pe principiul: Tertium non datur. Adica nu e loc de o a treia cale. Adica, ori ei, ori noi. Iar profesorul Butoi gaseste, chiar daca, deocamdata, la modul teoretic, a treia cale:
- Uite, daca vreti opinia mea, terorismul asta se va stinge ca un balon de sapun in momentul in care, pe plan mondial, international, lumea va observa ca este vorba despre instaurarea pacii. Pacea care este o garantie pentru stingerea conflictelor, pentru detensionarea lumii, pentru reconstructie, spune, cu apasare, profesorul Butoi, mandru de teza sa mai mult decat generoasa.

Acum, nu mai e piatra pe piatra
Totusi, dincolo de aceste generalitati, parca exagerat de optimiste, nu putem aluneca spre un lejer joc speculativ a la oul si gaina?Terorism vs razboi impotriva terorismului?! Adica orice cursa a inarmarilor se bazeaza si pe principiul Distruge ca sa ai ce construi sau Raneste ca sa ai ce vindeca. si astfel sporesc marile industrii ale lumii: de armament, de materiale de constructii, de medicamente. E absurd si paradoxal in acelasi timp: ca sa vina pacea reconstructiei, e nevoie de razboiul â€" in cazul nostru, terorism vs antiterorism â€" al distrugerii. O poveste fara sfarsit? Profesorul Butoi critica vehement acest mod de a pune problema, care, de altfel, nu a avut decat rolul de a-l provoca, de a-i ridica mingea la fileu. si spune: Sunt totalmente in dezacord cu o astfel de opinie. Pai, unde bagam creatia umana? La si celelalte? La victime colaterale?! Nu se poate asa ceva. Asa cum este o cursa a inarmarii, trebuie sa impunem prin vointa politica si o cursa a dezarmarilor, si o cursa a reconstructiei. Pentru ca se vor castiga bani pe urmatorii 1.000 de ani de catre toate multinationalele: americane, franceze, germane, romanesti. Toate, toate, toate. Generatie dupa generatie, o sa trebuiasca sa puna piatra la loc. Acum, nu mai e piatra pe piatra. Va dati seama ca aceste tari distruse (n.r. - Afganistan, Irak, Siria etc.) au avut spitale, au avut scoli, au avut suprastructuri, au avut educatie, au avut religie. si toate acestea trebuie reconstruite. si se vor castiga bani in prostie. Din munca, din ceea ce este mai frumos ca dar de la Dumnezeu.

Conducatori lumii se bat cu un fum
Pentru ca, vorbind despre pace, profesorul Butoi atinge o coarda sensibila a trinomului om-umanitate-umanism, punem in discutie faptul ca om este deopotriva si teroristul, si marele conducator care promite ca va desfiinta terorismul. Poate fi pus semnul egalitatii?
- Nu, ei, conducatorii lumii, nu promit instaurarea pacii. Ei promit ca vor sa distruga terorismul. Dar ei se bat cu un fum. Se bat cu fumul, se bat cu fularul de matase. Terorisul aici e, aici nu e. Aici va fi, aici nu va fi. O alba-neagra la nivel inalt. Dar nu-l va bate cu aviatia strategica niciodata pe acel teorist de fum. Dar, revenind, eu arat apasat ca ei, marii lideri ai lumii, nu vorbesc despre pace in discursurile lor, spune profesorul Butoi.

Pacea va scoate omenirea din patefonul stricat care repeta obsesiv: Razboi! Razboi! Razboi!
- Iar in articolul dvs. va rog sa aratati ca profesorul Butoi subliniaza stupefactia ca inteligenta umana nu este capabila sa se intoarca inapoi. Deci este ca un patefon stricat: Razboi! Razboi! Razboi! si cand lumea asta isi va propune ca scop politic pacea, va fi vorba de milioane de oameni. De pe tot globul asta pamantesc. Pacea nu inseamna sa avem limba comuna, informatie comuna. Pacea e pace, pentru toata lumea. si, atunci, miscarile acestea pentru pace, daca se vor consolida, vor fi singurele care-l scot pe om, care scot omenirea din patefonul stricat, intepenit care repeta dogit: Razboi! Razboi! Razboi! Iar astfel de miscari vor rasturna absolut orice forta politica care un pricepe aceasta nuanta. Cam asta este povestea daca ne-am dus in zona politizarii.

Vor continua. Pe principiul: oriunde, oricand, oricum
- Pacea, daca va fi realizata la un moment dat, asa cum s-a mai intamplat in diverse perioade mai scurte sau mai lungi de timp, de-a lungul veacurilor, in conditiile actuale, ale expansiunii teroriste si incremenirii in proiect a marilor decidenti ai lumii, impune un orizont de asteptare destul de lung. Iar teroristii, in acest rastimp, isi continua avantul. Pentru ca au un singur scop: sa terorizeze si iar sa terorizeze. Il intrebam pe profesorul Butoi ce urmeaza. si raspunsul vine prompt, ca un verdict, ca un diagnostic la o boala incurabila:
- Vor continua.
Si se explica:
- Vor continua pentru ca se merge pe principiul statuat la inceputul discutiei: gest terorist oriunde, oricand, oricum, prin orice mijloace.

Luptatorii antitero germani parca sunt niste pokemoni
Un exemplu al luptei absurde si fara noima cu terorismul il duce pe profesorul Butoi in zona observatiei unui detaliu hilar, aproape SF:
- Nu pot sa pun tancul in fata acestei imprevizibilitati. Pentru ca nu o sa stiu niciodata de unde, cand, cum. Asta e povestea. Pai, am vazut patrulele astea nemtesti iesite acum. Unitatile lor de forta care nu au mai iesit din `72, de la München. si i-am vazut in niste filme. Pachete-pachete de niste grasi, imbracati in uniformele alea, cu castile in cap, cu grenadele pe ei si cu AKM-urile alea pe burta, parca sunt niste pokemoni.

Cum sa vada un astfel de pokemon de unde vine un individ care apare de niciunde
Si, in final, profesorul Butoi revine din nou asupra temei pacii, in contrast cu incalculabilele orori ale unui razboi nuclear planetar:
- Pai, cum sa vada un astfel de pokemon de unde vine un individ care apare de niciunde cu camionul de inghetata si da peste 100 de oameni?! Deci n-ai cum. Decat daca intronezi scopul politic despre am discutat: pacea. Daca nu, domnule ziarist, ne putem lua de pe acum ramas-bun de la civilizatie. Pai, va dati seama ce inseamna cele 90 de ogive nucleare de la Incirlik si cate or mai fi in lume? Ingheata planeta, domnule ziarist, in momentul in care ar fi un razboi nuclear. Ca vedeti dvs, si americanii astia traiesc un vis, imbatati de ceai de menta. Pai, daca rusii scot submarinele nucleare de sub calota Oceanului Nordic, le arunca rachete direct pe fereastra la Casa Alba. Una cate una. Una dupa alta. Pac-pac, pac-pac! Pai, nu mai e ce credeau ei de pe vremea imperiului roman, ca sa faca avanposturi. S-a terminat.

Sursa: ziarulring.ro